meer zout en stop met suiker

Meer zout en stop met suiker

Jarenlang is ons verteld dat suiker niet de oorzaak is van overgewicht en van allerlei ziekten. Inmiddels eten we meer suiker dan ooit. Suiker wordt aan vrijwel al het bewerkte eten toegevoegd als smaakmaker. Vaak geldt dat hoe minder vet in een product zit, des te meer suiker erin zit.

Er is inmiddels heel veel bewijs, dat als je veel suiker eet je een grotere kans hebt op overgewicht, diabetes type 2, hart-en vaatziekten en zelfs een vergrote kans op kanker hebt. Gary Taubes schrijft hier uitvoerig over in zijn boek The Diet Delusion.

Ons is ook jarenlang verteld dat je vooral niet te veel zout moet eten. Op zich is dit niet zo vreemd, want in vrijwel al het bewerkte eten zit erg veel zout. Zout geeft het eten namelijk extra smaak, net als suiker dus. Dus als je veel bewerkt eten eet, krijg je vrijwel zeker veel zout (en natuurlijk al helemaal te veel suiker) binnen.

Te weinig zout is niet goed

Toch is het in het geval van zout niet zo simpel als in het geval van suiker. Ons lichaam heeft geen suiker nodig, maar ons lichaam heeft wel zout nodig. Dit is waarom zwangere vrouwen vaak een enorme trek in zout krijgen, dit is zelfs belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus.

Meerdere onderzoeken hebben ook uitgewezen dat er een verband is tussen te weinig zout eten en insuline resistentie. Slechts één week op een zoutarm dieet kan de kans op insulineresistentie al verhogen! Dit komt doordat insuline ervoor kan zorgen dat je lichaam zout gaat vasthouden. Als je dus heel weinig zout via je voeding binnenkrijgt, gaat je lichaam meer insuline aanmaken om te zorgen dat het weinige zout dat je hebt, ook door je lichaam vastgehouden kan worden. Eigenlijk heel logisch dus.

Insuline resistentie: suiker en zout

In een 15 minuten durend filmpje legt hij het verband uit tussen suiker, zoutarm eten en insuline resistentie en hij legt ook uit waarom zout zo belangrijk voor ons lichaam is! Als je veel koffie drinkt dan kan het zijn dat je wat extra zout nodig hebt, hou daar dus ook rekening mee.

YouTube

Je kan dit filmpje op YouTube vinden door het volgende in de zoekbox in te typen:

Low Sodium’s link to Fat Gain & Insulin Resistance (Salt vs. Sugar)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.