5. Wat is keto-flu (keto-griep)?

En wat kan je eraan doen?

Keto starter pakket

Voor je lichaam is het een hele grote omschakeling om in plaats van suiker als belangrijkste brandstof, vet als belangrijkste brandstof te gaan gebruiken.

Het is niet ongebruikelijk om in de eerste week al meteen 3 kilo af te vallen!

Het merendeel hiervan is vochtverlies en ongeveer een halve kilo is vetverlies. Het is natuurlijk wel heel motiverend, om zo snel zo’n resultaat te zien!

Vochtverlies

Doordat je veel minder koolhydraten binnenkrijgt, ga je veel minder vocht vasthouden.

Je raakt dus veel vocht kwijt en veel mensen voelen zich meteen een stuk minder opgeblazen. Met al dat vocht, raak je echter ook elektrolyten kwijt. Hierdoor kan de balans tussen verschillende elektrolyten zoek raken. Deze elektrolyten zijn heel belangrijk want ze zorgen voor de juiste zuurtegraad van ons bloed en houden de hoeveelheid water van het lichaam op peil.

Ik heb namelijk wel gemerkt (vooral in het begin), dat als je onvoldoende zouten binnenkrijgt of niet genoeg drinkt je ‘keto-griep’ krijgt. Ik voelde me toen grieperig, hoofdpijn, hartkloppingen, heel moe en een beetje misselijk etc.

Verschil tussen keto-griep en echte griep

Keto griep is natuurlijk wel wat anders dan echte griep! Je hebt geen koorts. Je bent niet verkouden, hoest niet, geen last van je longen.

Een ander verschil met gewone griep is dat keto-griep veel korter duurt (2-3 dagen), terwijl echte griep snel een week of langer duurt.

Toch kan je je wel zodanig ziek voelen dat je je bed niet uitkomt. Keto griep wordt veroorzaakt door een imbalans in electrolyten. Het goede nieuws is dat je al snel kan opknappen als je de juiste elektrolyten neemt.

Genoeg zouten: natrium (sodium), kalium (potassium), magnesium

Je moet dan ook vooral in de eerste weken opletten dat je geen elektrolytentekort oploopt.

1. Natrium

Op een standaard dieet wordt vaak geadviseerd om te zorgen dat je niet te veel zout binnenkrijgt. Dit is ook niet gek want aan vrijwel al het bewerkte voedsel is zout toegevoegd. Als we te veel zout binnenkrijgen, zullen we dat normaal gesproken uitplassen, maar in sommige gevallen kan het toch tot problemen leiden, zoals:

   • vochtvasthouden (oedeem)
   • hoge bloeddruk
   • nierbeschadiging
   • botontkalking

Op een keto dieet eet je helemaal geen bewerkte voeding meer. Dit betekent dus dat je automatisch veel en veel minder zout binnenkrijgt. Mogelijkerwijs zelfs te weinig zout! Ons lichaam heeft namelijk wel natrium nodig.

Natrium is heel belangrijk voor ons lichaam, het:

   • is essentieel voor de regulering van de vochthuishouding
   • stimuleert de maagzuurproductie
   • speelt een belangrijke rol bij de samentrekking van spieren (het hart is een spier).

Natrium tekort

Symptomen: vermoeidheid, slap/zwak voelen, hoofdpijn, concentratie-problemen

Wat te doen: meer zout aan je eten toevoegen, indien nodig, vooral gedurende de eerste week 1-2 koppen drinkbouillon per dag

Natrium tekort voorkomen

Je kan een natrium tekort voorkomen door wat zout aan je eten toe te voegen en door 1-2 kopjes drinkbouillon per dag te drinken.

Heb je een natrium tekort? In plaats van drinkbouillon, kan je ook een theelepel keukenzout in een liter water oplossen en dat gedurende de dag drinken. Je kan ook een beetje zout onder je tong doen.

Je kan potjes drinkbouillon in de supermarkt kopen. Helaas bevatten die vrijwel altijd zaad-oliën. Hier kan je meer lezen over zaad-oliën. Je kan in mijn winkel drinkbouillon vinden waar geen zaad-oliën inzitten.

