Deze Italiaanse spinazie met citroen, knoflook en amandelen is een echt keto bijgerecht. Alle groene bladgroenten zijn echte keto groenten, maar spinazie wordt waarschijnlijk vaker gebruikt dan de meeste groente. Het is makkelijk te krijgen, veelzijdig en snel klaar.
Je kan het vers kopen, ingevroren en in potjes. Je kan het koken, smoren of in de oven bereiden. Op dit website kan je heel veel gerechten met spinazie vinden, zoals bijvoorbeeld deze spinazie-frittata of deze spinazie-feta quiche. Je kan spinazie ook gebruiken om een dip te maken, zoals deze spinazie-dille dip.
Spinazie is lekker bij vlees, bijvoorbeeld bij deze Maleisische runderstoofschotel maar ook heel lekker bij vis, bijvoorbeeld kabeljauwfilet.
Spinazie is gezond
Spinazie bevat veel vitamine A, E en K, maar ook de mineralen kalium en calcium en spinazie bevat veel vezels. Ons lichaam kan calcium uit spinazie niet heel goed opnemen, omdat spinazie ook vrij veel oxaalzuur bevat. Dit is waarom spinazie geen goede bron van calcium is.
Helaas bevat vooral Nederlands geteelde spinazie ook veel nitraat en in te grote hoeveelheden is dat niet gezond. Het is wel belangrijk om dit in perspectief te houden, want de hoeveelheden die je binnenkrijgt zijn niet heel groot, vooral als je zorgt dat je verder niet te veel kant-en-klare vleeswaren (salami, supermarkt gehakt en andere soorten worst) eet waar nitriet aan toegevoegd is.
Eet daarom gerust spinazie, want het bevat veel goeds, maar wissel af met andere groenten. Je kan spinazie overigens ook heel makkelijk zelf groeien en dan heb je geen (of in elk geval veel minder) probleem met een hoog nitraatgehalte.
Spinazie kookt heel snel
Spinazie is een zachte bladgroente en is daarom ook heel snel gaar. Verse spinazie is dus nog sneller klaar dan ingevroren spinazie.
Eerst wel even de spinazie goed wassen. Als ik wilde spinazie koop (dan zitten er vaak nog worteltjes aan en komen ze in kluitjes), dan was ik de spinazie drie keer. Niks is zo vervelend en vies als zand in je eten! Als je een zak spinazie uit de supermarkt koopt, dan is één keer wassen genoeg.
Geblancheerde amandelen
In deze Italiaanse spinazie gebruik je witte amandelen als garnering. Ik heb altijd wel bruine amandelen in huis, maar eigenlijk nooit witte, want ik vind dat die maar weinig smaak hebben. Door de bruine amandelen een paar minuten in kokend water te leggen en ze dan onder koud water af te spoelen, kan je heel makkelijk het bruine vliesje eraf halen.
Italiaanse spinazie met citroen, knoflook en amandelen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram spinazie
- 1 teentje knoflook
- 0.5 citroen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Citroen-boter saus
- 100 gram roomboter
- 0.5 citroen
- peper en zout
Amandelen
- 10 gram roomboter
- 30 gram witte amandelen
Instructies
Spinazie
- Was de spinazie en laat uitlekken in een vergiet.
- Haal het vliesje van het teentje knoflook af en snij of hak het in kleine stukjes.
- Neem een ruime kookpan (hij moet groot genoeg zijn voor de spinazie) en doe daar de olijfolie in. Verhit de olijfolie op hoog vuur. Zodra de olie heet is, doe je de knoflook in de pan en draai je het vuur naar matig, want de knoflook moet zachtjes fruiten anders verbrand het.
- Zodra de knoflook begint te kleuren en je het aroma begint te ruiken voeg je de uitgelekte spinazie aan de pan toe. Roer even door elkaar heen. Draai het vuur dan wat hoger naar matig-hoog en doe de deksel op de pan. Laat de spinazie 3-4 minuten koken totdat de blaadjes geslonken (zacht en slap) zijn. Dit gaat heel snel.
- Haal de pan nu van het vuur. Halveer de citroen en doe de citroensap door de spinazie heen. Maak op smaak met wat peper en zout.
- Laat de spinazie uitlekken in een vergiet boven een kom want van het vocht maak je de saus.
- Zodra de spinazie uitgelekt is doe je het terug in de pan met de deksel erop om het warm te houden (niet op het vuur) of je doet het in een serveerschaal met deksel of aluminiumfolie.
Citroen-boter saus
- Neem het vocht van de spinazie en doe het in een steelpannetje op matig-hoog vuur. Voeg 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel citroenzest en de boter toe. Laat de boter smelten en roer alles goed door elkaar heen. Haal de pan dan van het vuur. Maak de saus op smaak met wat (versgemalen) peper en doe de saus dan in een kom. Terwijl de saus wat afkoelt zal het nog wat indikken.
Amandelen
- Laat de boter in een kleine koekenpan op matig hoog vuur smelten. Zodra de boter gesmolten is, het vuur lager zetten en de amandelen toevoegen. Zodra de amandelen lichtbruin worden, de pan van het vuur af halen. Doe de amandelen op een snij plank en hak ze met een hakmes of hakmolen in stukjes.
- Strooi de amandelen over de spinazie.
Heerlijk.