Ghee (geklaarde boter)

Ghee is makkelijk zelf te maken, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

Ghee heeft een beetje een nootachtige, caramelachtige smaak (en geur) en is daarom vooral lekker als een zoeter alternatief ipv boter.

Ik gebruik het daarom graag als ik zoetere gerechten maak of op bijvoorbeeld poffertjes.

Ghee (geklaarde boter)

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Keuken: Indiaas
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 12 uur 15 minuten
Porties: 450 gram

Ingrediënten

  • 2 pakjes ongezouten roomboter

Instructies

  • Snij de boter in blokjes.
  • Breng de boter in een kookpan aan de kook. Af en toe door roeren met een lepel. De boter moet zachtjes koken, dus indien nodig vuur lager draaien.
  • Zodra wit schuim begint te vormen, stoppen met roeren, en de boter 5 minuten laten pruttelen.
  • Na een aantal minuten wordt het schuim minder en krijg je belletjes en dan grotere bellen. Schraap nu af en toe de kanten van de pan schoon, zodat de vaste melkdeeltjes naar de bodem van de pan zinken.
  • Zodra de bellen groter worden is de ghee bijna klaar. Nu begint de boter voor de tweede keer te schuimen. Haal de pan van het vuur.
  • Schenk de boter door een fijne zeef met daarop een dubbelgevouwen linnen theedoek (of kaasdoek)in een glazen pot.
  • Laat de ghee een aantal uur afkoelen. Doe dan de deksel op de pot. Je kan de ghee in de koelkast bewaren (maar het kan eventueel ook ongekoeld bewaard worden). Het blijft meerdere maanden goed.

Notities

Ghee kan gebruikt worden als je op hogere temperaturen wil bakken. Het verbrandt minder snel, omdat de vaste melkbestanddeeltjes eruit gefilterd zijn. Het heeft hierdoor een hoger kookpunt en is langer houdbaar.
Versgemaakte ghee ruikt een beetje naar toffee/gebrande nootjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *