lijnzaad bevat blauwzuur

Te veel is giftig

Een aantal hele gewone producten kunnen giftig zijn als je er teveel van eet of drinkt. Sommige van deze producten kan je ook op het keto dieet tegenkomen, maar niet allemaal. Toch heb ik de andere producten er ook bij gezet, want misschien geef je ze aan je kinderen en dan is het dus belangrijk om de hoeveelheid in de gaten te houden.

Aardappels, tomaten, aubergines, etc.

Aardappels, tomaten, aubergines, paprika’s, goji bessen etc. behoren allemaal tot de nachtschade familie. Aardappels bevatten solanine. Dit is een natuurlijke gifstof, die onder invloed van licht ontstaat in de schil en in de uitlopers van aardappelen. Je kunt het herkennen aan de groene plekken op aardappels. Dit is waarom je de groene plekken en uitlopers eruit moet snijden.

Tomaten bevatten een vergelijkbare stof: tomatine. Deze stof zit in groene tomaten en daarom wil je geen groene tomaten eten.

De aardappels en tomaten die tegenwoordig gekweekt worden bevatten minder van deze gifstoffen.

Caffeïne

Een te veel aan caffeïne kan tot een onregelmatige hartslag, paniekaanvallen, hoofdpijn, overgeven, spier tremoren, leiden. Voor volwassenen is de veilige dosis vastgesteld op 500 mg-600 mg per dag.

Drop en zoethout thee

In producten met zoethoutwortelextract, zoals drop, zoethout thee, hoestdrank, zit glycyrrhizine. Door een teveel aan glycyrrhinzine kan je vocht gaan vasthouden en een hoge bloeddruk krijgen. Dit is waarom vooral zwangere vrouwen, kleine kinderen en mensen met een hoge bloeddruk voorzichtig moeten zijn.

Een volwassene kan ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee per dag gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee.  Als je drop én zouthout thee neemt, is de veilige hoeveelheid minder. Voor kinderen geldt als veilige bovengrens 25 gram drop (5 dropjes) per dag.

Kogelvissen

De kogelvis wordt geserveerd in Japan, China en Korea. Hij is erg giftig: lever, eitjes en ingewanden bevatten een neurotoxisch gif die ook al dodelijk is bij lage doses. Dit is waarom koks een speciale opleiding krijgen waarin ze leren hoe ze deze vis op een veilige manier kunnen klaarmaken.  

Kombucha thee

Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het is een levende drank, wat gemaakt wordt met een bepaald soort bacteriën en een gistcultuur.

Je maakt kombucha door thee en suiker te vergisten met een kombucha cultuur. Bepaalde kombucha culturen kunnen schadelijke schimmels bevatten. Er zijn antrax vergiftigingen door kombucha bekend. Kombucha kan ook tot leverschade leiden.

Dit betekent niet dat alle kombucha schadelijk is, maar het kan schadelijk zijn als je de pech hebt dat er gevaarlijke schimmels in zitten.

Lever

Lever is heel gezond. Het bevat heel veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine A. Te veel vitamine A is niet goed. Als volwassene is het dan ook niet nodig om meer dan 100 gram lever 1-2 x per maand te eten, tenzij je arts je anders aan raadt.

Lijnzaad, kersen/abrikozen/perzik/appelpitten, bittere amandelen

Je kan best wat lijnzaad eten, maar niet te veel. Als volwassene wil je niet meer dan 40-45 gram per dag en dan het liefst niet elke dag eten. Door een te veel aan lijnzaad kan je blauwzuur vergiftiging krijgen.

Blauwzuur zit ook in de pitten van veel soorten fruit. Daarom is het beter om de pitten in appels, kersen, perziken, abrikozen etc. niet te eten. Dit is waarom ik afraad om bijvoorbeeld Adam’s brot te eten. Hier zit vrij veel abrikozenpittenmeel en/of lijnzaadmeel in.