Ook al zijn zaad-oliën niet goed, uiteindelijk is het nog veel belangrijker dat je je natrium-niveau op peil houdt. Dus als de keus is drinkbouillon met zaad-oliën of helemaal geen drink-bouillon, dan zou ik altijd voor de drinkbouillon met zaad-oliën kiezen.

kippenbouillon

2. Kalium

De meeste kalium in ons lichaam bevindt zich in onze cellen. Maar heel weinig van de kalium in ons lichaam zit in ons bloed. Omdat er zo weinig kalium in ons bloed zit, kunnen kleine veranderingen grote gevolgen hebben.

Zowel te veel als te weinig kalium is gevaarlijk. We kunnen in shock raken, ademhalingsmoeilijkheden krijgen of hartritmestoornissen krijgen.

Vooral als je een nierziekte, een hoge bloeddruk of diabetes hebt, is het heel belangrijk dat je zorgt dat je medische begeleiding hebt om te zorgen dat je elektrolytenbalans (waaronder dus kalium) in orde is en blijft.

Kalium tekort:

Symptomen: spierkramp, spiertrekkingen, hartkloppingen/je meer bewust zijn van je hartslag, overgeven, diarree

Wat te doen: Eet een extra avocado, een extra portie groene bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, postelein), spruitjes, champignons of zalm per dag. Zelfgemaakte bouillon van botten of vissengraten bevat ook kalium. Er zijn producten (bijvoorbeeld noten en zaden) waar per 100 gram meer kalium in zit, maar het gaat er natuurlijk ook om hoeveel je van het product eet. Het is makkelijker om 200 gram spinazie te eten dan 100 gram pure cacaopoeder of 200 gram zonnebloempitten. Houd dit dus ook in gedachte.

Als je ernstige symptomen hebt moet je natuurlijk altijd medisch advies zoeken.

3. Magnesium

Magnesium is ook een ontzettende belangrijke elektrolyt die een heel belangrijke rol in onze energiestofwisseling speelt.

Magnesium tekort:

Symptomen: spierkramp of spiertrekkingen na lichamelijke inspanning of gedurende de nacht

Wat te doen: Eet hennepzaad, pompoenzaadjes, chiazaadjes, of een portie makreel, amandelen of groene bladgroenten per dag. Je kan ook een magnesium-supplement nemen. Ik gebruik soms Lucovitaal Magnesium 400, dat is een citroendrankje, maar het is nog beter om een bad of een voetenbad met magnesiumsulfaat te nemen.

Magnesium opnemen door je huid met een bad of voetenbad

Heel goed en nog lekker ontspannend ook (en dat is natuurlijk sowieso goed voor je) is eenmaal per week een bad (of voetenbad)met Epsom Salts (epsomzout, bitterzout).

Epsom Salts bestaan namelijk uit magnesium sulfaat. Dit is dus niet hetzelfde als de meeste badzouten. Die bevatten namelijk andere soorten zout met een lekker geurtje. Daar is niks mis mee, maar het helpt niet met je magnesium gehalte.

Het is dus veel beter om bitterzout te gebruiken en daar dan zelf een lekker geurtje aan toe te voegen, bijvoorbeeld met aroma therapie olie. Je hoeft niet elke keer als je een bad/voetenbad neemt magnesiumsulfaat te gebruiken, gewoon één keer per week is waarschijnlijk genoeg.

De reden dat je magnesiumsulfaat wilt hebben is omdat dit een vorm van magnesium is die we door onze huid kunnen opnemen en ons lichaam dan direct kan gebruiken.

magnesiumsulfaat

Keto starter pakket

Ik heb een keto starter pakket samengesteld om de kans dat je keto griep krijgt te helpen verkleinen. Dus als je de overstap naar het keto dieet wilt maken, dan raad ik je aan het keto starter pakket te bestellen voordat je begint! Je hebt dan meteen alles wat je die eerste paar weken nodig hebt in huis.

