Amandelmelk

Amandelmelk is een handig ingrediënt in bijvoorbeeld puddings, maar ook heel lekker om te drinken.

Kant-en-klare amandelmelk vind ik persoonlijk totaal niet lekker en er zitten van allerlei toevoegingen in. Dit is waarom ik het zelf maak.

Notenmelkzak

Eerst maakte ik amandelmelk altijd met dubbelgevouwen kaaslinnen, dit is een beetje rommelig, vooral als je de laatste amandelmelk er goed uit wilt knijpen. Sinds kort kan je ook een notenmelkzak kopen. Ideaal! Dit is veel makkelijker in gebruik en je verspilt veel minder. Dus als je regelmatig amandelmelk (of een andere notenmelk) wilt maken, dan is het absoluut de moeite waard om een notenmelkzak te kopen.

Geen toevoegingen

Aan zelfgemaakte amandelmelk voeg je geen conserveermiddelen toe. Dit betekent wel dat je zelfgemaakte amandelmelk maar een paar dagen in de koelkast bewaren. Het is dus aan te raden om het te gaan maken, als je weet dat je het die dag ook gaat gebruiken. Met amandelmelk kan je ondermeer heel lekkere amandelpudding of amandelpap maken, maar het is ook een heel verfrissende drank.

Paneermeel zonder gluten

De gemalen amandelen die je overhoudt nadat je ze voor de melk hebt gebruikt, kan je in de oven drogen en dan krijg je een fantastische keto paneermeel. Dit paneermeel bevat vrijwel geen koolhydraten en heel veel vezels. Het heeft ook de textuur van ‘gewoon’ paneermeel.

Keto paneermeel

Online kopen

Amandelen zijn best duur. Toch is deze amandelmelk helemaal niet duur aangezien je de amandelen twee keer kan gebruiken om melk te maken en de amandelpulp die je overhoudt kan je dan drogen en als paneermeel gebruiken. Niks wordt dus weggegooid.

Het loont ook om amandelen (en andere noten) online te kopen, dat is namelijk veel goedkoper en vaak veel betere kwaliteit dan in de supermarkt.

Amandelmelk

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Porties: 1 liter
calorieën: 1445kcal

Ingrediënten

  • 250 gram bruine amandelen
  • 1 liter water
  • snufje zout

Instructies

  • Week de amandelen 8-12 uur in een kom met water.
    Keto amandelen weken in water
  • Laat de amandelen in een vergiet uitlekken. Doe ze dan in de keukenmachine en voeg 0.5 liter water toe en een snufje zout.
  • Zet de keukenmachine aan en laat de amandelen in ongeveer 3-4 minuten fijnmalen.
  • Giet de amandelmelk door een flink stuk dubbelgevouwen kaaslinnen of een notenmelkzak. Om de laatste amandelmelk eruit te krijgen moet je de doek of notenmelkzak goed dichtvouwen en dan goed uitwringen (zoals je een natte handdoek uitwringt). Schenk de melk in een glazen fles of kan.
  • Doe de gemalen amandelen terug in de keukenmachine en voeg de resterende halve liter water toe. Machine weer 3-4 minuten laten malen.
  • Schenk de amandelmelk van de machine weer door de zeef met theedoek/kaasdoek in een kom en wring de doek weer uit. Giet de melk in de fles bij de andere amandelmelk.
  • Vouw de kaasdoek met gemalen amandelen op en doe in een plastic doosje in de koelkast . Met deze gemalen amandelen, kun je nog een keer 1 liter amandelmelk maken in de komende 2 dagen.
  • Gooi de amandelpulp niet weg! Spreidt het uit over een ovenbakplaat op een vel bakpapier en rooster in een voorverwarmde oven op 130º celsius. Roer af en toe door.
  • Als het helemaal droog is, doe dan in een potje en gebruik als paneermeel (eventueel gemengd met geraspte Parmezaanse kaas). Mochten er klontjes in zitten, dan kan je het even met een staafblender los en poederig maken.

Nutrition

Serving: 1000g | Calories: 1445kcal | Carbohydrates: 49g | Protein: 53g | Fat: 127g | Saturated Fat: 10g | Polyunsaturated Fat: 31g | Monounsaturated Fat: 80g | Sodium: 3mg | Potassium: 1820mg | Fiber: 30g | Sugar: 12g | Calcium: 63% | Iron: 60%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *