5. Wat is keto-flu (keto-griep)?

En wat kan je eraan doen?

Zorg voor een goede electrolyten balans op een keto dieet

Voor je lichaam is het een hele grote omschakeling om in plaats van suiker als belangrijkste brandstof, vet als belangrijkste brandstof te gaan gebruiken.

Het is niet ongebruikelijk om in de eerste week al meteen 3 kilo af te vallen!

Dat is dan weliswaar niet door vetverlies, maar hoofdzakelijk vochtverlies. Het is natuurlijk wel heel motiverend, om zo snel resultaat te zien.

Doordat je veel minder koolhydraten binnenkrijgt, ga je veel minder vocht vasthouden. Dit betekent echter ook dat je dan heel veel zouten kwijtraakt en de balans tussen deze zouten (electrolyten) zoek kan raken. Bovendien is het zo dat veel mensen sowieso waarschijnlijk al te weinig van bepaalde mineralen hebben. Een bestaand tekort (waar je je misschien niet eens bewust van bent) kan zo nog groter worden.

Genoeg zouten: sodium (natrium), potassium, magnesium

Je moet dan ook vooral in de eerste weken opletten dat je genoeg zouten, zoals sodium, magnesium en potassium binnenkrijgt. Zelf zorg ik dat ik voldoende zout aan het eten toevoeg, 1 of 2 keer per dag een kopje drinkbouillon neem en een paar keer per week een magnesiumdrankje drink. Je kan ook zelf kippebouillon maken, dat is een goede bron van zowel sodium (zit in zout), magnesium en potassium. Vooral als je een slowcooker hebt, is dit een goede oplossing. In mijn blog bij het recept voor kippebouillon kan je ook andere voedingstoffen vinden die sodium, magnesium en potassium bevatten.

Ik heb namelijk wel gemerkt (vooral in het begin), dat als je onvoldoende zouten binnenkrijgt of niet genoeg drinkt je ‘keto-flu’ krijgt. Ik voelde me toen grieperig, hoofdpijn, hartkloppingen, heel moe en een beetje misselijk etc.

Aangezien ik verder gezond ben en wist dat dit een neveneffect was, heb ik me hier verder niet druk over gemaakt. Ik heb het die week wel even wat rustiger aangedaan. Eerder naar bed dus. Ik merkte dat ik me direct al wat beter voelde als ik een kopje drinkbouillon nam, dus ik wist dat het met een gebrek aan electrolyten te maken had. Drinkbouillon helpt trouwens ook heel goed om een hongergevoel te onderdrukken.

Verder moet je natuurlijk voldoende drinken. Maar ook weer niet absurd veel, want dan ga je nog meer zouten verliezen.

Op Dietdoctor.com kwam ik dit handige schemaatje tegen met symptomen van electrolyten die niet meer in de juiste verhoudingen zijn:

Sodium tekort

Symptomen: vermoeidheid, slap/zwak voelen, hoofdpijn, concentratie-problemen

Wat te doen: meer zout aan je eten toevoegen, indien nodig, vooral gedurende de eerste week 1-2 koppen drinkbouillon per dag

Potassium tekort:

Symptomen: spierkramp, spiertrekkingen, hartkloppingen/je meer bewust zijn van je hartslag

Wat te doen: Eet een extra avocado of extra portie groene bladgroente (bijvoorbeeld spinazie) of champignons per dag.

Magnesium tekort:

Symptomen: spierkramp of spiertrekkingen na lichamelijke inspanning of gedurende de nacht

Wat te doen: Eet hennepzaad, pompoenzaadjes, chiazaadjes, of een portie makreel, amandelen of groene bladgroenten per dag. Je kan ook een magnesium-supplement nemen. Ik gebruik soms Lucovitaal Magnesium 400, dat is een citroendrankje.

Magnesium opnemen door je huid met een bad of voetenbad

Ook heel goed en nog lekker ontspannend ook (en dat is natuurlijk sowieso goed voor je) is eenmaal per week een bad (of voetenbad)met Epsom Salts (epsomzout, bitterzout).

Epsom Salts bestaan namelijk uit magnesium sulfaat. Dit is dus niet hetzelfde als de meeste badzouten. Die bevatten namelijk andere soorten zout (bijvoorbeeld zeezout/dode zeezout) met een lekker geurtje. Daar is niks mis mee, maar het helpt niet met je magnesium gehalte. Er zijn ook op het internet van allerlei andere magnesiumverbindingen te vinden. Die wil je dus ook niet. Je moet echt zorgen dat je magnesiumsulfaat gebruikt. Hier kan je bitterzout (magnesiumsulfaat) bestellen. Het komt in een kilo verpakking. Natuurlijk kan je er vervolgens altijd zelf een lekker geurtje aan toevoegen met aroma therapie olie. Je hoeft dit ook niet elke keer als je een bad/voetenbad neemt te gebruiken, gewoon één keer per week is waarschijnlijk genoeg.

De reden dat je magnesiumsulfaat wilt hebben is omdat dit een vorm van magnesium is die we door onze huid kunnen opnemen en ons lichaam dan direct kan gebruiken. Zie voor de bron van deze informatie hier onder het kopje ‘I get muscle cramps. What can I do?’

Genoeg vet eten

In deze eerste fase, heb je nog niet de volledige overgang naar ‘vetverbrander’ gemaakt. In feite zit je lichaam nog steeds op suiker te wachten en is nog niet begonnen het overtollige lichaamsvet te gaan verbranden (vandaar ook dat je je zo hongerig kan voelen en dus echt nog drie maaltijden per dag moet eten en eventueel keto snacks). Om een hongergevoel tegen te gaan helpt het bovendien als je extra drinkt: water, koffie (zonder suiker), thee (zonder suiker), drinkbouillon.

Zorg ook dat je extra vet gebruikt: roomboter, olijfolie, kokosolie, (klein) scheutje room of kokosmelk in je koffie, etc. Je lichaam kan dat vet dan gebruiken als brandstof, hierdoor zal je je sneller beter voelen.

Zwanger, borstvoeden, diabetes, hoge bloeddruk, onderliggende medische problemen?

Ik ben geen arts. Als je zwanger bent of borstvoedt wordt het afgeraden om dit dieet zonder medische begeleiding te volgen. Als je onderliggende medische problemen hebt of medicijnen gebruikt, is het ook belangrijk dat je eerst advies van je huisarts zoekt.

Als je ondergewicht hebt, moet je natuurlijk sowieso geen dieet volgen. Als je dat wel zou doen dan riskeer je dat je lichaam je spieren gaat afbreken – gevaarlijk dus want je hart is ook een spier!

Sowieso geldt voor iedereen, ook als je helemaal gezond bent, jij kent je eigen lichaam het beste. Volg je gezond verstand!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.