Dit broodje van hennepmeel is glutenvrij en keto! Lekker voor ontbijt, of mee naar school of werk. Ook lekkere broodjes met een hamburger. Een broodje met hennepmeel is snel klaar en heel eenvoudig te maken. Dit broodje is donkerbruin van kleur door het hennepmeel. Het bevat uitsluitend gezonde ingrediënten en dat is lang niet altijd het geval met glutenvrije producten.
Boordevol vezels
Dit broodje van hennepmeel bestaat vrijwel helemaal uit hennepmeel en bevat daarom heel veel vezels. In 100 gram hennepmeel zit maar liefst 49 gram vezels.
De meeste mensen eten te veel bewerkte voeding. Vrijwel alle bewerkte voeding, bevat maar weinig vezels. Denk dan aan wit meel, bloem, witte rijst, pasta, kant-en-klaar maaltijden etc. Vaak wordt aangeraden om meer vezels te eten als je last van je darmen hebt of aan bijvoorbeeld obstipatie lijdt. Toch is dit advies niet voor iedereen goed. Sommige mensen met obstipatie en/of prikkelbare darmsyndroom zijn juist beter af als ze minder vezels eten. Hier kan je meer over vezels lezen.
Eiwitten en gezonde vetten
Behalve veel vezels, bevat hennepmeel ook veel eiwitten (29,9 gram eiwitten per 100 gram hennepmeel) en relatief veel vetten (8,1 gram vetten per 100 gram hennepmeel).
Hennepmeel bevat zowel Omega 3 als Omega 6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die ons lichaam uit onze voeding moet halen, want we kunnen het niet zelf maken. Er zijn drie typen Omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. Hennepmeel bevat ALA. ALA is het enige vetzuur wat ons lichaam nou juist wel zelf kan maken. Juist ALA hoeven we dus niet via onze voeding binnen te krijgen. Hennepmeel is geen goede bron van EPA en DHA en is daarom dus niet geen goede bron voor de essentiële Omega 3 vetzuren. Vette vis en algen zijn dat wel.
Hennepmeel bevat ook veel Omega 6 vetzuren. De meeste mensen krijgen ruim voldoende Omega 6 vetzuren binnen, want bewerkt voedsel bevat veel zaad-olie (zoals zonnebloemolie, raapzaadolie etc.) en die olie bevat veel Omega 6. Als je een keto dieet volgt, krijg je vrijwel zeker minder Omega 6 vetzuren binnen, al zit Omega 6 ook in mayonaise, want die is vrijwel altijd met plantaardige oliën gemaakt en tal van dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld eieren, vlees, gevogelte, etc. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je op het keto dieet te weinig Omega 6 vetzuren binnenkrijgt.
Je doel is om ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 vetzuren via je voeding binnen te krijgen. Dit is heel moeilijk en de beste manier om dit voor elkaar te krijgen is door de hoeveelheid Omega 6 in je voeding zo laag mogelijk te houden (kijk dus uit dat je niet te veel noten, pitten, zaden eet, want die zijn allemaal hoog in Omega 6). Hennepmeel is hoog in Omega 6 vetzuren. Je kan dus best af en toe een hennepbroodje eten, maar doe het met mate en liefst niet dagelijks. Probeer dus af te wisselen met andere soorten ontbijt en lunch.
Het is ook een goed idee om je hennepmeel broodje met een bron van vetten te eten, dus met roomboter of roomkaas.
Heel laag in koolhydraten
Hennepmeel is heel laag in netto koolhydraten (3,1 gram koolhydraten per 100 gram hennepmeel). Dit maakt dat producten gemaakt met hennepzaad/hennepmeel geschikt zijn voor het keto dieet. Verder is hennepzaad van zichzelf natuurlijk glutenvrij, maar check de verpakking wel of er sporen van gluten in kunnen zitten door het productieproces.
Koel en donker bewaren
Veel soorten meel (en olie!) van zaden oxideren snel. Dit is niet gezond! Hier kan je daar meer over lezen. Om dit te voorkomen is het een goed idee om hennepmeel en/of gepeld hennepzaad in een bakje of donkere zak in de koelkast te bewaren. Het moet namelijk koel en donker bewaard worden.
Verder helpt het natuurlijk ook om niet te grote hoeveelheden te kopen en om het te kopen in een winkel met een goede turnover, zodat je dus geen ouder hennepmeel hebt, want dat kan ge-oxideerd (vetten worden dan ranzig) zijn.
Broodjes van hennepmeel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 eetlepel hennepmeel
- 1 theelepel psyllium
- 0.5 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 1 theelepel roomboter
- snufje zout
- 0.25 theelepel sesamzaadjes
- 0.5 theelepel roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° celsius.
- Doe de hennepzaad, psyllium, bakpoeder en het zout in een wijde beker of grote kop die in de magnetron kan. Je broodje gaat de maat van dit bakje/mok krijgen.
- Voeg het ei en klontje boter ook toe. Meng alles goed doorelkaar heen.
- Laat even staan zodat de psyllium kan uitzetten (het beslag moet niet meer vloeibaar zijn). Mocht het nog wel vloeibaar zijn dan wat langer wachten of een extra halve theelepel psyllium toevoegen (en weer een paar minuten wachten).
- Als je sesamzaadjes op je broodje wil, neem dan een tweede beker of kop. Doe er een klein klontje boter in en een halve theelepel sesamzaadjes. Schenk het beslag uit de andere kop/beker/kom hier bovenop.
- Zet 60 seconden in de magnetron op de hoogste stand. Je wilt dat het beslag bovenin de kop of kom niet meer nat is.
- Haal uit de magnetron en als het heel hoog gerezen is snij het dan voorzichtig doormidden zodat je twee helften krijgt. Als je een wijde kop hebt gebruikt is het misschien niet nodig.
- Bak het broodje nu tussen de 5- 10 minuten in de voorverwarmde oven of bak het af in een broodrooster.
Hoi, ik heb hennep-proteïne in huis. Kan ik dit gebruiken als vervanger voor het meel? Groetjes, Silvia