Moe op het keto dieet

Moe op het keto dieet

snelle koolhydraten

Ben je net met het keto dieet begonnen en voel je je enorm moe? 

Suiker en producten met weinig vezels (koekjes, witbrood, pasta, rijst, etc.) zijn een vorm van snelle energie. Door ze te eten gaat je bloedsuiker snel omhoog en je lichaam haalt de glucose uit je bloed zodat het door alle cellen opgenomen kan worden. Je hebt op die manier direct toegang tot energie, je staat te popelen om iets te gaan doen.

Vetten als energiebron

vetverbrander of fat-adapted

Nu eet je die helemaal niet meer en voel je je opeens doodmoe, je hebt totaal geen energie. Sporten gaat al helemaal niet meer, je hebt gewoon de energie er niet meer voor.

Dit is niet zo vreemd, je lichaam moet op zoek naar een totaal andere energiebron.  Totdat je lichaam die andere energie bron heeft gevonden en goed kan benutten, zal je je heel moe en energieloos voelen.

Op het keto dieet dwing je je lichaam om vetten als energiebron te gaan gebruiken. Vetten die van nature in voeding voorkomen, dus vettere stukken vlees, vette vis, maar ook avocado’s noten, volle zuivelproducten zoals room, roomkaas, etc.  Dit vul je aan met extra vetten zoals extra vierge olijfolie, roomboter, kokosvet, etc. 

Dit lijkt misschien simpel, maar dat is het helemaal niet. Je lichaam gaat dit pas doen als het echt niet anders kan. Dit is waarom de overschakeling naar het keto dieet heel lastig kan zijn.

Een grote overschakeling

Voor je lichaam is de overstap van ‘suikerverbrander’ naar ‘vetverbrander’ een hele stap. Je lichaam is de makkelijkste energiebron (glucose) kwijt en moet gaan leren om vetten te verbranden om aan energie te komen.

Je spieren kunnen vetten als brandstof gebruiken, maar je hersenen niet. Je lever moet vetten daarom in ketonen omzetten, niet een keertje, maar de hele tijd. Dit proces waarbij je lever leert om dit effectief en moeiteloos te gaan doen kan even duren. Bij de één gaat het sneller en makkelijker dan bij de ander.

Iedereen is anders

Hoe snel je overschakelt en fat-adapted wordt, hangt onder meer van:

  • leeftijd
  • geslacht
  • hoe fit je bent
  • verhouding spiermassa/vetmassa
  • insuline gevoeligheid

Hier kan je daar meer over lezen.

Dit is de reden waarom sommige mensen weken lang moe zijn en heel weinig energie hebben en anderen al na een week of twee merken dat ze juist veel meer energie dan voorheen hadden. Uiteindelijk zal je merken dat je juist veel meer energie krijgt en dit is waarom duursporters vaak het keto dieet gebruiken. Bovendien zal je merken dat je uiteindelijk ook veel helderder van geest wordt, je kan beter nadenken, problemen oplossen en hebt veel meer focus. Ketonen zijn een heel pure brandstof voor onze hersenen. Maar voordat je al die voordelen hebt, moet je dus door deze lastige periode heen en bij de één gaat dit veel sneller dan bij de ander.

Rustiger aan doen

Als je dus merkt dat je heel moe op het keto dieet bent, dan is het echt belangrijk om rustiger aan te doen. Je kan ook prima afvallen zonder heel veel te sporten. Als je lichaam de overschakeling moeilijk vindt en je gaat veel sporten, dan maak je het nog moeilijker voor jezelf. 

Dit betekent niet dat je helemaal niks kan doen! Ga in plaats van hardlopen een wandeling maken, of bezoek een museum, ga een leuke hobby doen. Het is belangrijk om jezelf bezig te houden en te zorgen dat je kan ontspannen. Je hoeft jezelf echter niet af te beulen om van dagelijkse stress af te komen. Dit kan juist in deze overgangsfase voor meer stress zorgen en dat wil je niet.

Leefstijl veranderen is een proces

Zodra je besloten hebt om je leefstijl te veranderen, wil je misschien het liefst alles tegelijk veranderen. Dit is heel logisch, je wilt namelijk snel resultaat zien. Echter op de lange termijn is dit niet zo’n goed idee. De kans dat het niet lukt en je dan opgeeft is namelijk veel groter.

Het is belangrijk om je leefstijl te veranderen op een manier die ook op de langere termijn haalbaar blijft. Kleinere stapjes over een lange tijd zijn vaak effectiever dan alles in één keer veranderen en dan na een paar weken teleurgesteld in je oude patronen terug te vallen.

Meet of je in ketose bent

ketostix

Het is belangrijk om te meten of je daadwerkelijk in ketose bent. Als je weinig koolhydraten eet, maar desondanks niet in ketose bent, is het belangrijk om uit te vinden waarom dit is.

Als je wel in ketose bent, maar je moe voelt, geen energie hebt, dan weet je in elke geval hoe dit komt. Je weet dat je op de goede weg bent, maar dat je lichaam wat extra tijd nodig heeft.

Hou een dagboek bij

dagboek

Je leefstijl veranderen is heel moeilijk. Als dingen niet goed gaan, ben je je het vaak heel bewust. Kleine dingen die opeens wel goed gaan, vallen minder snel op.

Hou daarom een dagboek bij. Dit hoeft helemaal niet elke dag, eens per week is ook prima. Schrijf op hoe je je voelt, of je kwaaltjes hebt, maar ook hoe goed je je aan het keto dieet houdt, of je voldoende drinkt, elektrolyten via je voeding binnenkrijgt of een bad met magnesiumsulfaat neemt, of je veel last van stress hebt, of je goed slaapt.

Noteer ook of je bijvoorbeeld al jarenlang last hebt van iets, dit kan eczeem, slapeloosheid, vaak ziek, depressie, ADHD, etc. zijn. Check zo nu en dan of je verandering ziet. Dit kan als het eens wat moeilijker gaat, één van je grootste motivatie factoren zijn.

Nu ben je dus misschien heel moe op het keto dieet, schrijf dat dus ook op. Op het moment dat je wel energie krijgt, schrijf dat dan ook op. Zo kan je ook uitvinden wat voor jou het beste werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.