Gebraden kip op zijn Italiaans

Gebraden kip op zijn Italiaans

Gebraden kip op zijn Italiaans is lekker en past heel goed in een ketogeen (keto) dieet. Deze gebraden kip op Italiaanse wijze, is gevuld met pancetta (spekblokjes) en rozemarijn, heel ketogeen dus.

Deze gebraden kip maak je met een typisch Italiaanse combinatie van ingrediënten: extra vierge olijfolie, pancetta, prosciutto di parma, witte wijn azijn en rozemarijn. Dit zorgt er voor dat de kip lekker knapperig aan de buitenkant is en sappig aan de binnenkant.

Als je niet veel tijd hebt, kan je deze gebraden kip prima in de slowcooker maken!

Goede kwaliteit kip

Goede kwaliteit ingrediënten zijn belangrijk, want je eten zal dan veel lekkerder smaken en gezonder zijn. Lang niet alle kip is namelijk hetzelfde! Kies voor deze gebraden kip op zijn Italiaans dus ene mooie kip!

Ik haal mijn kip bij de slager, poelier of bij de poelier op de markt. Deze kip weegt iets meer dan 1 kilo en is dus een flink stuk kleiner dan veel kip in de supermarkt.

Deze kip is dus wat kleiner en duurder dan een kip van de supermarkt, maar hij heeft niet alleen veel meer smaak, er komt ook niet veel vocht vrij als je hem gaat braden. Als vlees of gevogelte heel veel vocht verliest zodra je gaat braden, kan dit betekenen dat het vlees met water was ingespoten (zodat het zwaarder wordt) (gek als het klinkt, deze praktijk is helemaal legaal!) of de dieren kregen antibiotica (meestal door hun drinkwater) en zijn als gevolg meer vocht gaan vasthouden.

Gebraden kip op Italiaanse wijze – eiwitten

Op een ketogeen (keto) dieet is het de bedoeling dat je over de hele dag genomen, een gewone portie eiwitten eet. Vaak zal je al eieren eten met ontbijt (en die bevatten dus ook eiwit). Zo zorg je dat je niet te veel eiwit binnenkrijgt. Hoe groot de ideale portie voor jou is hangt van een aantal verschillende factoren af en zal niet constant zijn. Hier kan je daar meer over lezen.

Hoeveel eiwit vlees bevat hangt van het soort vlees af. Gevogelte, zoals deze gebraden kip op zijn Italiaans, bevat relatief veel eiwit en is dan ook een goede eiwitbron. Het bevat bovendien tryptofaan en dat is ook heel belangrijk.

Restjes

De kans is klein dat je van deze gebraden kip op zijn Italiaans restjes kip over hebt, maar mocht dat zo zijn dan dan kan je ze gebruiken als vulling in een lekkere wrap, hartige muffin of in een maaltijdsalade, zoals bijvoorbeeld in deze Caesar salade of keto kip-avocado salade of deze Italiaanse tonnato.

Gebraden kip op zijn Italiaans

Gebraden kip op zijn Italiaans

Gebraden kip op zijn Italiaans. Dat is net even anders. Je hele keuken ruikt heerlijk naar gebraden kip en rozemarijn. Zowel warm als koud heel lekker!
5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Slowcooker, Gevogelte
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 40 minuten
Totale tijd: 1 uur 55 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 622kcal

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 90 gram prosciutto di parma
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 200 ml kokend water
  • ½ theelepel peper
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel fijngestampte rozemarijn (of gedroogde rozemarijn)

Vulling voor de kip

  • 150 gram pancetta (of (gerookte) spekblokjes)
  • 8 takjes rozemarijn
  • ½ theelepel grofgemalen peper

Instructies

Kip vullen

  • Doe de pancetta, rozemarijn (laat de takjes heel) en peper en eventueel wat zout in een kom. Meng goed door elkaar.
  • Vul de buikholte van de kip met dit mengsel. Bindt de kip weer dicht.
    Vul de kip en bind de kip weer dicht
  • Wrijf de buitenkant van de kip in met fijngestampte rozemarijn naaldjes (takjes weggooien) of met gedroogde rozemarijn, zout en de peper.
    Wrijf de kip met zout en peper in

Kip braden

  • Snij de knoflook teentjes in kleine stukjes.
  • Neem een grote braadslee of een grote gietijzeren pan en zet die op matig hoog vuur. Doe de olijfolie in de pan. Zodra de olie warm is de knoflook en plakjes prosciutto toevoegen en 3 minuten laten bruinen op matig vuur.
    prosciutto en knoflook bakken
  • Voeg nu de kip aan de pan toe en draai het vuur iets hoger. Bruin de kip aan alle kanten. Neem hier even de tijd voor, want dit maakt de kip later krokant aan de buitenkant! Als je de kip verder in een slowcooker wilt koken, verwarm je slowcooker nu dan voor op de hoge stand.
  • Zodra de kip aan alle kanten gebruind is, kan je de kip overbrengen naar de slowcooker of op het fornuis blijven koken.
    Kip aan alle kanten bruinen
  • Voeg nu 100ml gekookt water met 1 eetlepel witte wijnazijn toe als je de kip in een braadpan gaat koken. Doe de deksel op de pan en zet het vuur matig laag (kip moet wel blijven pruttelen) en laat 1 uur zachtjes braden.
    Als je de kip in de slowcooker hebt gedaan, voeg je nu 200 ml gekookt water gemengd met 2 eetlepels witte wijnazijn toe. Doe de deksel erop en zet op de lage stand. De kip zal in 4 uur klaar zijn, maar mag ook langer in de slowcooker blijven.
  • Als je de kip in de braadpan braadt, check dan na 1 uur dat de kip niet vast komt te zitten op de bodem van de pan. Voeg nu weer opnieuw 100 ml gekookt water met 1 eetlepel witte wijnazijn toe en draai de kip om. Doe de deksel weer op de pan en laat 35-40 minuten op laag vuur braden.
  • Zodra de kip gaar is valt hij letterlijk van het bot af. Hij ziet er dus niet heel mooi uit, maar is wel heel lekker. Serveer een portie kip met wat van de vulling en krokante parma ham.
    Gebraden kip op zijn Italiaans

Nutrition

Calorieën: 622kcal | Bruto koolhydraten: 2g | Eiwit: 37g | Vetten: 51g | Sodium: 911mg | Potassium: 424mg | Fiber: 1g | Vitamin A: 289IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 12mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Vitamin C: 3mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 2mg | Vitamin K: 9µg | Calcium: 25mg | Copper: 1mg | Folate: 11µg | Iron: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 39mg | Phosphorus: 314mg | Selenium: 34µg | Zinc: 3mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 75% | Macro Koolhydraten: 1% | Macro Eiwitten: 24%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.