Zelfgemaakte amandelmelk maak je met amandelen, wat zout en water. Je gebruikt 250 gram bruine (geweekte) amandelen met 1 liter water en dan krijg je iets minder dan 1 liter amandelmelk. Het is romig en smaakt naar amandelen. Het is lekker als je het koud uit de koelkast drinkt.
Amandelmelk of amandeldrink
Amandelmelk is geen echte melk, want je maakt het met water en amandelen. Officieel mag je het dan ook geen melk noemen. Melk mag alleen gebruikt worden voor een dierlijk product, dus koemelk, schapenmelk, geitenmelk, etc.
Wat vroeger amandelmelk werd genoemd, moet nu amandeldrink genoemd worden. Dus als je een recept ziet met amandelmelk als ingrediënt, dan kan je dat vervangen door amandeldrink.
Amandeldrink in pudding
Je kan amandeldrink als ingrediënt in bijvoorbeeld puddings in plaats van melk gebruiken. Het heeft geen heel sterke smaak, dus je moet wel iets toevoegen. Ik voeg aan mijn amandelpudding daarom een combinatie van flink wat citroenzest en wat fijn geprakte banaan toe – dat geeft je pudding een heerlijke smaak. De reden dat ik die amandelpudding met amandelmelk maak is dat amandelmelk veel minder koolhydraten dan koemelk of room bevat. Zo kan ik dus het aantal koolhydraten in de pudding beperkt houden.
Een andere optie is deze amandelpudding met aardbeiensaus. Ook hier is de reden dat ik amandelmelk gebruik dat ik het aantal koolhydraten op die manier kan beperken en omdat amandelmelk heel neutraal van smaak is. Je zou ook kokosmelk kunnen gebruiken, maar kokosmelk heeft een uitgesproken kokossmaak.
Kant-en-klare amandeldrink vind ik persoonlijk totaal niet lekker en er zitten vrijwel altijd van allerlei toevoegingen in. Het is dan dus een betere optie om het zelf te maken en met een keukenmachine is dit helemaal niet moeilijk.
Notenmelkzak of theedoek
Je maakt amandeldrink door de gemalen amandelen en water uit te laten lekken. Je kan dit met een speciale notenmelkzak doen (die je ook kan gebruiken als je labneh of kaas maakt), maar je kan ook een linnen of katoenen theedoek gebruiken. Een notenmelkzak kan je ook zelf van een theedoek maken en op maat te naaien.
Ik heb allebei geprobeerd. Het voordeel van de notenzak is dat je minder morst. Het nadeel is dat het moeilijker is om de amandelpulp die je overhoudt er uit te schrapen. Met een theedoek kan je dit gewoon met een mes doen, een notenzak moet je eerst binnenstebuiten doen.
Paneermeel zonder gluten
De amandelpulp kan je in de oven drogen en dan krijg je een fantastisch keto paneermeel. Dit paneermeel bevat vrijwel geen koolhydraten en heel veel vezels. Het heeft ook de textuur van ‘gewoon’ paneermeel.
Online kopen
Amandelen zijn best duur. Bruine amandelen kosten ongeveer €10 per kilo. Je hebt voor 1 liter amandeldrink 250 gram amandelen nodig. Al is het natuurlijk wel zo dat je ook de amandelpulp kan gebruiken als paneermeel, je gooit dus niks weg.
Het loont om amandelen (en andere noten) online te kopen, dat is namelijk veel goedkoper en vaak veel betere kwaliteit dan in de supermarkt.
Amandeldrink
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 250 gram bruine amandelen
- 1 liter water
- snufje zout
Instructies
- Week de amandelen 8-12 uur in een kom met koud water.
- Laat de amandelen in een zeef even uitlekken.
- Doe de amandelen in de keukenmachine en voeg de helft van het water en een snufje zout toe.
- Zet de keukenmachine aan en laat de amandelen in ongeveer 3-4 minuten fijnmalen.
- Giet de amandeldrink door een dubbelgevouwen theedoek in een zeef of een notenmelkzak. Om de laatste amandeldrink eruit te krijgen moet je de doek of notenmelkzak goed dichtvouwen en dan goed uitwringen (zoals je een natte handdoek uitwringt). Schenk de melk in een glazen fles of kan.
- Doe de gemalen amandelen terug in de keukenmachine en voeg de resterende halve liter water toe. Machine weer 3-4 minuten laten malen.
- Schenk de amandeldrink van de machine weer door de zeef met theedoek in een kom en wring de doek weer uit. Giet de vloeistof in de fles bij de andere amandeldrink.
- Gooi de amandelpulp niet weg! Spreidt het uit over een ovenbakplaat op een vel bakpapier en rooster in een voorverwarmde oven op 130º celsius. Roer af en toe door. Hoe lang dit duurt hangt af van hoeveel amandelmelk je eruit hebt kunnen wringen.
- Als het helemaal droog is, doe dan in een potje en gebruik als paneermeel (eventueel gemengd met geraspte Parmezaanse kaas). Mochten er klontjes in zitten, dan kan je het even met een vork losmaken.