In bittere amandelen zit amygdaline. Ons lichaam kan dit in blauwzuur omzetten. Er wordt gedacht dat 50-60 bittere amandelen dodelijk zijn voor een volwassene. Zelf heb ik een keer per ongeluk bittere amandelen gekregen toen ik online amandelen bestelde. Ze smaakten ontzettend bitter, dus ik denk niet dat je er snel 50-60 van zou eten, tenzij ze in producten verwerkt zitten.

Nootmuskaat

Te veel nootmuskaat is giftig. Het kan leiden tot toevallen, hartkloppingen, hallucinaties en misselijkheid. Nootmuskaat bevat myristicine. De veilige hoeveelheid voor volwassenen is moeilijk te zeggen, maar 5 gram (een flinke theelepel) is voor sommige mensen al te veel.

Paranoten

Paranoten bevatten veel selenium. Je hebt als volwassene maar één paranoot per dag nodig om in je selenium behoefte te voorzien. Het is dus geen goed idee om een hele zak paranoten op te eten. Je kan dan selenium vergiftiging krijgen.

Peulvruchten

Peulvruchten moeten volgens de gebruiksaanwijzing geweekt worden en dan eerst 10 minuten hard gekookt en dan langer op wat lager vuur gekookt worden. Dit is omdat rauwe peulvruchten het giftige fytohemagglutinine bevatten.

Rabarber blad

De stelen van rabarber kan je eten, de bladeren niet want die bevatten hoge concentraties oxaalzuur. Dit kan tot nierbeschadiging leiden.

Rauwe tonijn

Als je te veel rauwe tonijn in bijvoorbeeld sushi of tonijncarpaccio zou eten, kan je een kwik vergiftiging krijgen.

Dit is vooral het geval als je rauwe tonijn in restaurants eet, want dat is meestal Big eye of Blue fin tonijn en die tonijn bevat veel kwik. Volwassenen kunnen maximaal 165 gram Big eye of Blue fin tonijn per week eten om in de veilige zone te blijven.

Dit geldt niet voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Het advies voor hen is om deze producten niet te eten.

Rijst (en producten met rijst)

In rijst kan relatief veel arseen zitten. Vooral voor jonge kinderen kan een kleine hoeveelheid heel giftig zijn. Dit is waarom aangeraden wordt om jonge kinderen (onder de 6 jaar) zeker niet te veel producten met of van rijst te geven, dus ook geen rijstwafels.

Soja

Soja producten zijn niet geschikt voor heel jonge kinderen. Er is namelijk een verband tussen de consumptie van soja producten (bijvoorbeeld soja melk) en de ziekte van Kawasaki in jonge kinderen. De ziekte van Kawasaki leidt tot hartfalen.

Soja saus

Soja saus kan veel natrium, histamine en tyramine en MSG (monosodium glutamaat) bevatten. Je kan dus best wel soja saus eten (zelfs op het keto dieet als je bijvoorbeeld Kikkoman soja saus met weinig koolhydraten kiest), maar hou de hoeveelheid in de gaten.

Het is niet duidelijk wat een veilige hoeveelheid is, want dit hangt ook af van hoeveel zout je via andere producten binnenkrijgt. Ik ga uit van maximaal 1-2 eetlepels soja saus voor een volwassene en dan natuurlijk niet elke dag.

Vlierbessen

De pitten en blaadjes van vlierbessen bevatten het giftige sambunigrine. De bessen zijn alleen veilig nadat ze op de juiste manier gekookt zijn, want dat maakt het gif onschadelijk.

Water

Ja, als je te veel water drinkt kan je watervergiftiging krijgen. Hier zijn mensen zelfs aan overleden. Hier kan je daar meer over lezen.

Wortelen

Als je te veel wortels eet, dan krijg je te veel provitamine A binnen. Je huid wordt gelig, dit heet carotenemia. Voor volwassenen is dit in het algemeen niet ernstig, maar voor heel jonge kinderen wel. Vooral baby’s die te veel gepureerde wortels krijgen lopen een risico.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.