vette vis en Omega 3

2. Omega 3: wat is het en waar zit het in?

Wat is Omega 3? Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die van levensbelang voor ons zijn. Als we deze vetzuren niet in voldoende mate binnenkrijgen worden we ziek.

Waarom zijn Omega 3 vetzuren zo belangrijk?

Omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij het goed doorlaatbaar maken van de celmembranen van alle cellen in ons lichaam. Hierdoor helpen Omega 3 vetzuren bij het transport (en dus ook de werking) van hormonen, eiwitten en enzymen door de celwanden heen.

Bovendien kan ons lichaam hormoonachtige verbindingen uit deze vetzuren maken, zoals prostaglandines, prostacycline, thromboxanen en leukotrienes. Deze verbindingen spelen ook een rol bij het functioneren van bloedplaatjes.

Bovendien hebben we Omega 3 vetzuren nodig voor:

  • het tegengaan van ontstekingen (rheumatoide artritis, psoriasis, eczeem, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, lupus, etc.)
  • een gezond hart (minder triglyceriden, lagere bloeddruk)
  • geestelijk welbevinden (vermindert het risico van depressie, schizofrenie, bipolaire stoornis, kan helpen met ADHD)
  • verminderen van je taille omtrek en helpen leververvetting tegen te gaan
  • het tegengaan van ontstekingen (veel chronische ziekten kenmerken zich door chronische ontstekingen, maar hetzelfde geldt voor een aantal soorten kanker)
  • het bevorderen van de hersenontwikkeling van jonge kinderen
  • het tegengaan van dementie en het ondersteunen van het geheugen bij ouderen
  • gezonde botten
  • het tegengaan van astma

Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 komt in drie verschillende vormen, namelijk:

ALA – (alpha-linoleic acid) alpha-linoleenzuur

DHA – (docosahexaenoic acid)

EPA – (eicosapentaenoic acid)

Van deze drie vormen, zijn DHA en EPA essentiële vetzuren voor ons. We kunnen ze namelijk niet goed zelf maken. Ze zijn bovendien ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.

ALA

Alpha-linoleenzuur is een anti-oxidant. Het is een vetzuur dat zolang we gezond zijn, ons lichaam zelf kan maken. Het behoort dus niet tot de essentiële vetzuren.

We hebben ALA nodig voor het functioneren van onze cellen, het is dus heel belangrijk. Het speelt een rol bij de energievoorziening op celniveau.

Voedingsbronnen voor ALA

ALA komt vooral in bepaalde planten voor. Het zit vooral in boerenkool, spinazie, broccoli en sojabonen. Je kan het ook vinden in noten en zaden, zoals walnoten, chiazaadjes, lijnzaad en hennepzaad. Het zit ook in gist.

ALA zit ook in dierlijke producten, namelijk orgaanvlees, zoals lever en hart.

Echter het blijkt dat het eten van voedsel hoog in ALA nauwelijks invloed heeft op het ALA niveau in ons lichaam.

DHA

DHA is heel belangrijk voor hersenontwikkeling in jonge kinderen. Het zit van nature in moedermelk en wordt ook aan babymelk toegevoegd.

Het is ook belangrijk voor onze huid en onze ogen.

Ook bij volwassenen speelt het een belangrijke rol bij het functioneren van de hersenen.

DHA speelt ook een belangrijke rol in het tegengaan van hart-en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2, hoge bloeddruk en de ziekte van Alzheimer.

Het wordt ook gebruikt voor het behandelen van ADHD.

Voedingsbronnen met DHA

DHA zit vooral in vette vis en in algen. Je vindt vooral veel DHA in schaal-en schelpdieren, makreel, haring, tonijn, zalm, paling, sardientjes, garnalen en steur.

Let er dus wel op als je vis in blik koopt, dat het in olijfolie of water is. Zonnebloemolie is namelijk hoog in Omega 6 vetzuur.

Sardientjes in olijfolie

Het zit in mindere mate in het vlees en zuivelproducten van vee dat op gras is grootgebracht (in plaats van graanrijk voer). Maar alle beetjes helpen! Dus als je de keus hebt tussen vlees van grasgevoerd vee of graangevoerd vee, kies dan voor grasgevoerd!

Grasgevoerd

EPA

EPA is van levensbelang voor ons, het gaat namelijk ontstekingsprocessen tegen. Er is steeds meer bewijs dat chronische ontstekingen een rol spelen in de toename van hart-en vaatziekten, verschillende soorten kanker en depressie.

Voedingsbronnen voor EPA

EPA zit net als DHA vooral in schaal-en schelpdieren, vette vis en in algen. Je vindt vooral veel EPA in makreel, haring, tonijn, zalm, paling, sardientjes, garnalen en steur.

Omega 3 Sardines in olijfolie

Het zit in mindere mate in het vlees en zuivelproducten van vee dat op gras is grootgebracht (in plaats van graanrijk voer).

Grasgevoerd vee

Photo by julieabrown1 on Visualhunt.com / CC BY

DHA omzetten in EPA

Het is belangrijk dat je zorgt dat je voldoende DHA en EPA via je voeding binnenkrijgt. Ons lichaam kan wel wat DHA omtezetten in EPA, maar het is niet heel goed daarin.

ALA omzetten in DHA en EPA

Ons lichaam kan zolang het een hele hoge dosis of ALA binnenkrijgt een deel daarvan omzetten in EPA, maar niet in DHA. Hier kan je daar meer over lezen.

Bovendien, hoe meer omega 6 vetzuren we binnenkrijgen, hoe moeizamer de omzetting van ALA in EPA is. Het is dus niet verstandig om te vertrouwen op plantaardige bronnen, zoals walnoten, lijnzaad en hennepzaad om voldoende Omega 3 binnen te krijgen. Hier kan je daar meer over lezen. Het risico dat je niet genoeg van de essentiële vetzuren DHA en EPA binnenkrijgt, die beiden van levensbelang zijn, is heel groot.

Waar zit Omega 3 in? Kan je te veel Omega 3 binnenkrijgen?

Omega 3 zit hoofdzakelijk in vette vis en in algen. Het komt ook voor in andere vis, maar in veel kleinere hoeveelheden.

Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel Omega 3 via je voeding binnenkrijgt.

Alleen als je supplementen neemt, zou dit wel mogelijk zijn, dus mocht je supplementen nemen houd je dan altijd aan de maximale hoeveelheden en check de bijsluiter.

Je lichaam kan het beste Omega 3 opnemen uit voeding. Dit werkt veel beter dan supplementen. Dus probeer echt om zeker twee keer per week vis te eten of meerdere keren per week kleinere porties vette vis (roerei met zalm als ontbijt bijvoorbeeld) en zorg dat je minimaal 1x per week vette vis (zoals zalm, tonijn, makreel, sardientjes, etc.) eet.

Wel of geen supplement?

Zelf heb ik een tijd lang een Omega 3 supplement genomen, maar ik ben er inmiddels mee gestopt en verkoop ze dan ook niet meer in mijn webwinkel.

Ik heb zelf namelijk geen enkel effect gemerkt en hetzelfde geldt voor mensen in mijn omgeving. Ik houd ook nauwlettend wetenschappelijk onderzoek in de gaten en ben tot nu toe niks tegengekomen dat er op wijst dat Omega 3 supplementen onze gezondheid ten goede komen.

Er is wel heel veel bewijs dat Omega 3 vetzuren die we via onze voeding en dat met name via vette vis binnenkrijgen onze gezondheid ten goede komt. Dus mijn advies is bespaar jezelf de kosten van supplementen en eet extra vis.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *