Inmiddels heb ik al zo’n 7 jaar een wafelijzer. Het is één van mijn meest gebruikte keukenhulpjes. In het weekend maak ik heel regelmatig wafels, bovendien gebruik ik ook in een heel aantal desserts wafels.
Zoet of hartig
Je kan zowel zoete of hartige wafels maken. Je kan ontzettend veel soorten beslag in je wafelmaker doen. Je kan natuurlijk notenmeel, maar ook groenten of verschillende soorten kaas in je beslag gebruiken. Je wafelijzer maakt hier mooie wafels van.
De ‘zoete’ wafels maak ik met hazelnootmeel of amandelmeel. Notenmeel koop ik het liefst online, bij bijvoorbeeld de Notenshop, Bas Boer Noten, etc. Je kan dan vaak kiezen uit verschillende soorten notenmeel en ook bepalen of je een heel fijngemalen meel wilt of iets grover. Voor het maken van wafels maakt dit overigens helemaal niet uit, dus je kan prima grover gemalen notenmeel gebruiken. Je kan natuurlijk ook lijnzaadmeel gebruiken, maar hou dan de hoeveelheid in de gaten, want teveel lijnzaad kan tot blauwzuurvergiftiging leiden. Hier kan je daar meer over lezen. Hennepmeel is ook een mogelijkheid, maar dit lijkt me niet erg lekker.
In het begin voegde ik ook wat banaan toe om ze zoeter te maken, maar die wafels waren niet ketogeen (wel koolhydraat-arm en natuurlijk zijn het wel glutenvrije wafels), inmiddels doe ik dat niet meer.
De hartige wafels maak ik met knolselderij. Heel anders, maar ook heel lekker. Je kan natuurlijk ook prima hartige wafels met bloemkool maken.
Een andere optie is om kaas in je beslag te gebruiken. Ook hier heb je veel keuze: geraspte kant-en-klare mozzarella, geraspte jonge kaas, cottage cheese, mascarpone etc. Wafels met een kaas beslag smaken meestal helemaal niet echt naar kaas als je een milde kaas hebt gebruikt. Ze kunnen soms wel wat zouter smaken. Deze chaffles zou ik dan ook eerder met een plak Leerdammer of vleeswaren serveren dan met bosvruchten en slagroom.
Keto jam bij wafels
Ik heb inmiddels ontdekt hoe ik heerlijke mandarijnenjam kan maken. Het is heel lekker om een lepel mandarijnenjam door het wafelbeslag te doen. Het geeft de wafels een hint van citrusvruchten, subtiel maar echt heel lekker. Verder maak ik ook regelmatig ketotella en dat is ook heel lekker bij wafels.
Wafels in desserts
Ik gebruik ook wafels in een aantal desserts. Ik snij de wafels dan op de goede maat en heb een mooie vervanging voor bijvoorbeeld lange vinders. Lange vingers worden namelijk in veel Italiaanse desserts gebruikt. Zo gebruik ik bijvoorbeeld wafels in deze Zuccotto met chocolade vulling.
Wafelijzers in leuke vormen
Er zijn een hoop leuke wafelijzers die wafels in de vorm van een hart etc. kunnen maken. Leuk als gimmick, maar uiteindelijk volgens mijn toch niet zo handig. Je wafel breekt eerder als je hem eruit haalt en het duurt langer voordat je een voorraadje wafels hebt gemaakt.
Een rechthoekige wafel kan je makkelijk in tweeën snijden, zodat je twee vierkanten hebt als je snel voor veel mensen wafels wilt maken. Met een hart kan dat natuurlijk niet.
Bovendien zijn niet alle soorten beslag stevig genoeg om vormpjes mee te maken. Met als gevolg dat wafels in leuke vormen veel eerder breken of afbrokkelen en dat staat niet zo leuk. Keto wafel beslag is nu eenmaal iets minder veerkrachtig dan beslag gemaakt met granen.
Waar op te letten als je een wafelijzer koopt
Er zijn natuurlijk heel veel soorten wafelijzers in alle prijsklassen. Als je ook overweegt om een wafelijzer aan te schaffen, zou ik er eentje kiezen, die:
- twee wafels tegelijk kan maken;
- een mooi formaat wafel kan maken (dus niet piepkleintjes);
- een verstelbare thermostaat heeft (vooral belangrijk omdat je geen gewoon meel gebruikt!); en
- makkelijk schoon te maken is.
Cloer wafelijzer 1445
Zelf heb ik een Cloer 1445. Ik heb hem inmiddels zo’n zeven jaar en ik heb er al heel veel wafels meegemaakt, zowel hartig als zoet.
Ik heb al van allerlei soorten beslag geprobeerd en ik vind het daarom ideaal dat ik de temperatuur kan aanpassen.
Het is verder een wafelijzer met een goed vermogen (950 Watt), de wafels zijn dus snel klaar. Zo kan ik dus in een korte tijd voor iedereen wafels maken. Lekker voor een brunch, maar ook als tussendoortje voor hongerige kinderen als ze uit school komen!
Ook belangrijk: de Cloer 1445 is super makkelijk schoon te maken en je hoeft hem alleen de allereerste keer in te vetten, maar daarna niet meer.
Om de wafels makkelijk uit het wafelijzer te halen zonder het wafelijzer te krassen gebruik ik een siliconen spatel/pannenlikker. Dit raad ik wel echt aan, want het werkt niet alleen het beste, maar zo zorg je ook dat je je wafelijzer niet beschadigd.
Glutenallergie
Een wafelijzer is ook echt een uitkomst voor mensen met een glutenallergie. Dus ook als je niet het keto dieet volgt. Glutenvrije wafels zijn namelijk kant-en-klaar te koop, maar die zitten boordevol met rommel en zijn nog heel duur ook! Dus als je iemand kent met een glutenallergie, adviseer om zelf een wafelijzer aan te schaffen en je eigen wafels te maken. Dit is veel gezonder en bovendien nog veel goedkoper ook.
Leuk cadeau
Het lijkt me ook dat een wafelijzer een leuk cadeau is voor iemand die van lekker eten houdt. Je hoeft er niet voor te kunnen koken, dus het is geschikt voor koks en non-koks. Ook leuk voor studenten die op kamers gaan! Gewoon een leuk cadeau, waar iemand jarenlang plezier van kan hebben!