keton supplement

Keton supplementen

keton supplementen

Keton supplementen bestaan meestal uit keton zouten, al zijn er inmiddels ook keton esters op de markt. Keton zouten zijn enorm populair, want dit lijkt een makkelijke manier om snel in ketose te komen. 

Bovendien zijn keton supplementen die uit zouten (mineralen) bestaan ook nog eens goedkoop, vooral als je ze met keton esters vergelijkt.

Keton zouten worden gepromoot als ‘super ketonen’, ‘vetverbranders’ , ketone burners, etc.

Ook veel keto-websites promoten dit soort keton supplementen. Dit is niet zo vreemd, want er is veel vraag naar, het is dus een kwestie van kassa!

Endogene ketonen

ketonen als brandstof

Als je het keto dieet volgt en dus heel weinig koolhydraten en veel gezonde vetten eet, dan zal je lever vet omzetten in ketonen en die ketonen als energie voor ondermeer je hersenen gebruiken. Endogeen komt van het Griekse woord ‘endon’ en betekent ‘van binnen’.

Exogene ketonen

Exogene ketonen

Wetenschappers hebben ook een manier ontdekt om ketonen te maken.

Deze ketonen worden dus niet door je eigen lichaam gemaakt, maar komen van buitenaf, het zijn daarom exogene ketonen.

Exogeen komt van het Griekse woord exo dat ‘buiten’ betekent.

Twee soorten keton supplementen

Er zijn twee verschillende soorten exogene ketonsupplementen: ketonzouten en ketonesters.

Keton esters: medische toepassingen

Keton esters

Keton esters bestaan ​​uit Beta-hydroxybutyraat gekoppeld aan een alcohol molecuul. Zodra het opgenomen wordt door je lichaam vormt het d-beta-hydroxybutyraat in je bloed (dat is een beetje een andere vorm dan wanneer je lever ketonen maakt).

Deze keton esters worden al een hele tijd gebruikt in medische toepassingen van het keto dieet, bijvoorbeeld voor epilepsie, Alzheimer’s, bepaalde typen kanker en een heleboel andere ziektes. Ze smaken enorm vies en zijn heel duur, maar hebben wel een positief effect op patiënten met deze ziekten. Patiënten krijgen deze supplementen natuurlijk onder strikte medische begeleiding.

Inmiddels kan je als consument de HVMN keton esters op Amazon.com kopen. Dit is de eerste keton ester die consumenten kunnen kopen. Eén flesje is één dosis en kost zo’n 100 dollar. Niet goedkoop dus!

Meest populaire keton supplementen

De meest populaire keton supplementen zijn keton zouten. Keton zouten bestaan uit een combinatie van beta-hydroxybutyraat met een mineraal, zoals bijvoorbeeld kalium, natrium of magnesium. Deze zouten zijn veel goedkoper om te produceren en gigantisch populair. In Nederland zie je vooral veel ‘raspberry ketones‘. Ze hebben vaak min of meer dezelfde naam, maar wel verschillende ingrediënten.

keton supplementen

Er is geen onafhankelijk wetenschappelijk bewijs dat ze werken, zoals bij de ketonesters. De fabrikanten claimen dat deze zouten:

 • verhoogde vetverbranding
 • versneld gewichtsverlies
 • betere sportprestaties
 • betere cognitieve prestaties
 • betere focus
 • meer energie
 • minder eetlust
 • makkelijker in ketose blijven als je meer koolhydraten eet
 • minder ontstekingen
 • beter kunnen slapen

De meeste fabrikanten van keton zouten suggereren dat je zal afvallen door hun product te nemen, maar in de kleine lettertjes staat vrijwel altijd dan dat het niet om af te vallen is.

Als je ketonen als energie via pilletjes of drankjes neemt, hoeft je lichaam ze natuurlijk niet zelf te maken en gaat je lichaam dus geen lichaamsvet verbranden! Als je vervolgens gaat meten of je in ketose bent, dan kan het zijn dat je licht in ketose bent (je hebt immers ketonen geslikt in het pilletje). Dat betekent dus helemaal niet dat je lichaam vet aan het verbranden is.

Je zou verwachten als keton supplementen echt zouden werken, dat iedereen ondertussen wel slank zou zijn, want ze worden in enorme hoeveelheden verkocht.

Toch een keton supplement?

keton supplement

Als je desondanks toch heel graag een keton supplement wilt nemen, neem dan een ketonester. Ja ze zijn duur en smaken vies, maar er is in elk geval wetenschappelijk bewijs dat ze kunnen werken. Ze kunnen leiden tot betere hersenfuncties en ze kunnen ontstekingen tegengaan. Ze worden normaal gesproken gebruikt als deel ven een medisch keto dieet, bijvoorbeeld in de behandeling van ziekten. Ze worden dus normaal gesproken niet gebruikt om af te vallen, het is dus niet duidelijk of ze daar wel of niet mee helpen.

Ketone burner, vetverbrander pilletjes, super ketone, super fat burner, etc. gaan je niet helpen met afvallen.

De beste ketonen

De beste ketonen zijn endogene ketonen die je lichaam zelf maakt. Zo maakt je lichaam zelf ß-hydroxybutyraat wat een enorm sterke ontstekingsremmer is. Het is dus helemaal niet nodig om het in een potje te kopen, bovendien is het vaak erg onduidelijk wat er verder in die pilletjes zit en of ze uiteindelijk bijwerkingen hebben.

Bespaar jezelf het geld en verander je leefstijl. Doe mee aan de Keto Challenge en maak gebruik van de kracht van je eigen lichaam.

2 gedachten over “Keton supplementen”

 1. Hartelijk dank voor deze toelichtingen. Sinds ik de keto lifestyle volg en in twee maanden al een geweldig resultaat heb behaald met een gewichtsverlies van 9 kilo, en door deze nieuwe lifestyle veel opzoek op internet en socialmedia wordt ik door de cookies belaagd door aller mogelijke bedrijven die keto producten aanbieden om sneller/beter in ketose te komen. Ik had hier al mijn bedenkingen over. Wil jullie graag danken voor jullie goed gedocumenteerde adviezen en recepten!!! Ga zo door!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.