Deze lekkere en makkelijke maaltijd ziet er mooi uit en past heel goed binnen het keto dieet. Het helpt als je een grillpan hebt, want dan krijg je mooie bruine streepjes op de asperges. Die bruine streepjes worden door het karameliseren van de van nature voorkomende suikers (koolhydraten) in contact met de heel hete grillpan veroorzaakt. Deze bruiningsreactie wordt ook wel de Maillardreactie genoemd.
Asperges even in een kom met koud water zetten
Deze stap is niet nodig als je echt heel verse asperges hebt. In alle andere gevallen, maak je je asperges nog lekkerder door de onderste 1-2 cm eraf te snijden en ze dan met de onderkant een half uurtje in een kom met koud water te zetten.
Gepocheerde eieren
Eieren pocheren lijkt misschien lastig, maar dat is het echt niet. En het lekkere van een warm gepocheerd eitje is dat het eigeel mooi zacht is zodra je in het ei snijdt. Eieren zijn vooral op het vegetarische keto dieet een belangrijke bron van complete eiwitten. Bovendien bevatten eiwitten tal van andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder heemijzer. Heemijzer kan je lichaam veel makkelijker opnemen, dan non-heemijzer uit bijvoorbeeld spinazie. Eieren zijn dan ook heel gezond, hier kan je daar meer over lezen. En als je Omega 3 eieren koopt, dan kunnen ze zelfs een bron van belangrijke Omega 3 vetzuren zijn. Mensen kunnen namelijk de ALA vorm van Omega 3 uit zaden niet heel goed omzetten in DHA en EPA, maar kippen kunnen dit wel! Hier kan je meer over het belang van Omega 3 vetzuren lezen.
Gegrilde asperges met gepocheerde eieren
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram groene asperges
- 2 eieren
- 0.5 eetlepel azijn
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout (naar smaak)
Instructies
- Haal de onderste 1-2 cm van de asperges af.
- Zet de asperges in een kom met koud water.
- Breng een ruime pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, de azijn toevoegen en doorroeren. Nu het vuur iets lager zetten, maar het water moet wel zachtjes blijven koken (borrelen).
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Haal de asperges uit het water en dep droog.
- Doe wat olijfolie in een kopje en smeer de asperges in met de olijfolie.
- Leg de asperges in de hete grillpan en laat een minuut of 5 grillen als je dunne asperges hebt (anders een paar minuten langer), keer ze halverwege een keer om en besmeer eventueel met meer olijfolie.
- Zodra de asperges gegrild zijn haal je ze uit de pan.
- Breek de eieren 1 voor 1 voorzichtig in een grote soeplepel in een kom.
- Laat het ei heel voorzichtig in de pan met water glijden en laat het dan zachtjes koken. Herhaal met het tweede ei.
- Voor een ei dat nog zacht van binnen is kook je het 4 minuten en anders 6 minuten.
- Maak een bedje van asperges en leg hier de gepocheerde eieren bovenop. Maak op smaak met peper en zout.