Keto bouillon maken

Collageen

Mooie huid heeft te maken met de hoeveelheid collageen in je huid. Als je je huid aanraakt, voel je dode cellen, dat is de buitenkant van je huid. Je lichaam vervangt je huid elke 3 maanden! Fibroblasten zijn lichaamscellen die collageen maken. Dit is waarom er vaak collageen in gezichtscrème zit. De collageen in deze producten kan echter niet heel diep door dode huidcellen heen en kan dus niet werken.

Wat is collageen

Het woord collageen is afgeleid van het Griekse woord “kólla”, wat “lijm” betekent en het Franse “-gène”, wat “iets dat produceert” betekent. Collageen is een ‘lijmproducerend’ eiwit. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk je huid. Collageen zorgt ervoor dat je weefsels bij elkaar gehouden worden, het geeft je lichaam structuur. Zonder collageen zou je uit elkaar vallen. Collageen is dan ook het meest voorkomende eiwit in je lichaam.

Collageen zorgt ervoor dat je huid stevig maar toch elastisch is. Collageen is ook heel belangrijk voor het kraakbeen in gewrichten. Als je ouder wordt en minder collageen aanmaakt, kan dit daarom tot pijnlijke gewrichten leiden. Collageen is ook belangrijk voor een gezonde darmflora. Zo blijkt dat als je een prikkelbare darm hebt, collageen je kan helpen om je darmflora te herstellen.

Heel veel soorten

Er zijn meer dan 28 verschillende soorten collageen, maar type I t/m IV zijn de belangrijkste soorten voor het menselijk lichaam. Maar liefst 90% van alle collageen in ons lichaam is type I.

Je lichaam maakt collageen

Collageen is een eiwit en je lichaam kan dit eiwit zelf maken uit drie aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline. Ons lichaam kan zelf hydroxyproline maken. Dit betekent dat je het niet persé via je voeding binnen hoeft te krijgen. Glycine en proline zijn semi-essentieel. We moeten ze wel in zekere mate via onze voeding binnenkrijgen. Ons lichaam maakt proline uit glutaminezuur.

Als je jong bent, maakt je lichaam ruim voldoende collageen en je hebt een stevige en soepele huid. Als je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder collageen en ontstaan rimpels en word je huid wat slapper. Dit komt doordat de fibroblasten minder actief worden.

Goede bronnen van collageen

De aminozuren die je lichaam nodig heeft om collageen te maken zitten in alle dierlijke producten, maar één van de allerbeste bronnen is zelfgemaakte bouillon van botten. Een andere goede bron is zelfgemaakt knabbelspek.

Je lichaam heeft bovendien voldoende vitamine C, zink en koper nodig om zelf collageen te kunnen maken.

Als je het keto dieet gaat volgen zal je merken dat je huid mooier wordt, gewrichtspijn verdwijnt en je mooie sterke nagels krijgt. Je krijgt dan ook normaal gesproken ruim voldoende aminozuren binnen om zelf collageen te maken. Maar als je al wat ouder bent, dan is het wel geen goed idee om regelmatig zelfgemaakte bouillon en/of knabbelspek te eten.

Collageensupplementen?

Als je gezonde en pure voeding eet, zoals op het keto dieet, heeft je lichaam geen collageensupplementen nodig.

Sterker nog, je lichaam kan collageen niet direct opnemen. Dit is waarom het collageen in supplementen gehydrolyseerd moet worden. Dit betekent dat het in heel kleine stukjes opgebroken moet worden. Het is dus een zeer bewerkt product en dus een product dat je liever wil vermijden.

Bovendien kan je niet altijd zeker zijn hoe hoog de kwaliteit van de ingrediënten is in supplementen. Op basis van wat er op de verpakking of bijsluiter van het voedingssupplement staat, weet je niet of je wel of niet met een goed product te maken hebt. Omdat voedingssupplementen onder de Warenwet vallen, hoeven ze namelijk niet te voldoen aan de strenge eisen zoals deze gelden voor geneesmiddelen. Je kan er dus niet zeker van zijn, dat wat erop staat dat erin zit, er ook werkelijk inzit.

Toch is het mogelijk dat sommige collageen supplementen (als je dus een goed product hebt) kunnen helpen met het activeren van fibroblasten. Er zijn inderdaad onderzoeken die dit laten zien, al zijn deze onderzoeken in het algemeen wel gesponsord door belanghebbende partijen.

Wat te doen tegen rimpels en artrose?

Een veel betere oplossing tegen rimpels en artrose is het keto dieet (clean keto), voldoende slapen, stress verminderen en voldoende bewegen. Bovendien kan twee keer per jaar iets langer vasten (tussen 2-3 dagen) om autofagie in werking te zetten natuurlijk ook helpen. Dit proces helpt om beschadigde cellen op te ruimen en nieuwe cellen aan te maken.

Vasten is echter niet voor iedereen een goede optie. Mocht je medicatie gebruiken ga dan niet vasten zonder eerst met je behandelend arts overlegt te hebben. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft en/of een BMI onder de 20 hebt, is vasten ook geen gezonde optie. Lees daarom ook de disclaimer.

Vegetariërs

Alle collageen komt van dierlijke bronnen, dit geldt ook voor supplementen. Collageen is een heel specifieke combinatie van proline, hydroxyproline en glycine. Het is wel mogelijk om een vegetarisch glycine supplement te vinden, dit is niet helemaal hetzelfde, maar komt wel een eind in de goede richting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.