Zuccotto met chocolade vulling

Zuccotto met chocolade vulling

Zuccotto met chocolade vulling is een typisch Italiaans dessert in de vorm van een halve bol. Je kan een beslagkom of een andere kom gebruiken om die vorm te krijgen, want je maakt dit dessert grotendeels in de koelkast. Zuccotto is namelijk een semi-freddo dessert, dat betekent dat je het koud maar niet bevroren serveert.

Chocolade vulling

Je kan zuccotto met chocolade vulling maken, maar je kan het ook met een traditionele vulling met bijvoorbeeld mandarijn maken. Hier kan je dat recept vinden. Deze zuccotto met chocolade vulling is wel makkelijker en sneller om te maken, want je hoeft niet eerst mandarijnenjam te maken. Keto mandarijnen jam moet je echt zelf maken, omdat je geen suiker of zoetstoffen gebruikt.

Chocolade vulling

Je maakt de chocolade vulling door chocola te smelten. Kies hiervoor een chocola met zo min mogelijk koolhydraten en 85% cacao. Chocola met een hoger cacao percentage smelt in het algemeen minder goed en wordt al snel bitter. Hier kan je mijn chocolade review lezen.

Ik smelt de fijngehakte chocolade stukjes in een au bain-marie pan, het voordeel is dat de chocola dan niet kan verbranden. Het kan echter ook in een kommetje boven een pan met kokend water of in de magnetron (wel steeds maar heel kort en op tijd stoppen! – chocola die te heet wordt, wordt namelijk bitter).

Zuccotto met een hart van chocolade wafel

Zuccotto met chocolade vulling

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Dessert, Gebak, chocolaatjes en koekjes
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 422kcal

Ingrediënten

  • 200 ml koude koffie (eventueel met een eetlepel Amaretto, Grand Marnier of Cointreau)

Wafels

  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 100 ml Aroy D kokosmelk
  • 1 theelepel psyllium
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel vanille extract

Chocolade vulling

  • 75 gram Hands Off my chocolate 85% chocolade
  • 100 gram mascarpone
  • 50 ml slagroom

Vanille vulling

  • 100 gram mascarpone
  • 75 gram ricotta
  • 0.25 theelepel vanille essence
  • cacaopoeder (optioneel)

Instructies

Koffie zetten en af laten koelen

  • Zet eerst koffie en laat de koffie goed afkoelen. Je kan eventueel een likeur, zoals Amaretto di Saronno, Grand Marnier of Cointreau voor extra smaak toevoegen, maar dit is optioneel.

Wafels

  • Verwarm het wafelijzer voor. Als je een Cloer wafelijzer gebruikt, verwarm het dan op stand 4. Zodra het wafelijzer voorverwarmd is gaat het groene lampje aan en zet je het op stand 3.
    Cloer wafelijzer
  • Doe alle ingrediënten voor de wafels in een kom en meng door elkaar heen.
    Groene kom met beslag voor de wafels
  • Laat het beslag even rusten zodat de psyllium kan uitzetten. Je ziet nu echt dat het beslag een stuk steviger wordt.
    Groene kom met stevig wafelbeslag
  • Volg nu de gebruiksaanwijzing van je wafelijzer. Met de Cloer zet ik het wafelijzer op stand 3 zodra ik beslag erin heb gedaan. Je wilt een niet te dikke laag beslag over het hele wafelijzer, zodat je vrij grote wafels krijgt.
    Open wafelijzer met daarin wafelbeslag
  • Ga door met wafels maken totdat je geen beslag meer hebt.
    Open wafelijzer met goudbruine wafels
  • Snij de wafels op maat zodat ze de goede vorm hebben om de bodem en zijkanten van de kom te bedekken. Doop de wafelstukjes in de koude koffie.
    Stukken wafel in koude koffie dopen
  • Neem nu een ronde kom om de zuccottc in te maken. Deze kom bepaalt de vorm van de zuccotto (je kan ook een bakblik gebruiken). Ik gebruik het liefst een glazen kom, maar dit hoeft niet persé. Bedek de bodem en de zijkanten van de kom met vershoudfolie, zodat je de zuccotto er straks makkelijk uit kan krijgen. Bedek de bodem en zijkanten van de kom met stukken in koffie gedoopte wafel.
    Stukken in koffie gedoopte wafel in een stenen kom die bedekt is met vershoudfolie
  • Bedek de bodem en zijkanten van de kom met op maat gesneden wafels.
    Kom waarvan de bodem en zijkanten met wafels bedekt zijn

Vanille vulling

  • Doe de mascarpone, ricotta en wat vanille essence in een kom en klop goed door elkaar heen (bij voorkeur met een elektrische mixer).
    Vanille vulling in groene kom
  • Doe een laag vanille vulling bovenop de wafels.
    Laag vanillevulling op de wafels

Chocolade vulling

  • Hak de chocola en de amandelen in stukjes.
    Fijngehakte chocola op een snijplank
  • Smelt de chocolade in een au bain-marie pan of in de magnetron.
    gesmolten chocola in au bain-marie pan
  • Doe de mascarpone in een kom en meng met de gesmolten chocolade.
    Chocolade vulling in een kom
  • Meng met een handmixer tot een stevige chocolade vulling, voeg af en toe een scheutje room toe als het te dik wordt.
    Chocolade vulling met handmixer
  • Vul het binnenste van de kom (soort kegel vorm) met de chocolade vulling.
    Wafels gevuld met vanille en chocolade vulling
  • Doe een laag folie op de bovenkant en zet er iets zwaars bovenop, bijvoorbeeld een bordje met daarop een paar pakken boter.
    Kom afgedekt met keukenfolie
  • Zet de zuccotto minimaal 4 uur maar het liefst de hele nacht in de koelkast en een uur voordat je hem gaat serveren in de vriezer, hij moet namelijk een beetje bevriezen zodat hij semi-freddo wordt.
  • Om te serveren leg je een bord op de kom en draai je de kom om met het bord. Trek heel voorzichtig de folie naar beneden, zodat de zuccotto mee uit de kom komt. Als je nog wafel over hebt kan je hier een versiering van maken om bovenop de zuccotto te leggen en hier wat cacao poeder over strooien – dit is optioneel
    Zuccotto op een bord

Nutrition

Calorieën: 422kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 11g | Vetten: 39g | Sodium: 56mg | Kalium: 78mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 724IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 1µg | Calcium: 136mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 9µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 4mg | Fosfor: 77mg | Selenium: 6µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 6g | Macro Vetten: 82% | Macro Koolhydraten: 7% | Macro Eiwitten: 10%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.