Gegrilde knolselderij is een heel snel recept, omdat je de knolselderij eerst bijtgaar kookt voordat je het gaat grillen. Ik dep de knolselderij wel droog, nadat ik het bijtgaar heb gekookt want anders gaat het heel erg spetteren in de grillpan.
Grillen geeft extra smaak
Het is belangrijk om een goede grillpan te gebruiken, die goed heet kan worden. Gebruik dus bij voorkeur een gietijzeren grillpan.
In dit recept gebruik ikextra vierge olijfolie om in te grillen. Grill nooit alleen met roomboter, want de temperatuur is te hoog en dan verbrandt de boter. Dat is en niet lekker (bitter) en ongezond.
Als je wilt, kun je de knolselderij ook zonder vet te gebruiken grillen. De reden dat ik dit niet doe, is omdat op een keto dieet het de bedoeling is dat je een bepaalde hoeveelheid energie uit vet haalt in plaats van uit koolhydraten.
Door de knolselderij te grillen, geef je het een hoop extra smaak. Het is dus echt de moeite waard om te doen.
Uitsteken met een kookring
Nadat je de knolselderij gegrild hebt, is het leuk om het uit te steken met een kookring.
Het is natuurlijk wel zo dat je dan vrij veel knolselderij overhoudt. Je zou dat eventueel in een salade Niçoise kunnen gebruiken voor lunch de volgende dag of met een staafblender in een puree kunnen maken. Die puree kan je dan de volgende dag gebruiken of invriezen.
Lekker met kruidenolie
Gegrilde knolselderij is heel lekker met groene kruidenolie, waterkers en bijvoorbeeld geroosterde varkensfilet met champignonsaus.
Gegrilde knolselderij
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram knolselderij
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Snij de onder-en bovenkant van de knolselderij af, zodat hij stevig blijft staan. Snij nu de zijkanten er vanaf. Ik doe dit met een mes, maar het kan soms ook met een dunschiller.
- Snij de knolselderij nu in plakken van ongeveer 2 cm breed.
- Kook deze plakken knolselderij in ongeveer 5 minuten bijtgaar in een pan met kokend water.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Als de pan heel heet is de olijfolie erin doen. Grill de plakken knolselderij aan beide kanten zodat je een mooi lijntjespatroon krijgt. In plaats van de olijfolie in de pan doen, kan je ook met een kwastje de knolselderij plakken met olijfolie insmeren voordat je ze in de grillpan legt.
- Steek de gegrilde knolselderij uit met een kookring en serveer direct.