Gegrilde keto groenten

Gegrilde groenten met feta

Lekker en kleurrijk!

In Italië zie je heel vaak gegrilde groenten als voorgerecht op het menu. Je kan dit gerecht ook makkelijk in een lichte maaltijd of hoofdmaaltijd maken door bijvoorbeeld feta toe te voegen.

Grillpan of barbecue

Ik vind het zelf het lekkerste om de groenten op de barbecue te grillen. Het is wel belangrijk om vooral de aubergine dan even met olijfolie in te smeren, anders kan hij nogal droog worden en dat is minder lekker.

Aangezien het nu niet echt barbecue weer is, heb ik dit gerecht in mijn grillpan gemaakt. Dit werkt ook prima. Verder snij ik de aubergine en courgette in plakken van ongeveer 0.5 cm dik. Ik doe dit met een mandoline, want dan krijg je mooie grote plakken en bovendien is het veel sneller.

Gegrilde groenten met een twist!

Wat deze gegrilde groenten net even anders maken is de toevoeging van een aantal milde chili pepers. Vooral in combinatie met de feta en munt geeft dat een net wat fijnere smaak.

Netto koolhydraten

Per portie bevat deze maaltijd 13 gram netto koolhydraten (totaal aantal koolhydraten min totaal aantal vezels). Dit is best veel op een keto dieet en dit is ook waarom het keto dieet best lastig is voor vegetariërs.

Op het keto dieet kan je 20 gram netto koolhydraten per dag eten en in ketose blijven (of komen). Je kan deze maaltijd dus inderdaad op het keto dieet eten, zolang je andere maaltijden niet meer dan 8 gram netto koolhydraten bevatten. Dus als je ’s ochtends roerei of bulletproof koffie als ontbijt hebt en dan een lunch met lijnzaadbroodjes met kaas en wat groenten.

Gegrilde keto groenten

Mediterraanse gegrilde groenten met feta en munt

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vegetarisch, Andere bijgerechten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 657kcal

Ingrediënten

Gegrilde groenten

  • 225 gram baby aubergines
  • 300 gram baby courgettes
  • 200 gram kleine gekleurde paprika's
  • paar muntblaadjes om te garneren
  • 250 gram feta
  • 60 gram milde chili pepers
  • 150 gram kleine trostomaatjes
  • 20 ml rode wijnazijn
  • 100 ml extra vierge olijfolie

Munt dip

  • 200 ml creme fraiche
  • 100 ml mascarpone
  • 15 gram muntblaadjes
  • 0.5 theelepel limoenrasp
  • 0.25 theelepel knoflookpoeder

Instructies

Gegrilde groenten

  • Verwarm de oven voor op 100° Celcius.
  • Was de courgette, aubergine, paprika’s, pepers en tomaten en dep ze droog met wat keukenpapier. 
    Gegrilde groenten op Italiaanse wijze
  • Snij bij voorkeur met een mandoline de courgette en aubergine (in de lengte) in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. 
  • Leg de hele paprika’s in de hete grillpan en blister ze totdat ze zwart worden aan de buitenkant. Leg ze dan op een bord of rek om af te koelen.
  • Verhit de grillpan op hoog vuur en smeer de aubergine plakken in met de helft van de olijfolie met een kwastje.
  • Grill de aubergine plakken totdat ze aan beide kanten een mooi bruin streepjes partoon krijgen. Leg de gegrilde aubergine op een schaal of een bord en zet in de oven om warm te houden.
    Gegrilde aubergine
  • Haal nu de zwarte schil van de geblakerde paprika’s en snij ze in reepjes van zo’n 2 cm breed. 
  • Snij de tomaten in vieren en gril ze aan alle kanten in de grillpan totdat je aan alle kanten een streepjes patroon krijg. Dit streepjes patroon is het gevolg van karamelisering geeft de extra smaak. Zodra ze klaar zijn in de oven zetten om warm te houden.
    Gegrilde tomaten
  • Snij de pepers in de lengte door en haal de zaadlijsten eruit. Grill ze dan aan beide kanten totdat ze een streepjespatroon krijgen.
    Gegrilde pepers
  • Meng de rest van de olijfolie met de balsamico in een kopje door elkaar heen en drizzle dan over de gegrilde groenten. 
  • Leg alle gegrilde groenten op een schaal en zet in de oven totdat je klaar bent om te serveren. 
    Gegrilde groenten met feta

Munt dip

  • Hak of knip de munt in kleine stukjes en meng met de knoflookpoeder, limoenrasp, mascarpone en creme fraiche tot je een mooie dip hebt. 
    Knoflook-munt kwark dip

Feta

  • Laat de feta uitlekken en snij dan in blokjes. Garneer met een paar muntblaadjes.
    Feta met munt

Nutrition

Calorieën: 657kcal | Bruto koolhydraten: 17g | Eiwit: 16g | Vetten: 60g | Sodium: 745mg | Potassium: 663mg | Fiber: 5g | Vitamin A: 3110IU | Vitamin C: 106.6mg | Calcium: 404mg | Iron: 1.5mg | Netto koolhydraten: 12g | Macro Vetten: 80% | Macro Koolhydraten: 10% | Macro Eiwitten: 10%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.