Keto pizza Quattro Stagioni is de keto versie van de gewone pizza Quattro Stagioni alleen dan veel gezonder. Deze pizza is natuurlijk heel koolhydraatarm en bovendien glutenvrij.
Keto pizza bodem
Op een keto dieet gebruik je vaak eieren gecombineerd met een soort kaas in plaats van meel. Voor poffertjes gebruik ik bijvoorbeeld ricotta, voor pannenkoekjes gebruik ik roomkaas of cottage cheese, voor bagels gebruik ik geraspte mozzarella en voor deze pizza bodem gebruik ik geraspte jonge kaas. Dit is waarom heel veel keto recepten glutenvrij zijn.
Het voordeel is dat je toch een redelijk stevige bodem krijgt, al is hij niet zo stevig als een ‘echte’ pizza bodem, want deze bodem is minder elastisch dan een bodem met gluten..
Deze pizza bodem gemaakt van kaas en eieren kan je veel sneller maken dan een traditionele bodem van brooddeeg. Eigenlijk is dat vaak zo met keto recepten, vaak ben je op de keto manier sneller klaar dan met de originele koolhydraatrijke versies. Om de bodem een umami smaak (hartige smaak) te geven voeg je wat Worcestershire saus toe. Een alternatief hiervoor kan 2 eetlepels geraspte Parmigino Reggiano of door wat ansjovis puree aan het eierbeslag toe te voegen.
Eieren
Als je het keto dieet nog niet zo lang volgt, is de eerste uitdaging om drie maaltijden per dag zonder tussendoortjes te eten. Dit helpt met het onder controle krijgen van je hongergevoel. Het eten van kleine porties zorgt juist dat je honger blijft houden, dus vandaar dat je geen tussendoortjes meer wilt eten (of ze in elk geval zo spoedig mogelijk wilt afbouwen).
Eieren kunnen goed met deze overgang helpen. Eieren zitten namelijk vol met voedingsstoffen en helpen met een langer gevoel van verzadiging. Veel mensen met overgewicht hebben namelijk tekorten en dat zou best wel eens een reden kunnen zijn dat je steeds maar weer behoefte aan eten hebt. Een andere reden kan zijn dat je eet uit gewoonte.
Zelf kaas raspen
Behalve eieren, heb je kaas nodig voor de pizzabodem. Je wilt graag een kaas die zo veel mogelijk vet bevat, dus een jonge kaas 48+.
Als het even kan rasp ik zelf kaas, want in kant-en-klare pakken geraspte kaas zit altijd zetmeel om de kaas mooi los te houden. Zetmeel bestaat uit koolhydraten en je wilt dat dus zo veel mogelijk vermijden. Bovendien probeer je op het keto dieet ‘pure voeding’ te eten, met zo min mogelijk toevoegingen.
Ik rasp kaas met de keukenmachine en dan is het zo gedaan. Op een keto dieet maak je bijna alles zelf, dus als je geen keukenmachine hebt is het misschien het overwegen waard om er eentje aan te schaffen. Het is namelijk ook heel handig als je bloemkoolrijst of spitskoolstamppot etc. wilt maken. Hier kan je mijn tips lezen als je op zoek wilt naar een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kan je de kaas natuurlijk ook met een goede handrasp raspen. Ook dit is zo gedaan!
Glutenvrije pizza
Ik gebruik regelmatig psyllium vezels in keto gerechten. Psyllium vezels zetten flink uit en daardoor krijg je een iets steviger beslag. Psylliumvezels zijn van zichzelf glutenvrij, maar kunnen sporen van gluten bevatten door het verpakkingsproces in de fabriek.
Ik gebruik zelf LivingGreens psyllium vezels. Het is een goed merk en goede kwaliteit alleen niet altijd makkelijk te krijgen, bovendien kan het sporen van gluten bevatten. Het is wel prijzig, maar je doet wel heel lang met een zak. Je kan ook andere merken psylliumvezels vinden in bijvoorbeeld ‘De Tuinen’ en reformwinkels. Koop wel de vezels, dus geen poeder. Online notenwinkels, zoals de Notenshop, verkopen soms ook psylliumvezels.
Keto pizza Quattro Stagioni
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Pizza bodem
- 4 eieren
- 100 gram geraspte jonge kaas 48+
- ⅛ theelepel Worcestershire saus
- 1½ eetlepels psyllium
Pizza topping
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 50 gram artisjokharten
- 50 gram tomaat
- 50 gram champignons
- 20 gram Prosciutto Cotto (of gekookte ham)
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper naar smaak
- 1 theelepel roomboter (om springvorm mee in te vetten)
Instructies
Pizza bodem
- Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden.
- Klop de eieren los in een kom.
- Rasp de kaas, met de hand of in een keukenmachine.
- Mix de geraspte kaas, Worcestershire saus en de psyllium door de eieren. Laat even staan om in te dikken (ongeveer 5 minuten).
- Leg een vel bakpapier op de ovenbakplaat. Spreid het ei-kaas mengsel uit in een ingevette springvorm (zonder bodem) op de bakplaat en zet in de oven.
- Na ongeveer 20 minuten, voelt het deeg lichtverend als je het zachtjes induwt. Haal de bakplaat uit de oven – de bodem is nu klaar om je toppings erop te doen. Laat de oven nog aanstaan, want de pizza gaat straks weer terug de oven in.
Toppings voor de pizza
- Voor de quattro stagioni, smeer je eerst een dun laagje tomatenpuree op de pizzabodem.
- Borstel de champignons schoon met een champignonborsteltje of wat keukenpapier en snij ze in plakjes.
- Was de tomaat, dep droog en snij in plakjes.
- Bedek een kwart van de pizza met champignons, een kwart met plakjes tomaat met daaroverheen olijven, een kwart met de plak ham en de laatste kwart met artisjokbodems.
- Drizzle de olijfolie over de pizza, vooral over de champignons. Zet de pizza nog ongeveer 5-10 minuten in de oven. Als de groenten goed warm aanvoelen is de pizza klaar. Haal de pizza uit de oven.