Deze keto chocolade lava cake is natuurlijk super lekker en het is daarom een goed idee om er meerdere te maken en ze in te vriezen. Dan heb je altijd een snel en lekker keto toetje voor de hele familie.
Au bain-marie pan of magnetron of in steelpannetje
Als ik chocolade smelt gebruik ik mijn au bain-marie pan. Het fijne van zo’n pan is dat de kans dat je chocola te heet wordt veel kleiner is. Voor echte chocolade liefhebbers op een keto dieet een must!
Toch is het ook mogelijk om chocolade in de magnetron te smelten. Snij of rasp de chocola in kleine stukjes zodat het makkelijker en sneller kan smelten. Doe de chocola samen met de boter in een schaaltje. Het is beter om het in 2x te smelten dan in 1x, dus zet 30 seconden op de hoogste stand. Roer dan even door en zonodig zet je het nog een keer 20 of 30 seconden op de hoogste stand. Dit herhaal je totdat de chocola gesmolten is. Doe dit niet langer dan nodig is, want anders wordt je chocola heel bitter.
Je kan ook een geïmproviseerde au-bain-marie pan maken door een aardewerken of keramische (soep) kom of diep bord bovenop een steelpannetje gevuld met water te zetten.
Je brengt het water in de steelpan aan de kook en de waterdamp zal het bord verwarmen en zo indirect de chocolade in de kom of op het bord smelten. Het is belangrijk om de steelpan maar half met water te vullen, zodra het water kookt (borrelt) mag het water het bord of de kom niet aanraken. Als dat wel gebeurt wordt de chocola te heet en kan het verbranden (bitter worden). Het werkt het beste als je de chocolade raspt voordat je het op het bord of in de kom doet. Geraspte chocolade smelt veel sneller.
Keto, glutenvrij!
Deze keto chocolade lava cake is een echt keto dessert, want het bevat maar 4 gram netto koolhydraten per portie.
Natuurlijke zoetstof
Ik gebruik geen banaan om deze keto chocolade lava cake te zoeten en ook geen andere zoetstoffen. Dit is ook niet nodig zolang je hele goede kwaliteit chocolade gebruikt. Proef dus een stukje chocola voor dat je dit recept gaat maken.
85% Hands Off my chocolate
Zelf maak ik chocolade lava cake met 85% Hands Off my chocolate. Ik gebruik deze chocolade ook voor chocolade mousse, truffels en chocolaatjes. Ik gebruik hem ook als ik ketotella (keto nutella) maak. Deze chocolade is namelijk net zoet genoeg en hij smelt mooi.
Hier kan je het keto chocolade review lezen.
Chocolade lava cake
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 60 g 85% Hands Off my chocolate chocolade
- 60 g roomboter
- 0.5 theelepel vanille aroma
- 3 eieren
- 0.5 theelepel roomboter om de ramekins in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200ºC en vet de ramekins in. Zodra de ramekins de oven ingaan, de temperatuur verlagen naar 175ºC.
- Breek of snij de chocolade in kleinere stukken. Doe de gesneden chocola in een au bain marie pan. Voeg de roomboter toe en roer de gesmolten boter door de gesmolten chocolade.
- Voeg vervolgens het vanille aroma toe en roer alles door elkaar. Doe het gas uit laat het chocolade mengsel een beetje koelen, maar laat het niet hard worden!
- Breek de eieren in een kom en klop de eieren met een handmixer, totdat ze luchtig zijn (ongeveer 2-3 minuten) en schuimen.
- Schenk de eieren in het pannetje met het chocolademengsel (het vuur is dus uit!) Meng het goed doorelkaar met een lepel of vork. Het mengsel moet mooi glad en egaal bruin zijn.
- Schenk het mengsel in de ramekins en bak 5 minuten in een voorverwarmde oven op 175ºC.
- Haal de ramekins uit de oven en serveer terwijl het dessert nog lauw is want dan is de chocolade binnenin nog goed vloeibaar. Versier eventueel met wat frambozen.