Inno vijzel

Elektrische kruidenmolen of een vijzel?

Tegenwoordig zie ik overal elektrische kruidenmolens. De ene is nog mooier vormgegeven dan de andere, maar zijn ze nou wel zo handig?

Zeker als je je eigen kruidenmixen wilt maken, is het natuurlijk belangrijk dat je hele kruiden of specerijen gebruikt. Vaak zal je ze eerst even willen roosteren om de smaak nog beter uit te brengen. Daarna moet je ze dan op de één of andere manier tot een poeder maken.

1. Snelheid en gemak

Je kan kruiden en/of specerijen met een elektrische kruidenmolen natuurlijk heel snel met de druk op een knop fijnmalen. Met een vijzel heb je wat armkracht nodig, maar als je een goede zware vijzel koopt dan valt dat nogal mee.

Zorg wel dat je de kruidenmolen nadat je hem gebruikt hebt, supergoed schoonmaakt. Anders gaan al je verschillende kruidenmixen naar elkaar smaken. Dat is natuurlijk niet lekker.

Waarschijnlijk bespaar je daarom niet veel tijd met zo’n elektrische kruidenmolen vergeleken met een ouderwetse vijzel. Een goede, granieten vijzel is namelijk zo schoongemaakt.

2. Smaak en textuur

Als je je eigen kruidenmixen wilt maken, wil je natuurlijk dat ze zo lekker mogelijk zijn. Zelf vind ik dat er en flink smaakverschil zit tussen gekneusde specerijen/kruiden (met een vijzel dus) en fijngemalen kruiden/specerijen.

Bovendien bepaal je met een vijzel zelf hoe fijn of grof je je kruidenmix wilt hebben!

Qua smaak en textuur zou ik dus altijd voor een vijzel kiezen.

3. Ruimte

Moderne elektrische kruidenmolens zijn heel mooi ontworpen en nemen superweinig ruimte in. Je kan ze gewoon in de keukenla bewaren. Met een goede, zware vijzel kan dat natuurlijk niet. Ze zijn vaak redelijk groot en flink zwaar. Aan de andere kant, staan ze best mooi op het aanrecht, dus hoeven ze ook niet in een keukenla te verdwijnen!

Al met al, zou ik dus altijd een vijzel boven een kruidenmolen verkiezen. Hieronder volgt daarom mijn advies waarop te letten als je een vijzel zou willen kopen.

Waar let je op als je een vijzel koopt?

Er zijn een aantal dingen waar je op moeten letten als je een vijzel koopt. Hij gaat namelijk een leven lang mee, dus als het goed is, is dit de eerste en enige die je koopt.

1. Hij moet zwaar zijn

Ten eerste wil je een flink zware vijzel. Het is namelijk heel belangrijk dat hij stevig staat! Je wilt hem niet vast hoeven houden.

Het is dus heel normaal dat hij rond de 5 kilo weegt.

2. Hij moet groot genoeg zijn

Kleine vijzels zien er misschien wel schattig uit, maar volgens mij kan je beter één grotere en degelijke vijzel aanschaffen. Daar kan je namelijk net zo makkelijk kleine of grote hoeveelheden in fijn stampen. Bovendien zijn ze nooit zwaar genoeg.

Verder kan je in een grote vijzel prima een voorraadje kruiden/specerijenmix maken. Als je je kruiden in een goed afsluitbaar potje in het donker bewaard, blijven ze zeker een jaar goed.

Vooral als ik specerijen eerst even rooster, maak ik altijd wat grotere hoeveelheden. Als je dan toch bezig bent, maakt het qua werk niks uit of je een mix maakt voor één maaltijd of genoeg voor een heel potje.

Ik bewaar daarom altijd lege glazen potjes, bijvoorbeeld van olijven of kappertjes. Ik hergebruik die dan voor mijn kruidenmixen.

3. Hij moet makkelijk schoon te maken zijn

Tot slot, moet je hem goed schoon kunnen maken (je wilt niet dat je nieuwe kruidenmix naar de vorige kruidenmix smaakt).

Bovendien geven veel kruiden kleur af. Saffraan maakt alles geel-oranje bijvoorbeeld. Paprika en chilipeper geven rood af, etc. Ik vindt granieten vijzels daarom het prettigst.

Een aanrader!

Zelf heb ik deze vijzel, al vindt ik dit ook een mooie vijzel.

Mijn vijzel is natuurlijk van graniet en dus flink zwaar. Bovendien is hij groot genoeg en makkelijk schoon te maken want hij is mooi glad.

Groeven en richeltjes staan misschien wel leuk, maar het is heel vervelend schoonmaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.