Het keto starter pakket bevat:

   • Bayer ketostix (50 stuks)
   • Jacob Hooij groene thee met citroen (goede bron van catechines)
   • 1 kilo Jacob Hooij bitterzout voor in bad/voetenbad (magnesiumsulfaat)
   • Your Organic Nature heldere kippenbouillon zonder gist

De Your Organic Nature drinkbouillon is de eerste drinkbouillon die ik gevonden heb waar geen zaad-oliën (bijvoorbeeld zonnebloemolie, raapzaadolie) inzitten. Deze oliën zijn echt heel slecht voor je en je wilt echt de hoeveelheid die je binnenkrijgt proberen te beperken.

Ik heb geloof ik inmiddels wel alle soorten drinkbouillon in de verschillende supermarkten en biologische winkels gecheckt en overal zit plantaardige olie in.

Ik heb ook groene thee met citroen aan dit pakket toegevoegd. Groene thee helpt namelijk niet alleen de honger tegen te gaan, maar er is ook steeds meer bewijs dat het heel goed voor ons is vanwege de catechines die het bevat. Catechines zijn krachtige anti-oxidanten, ze helpen ontstekingen tegen te gaan, dragen bij aan een goede darmflora, verminderen psychische en lichamelijke stress, etc. Het is dus een heel erg goed idee om één of meerdere kopjes groene thee per dag te drinken!

De kosten van dit pakket zijn €30 inclusief verzendkosten (alleen binnen Nederland). Ik kan dit pakket wel naar het buitenland sturen, maar dan moet je even contact opnemen in verband met extra verzendkosten.

Je kan het pakket hier bestellen of ga naar de winkel. Je kan de producten uit het pakket ook los bestellen.

Genoeg vet eten

Vooral als je de overstap naar het keto dieet maakt, is het niet alleen heel belangrijk om je elektrolytenbalans in de gaten te houden, maar in deze eerste fase moet je ook zorgen dat je genoeg vet eet.

In deze eerste fase, heb je namelijk nog niet de volledige overgang naar ‘vetverbrander’ gemaakt (zodra je dat wel hebt gedaan, dan weet je dat want dan ben je in ketose). In feite zit je lichaam nog steeds op suiker te wachten en is nog niet begonnen het overtollige lichaamsvet te gaan verbranden (vandaar ook dat je je zo hongerig kan voelen en dus echt nog drie maaltijden per dag moet eten en eventueel keto snacks).

Om het hongergevoel tegen te gaan helpt het bovendien als je extra drinkt: water, koffie (zonder suiker), groene thee (zonder suiker) en drinkbouillon.

Zorg dus ook dat je extra vet gebruikt: roomboter, olijfolie, kokosolie, (klein) scheutje room of kokosmelk in je koffie, etc. Je lichaam kan dat vet dan gebruiken als brandstof, hierdoor zal je je sneller beter voelen.

Een andere oplossing is het gebruik van MCT olie. Dit kan je lichaam helpen om de overgang sneller te maken. Goede MCT olie is wel vrij duur. Je kan het bij Body & Fit bestellen. Je kan MCT olie ook gebruiken om bulletproof koffie te maken. Bulletproofkoffie is een grote mok koffie (240 ml)met 2 eetlepels ongezouten boter en 1 eetlepel MCT olie, goed door elkaar heen gemengd. Deze koffie drink je dan in plaats van ontbijt. Sommige mensen zweren erbij.

 

Zwanger, borstvoeden, diabetes, hoge bloeddruk, onderliggende medische problemen?

Ik ben geen arts. Als je zwanger bent of borstvoedt wordt het afgeraden om dit dieet zonder medische begeleiding te volgen. Als je onderliggende medische problemen hebt of medicijnen gebruikt, is het ook belangrijk dat je eerst advies van je huisarts zoekt.

Als je ondergewicht hebt, moet je natuurlijk sowieso geen dieet volgen. Als je dat wel zou doen dan riskeer je dat je lichaam je spieren gaat afbreken – gevaarlijk dus want je hart is ook een spier!

Sowieso geldt voor iedereen, ook als je helemaal gezond bent, jij kent je eigen lichaam het beste. Volg je gezond verstand!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*