Keto koelkast

Keto koelkast
Photo by Internet Archive Book Images on Foter.com / No known copyright restrictions

Sinds ik het keto dieet volg heb ik een hele volle keto koelkast. Op een keto dieet, eet je vooral veel groene groenten, want die zijn lager in koolhydraten dan gekleurde groenten.

Heel veel verse groente

Ik haal hoofdzakelijk mijn groenten op de markt. Ik kijk wat er is en wat er mooi uitziet en bepaal dan wat ik ga maken die week.

Deze groenten bijvoorbeeld:

  • andijvie
  • aubergine’s
  • avocado’s
  • bleekselderij
  • bloemkool of koolrabi of selderijknol
  • bosuitjes of prei
  • broccoli
  • champignons of andere paddenstoelen
  • chili pepertjes
  • courgette’s
  • knoflook
  • komkommer
  • paprika’s
  • pompoen
  • sla
  • snijbiet
  • spruitjes
  • tomaten
  • uien
  • wilde spinazie
  • witlof

Niet al de bovenstaande groenten zijn heel laag in koolhydraten. Je moet bijvoorbeeld uitkijken met gekleurde paprika’s, tomaten en pompoen. Je kan ze prima gebruiken, maar gebruik niet te veel of maak er een gerecht mee en vries een deel in. Met paprika’s kan je ratatouille of peperonata maken en dat (deels) invriezen, met tomaten kan je natuurlijk een lekkere tomatensaus of tomatensoep maken en pompoen kan je roosteren en dan pureren en het als ingrediënt in koekjes of soep gebruiken.

Fruit

  • bananen (het liefst nog flink groen, vanwege de goede vezels)
  • citroenen
  • frambozen
  • kwetsen of ander soort pruim
  • limoenen
  • mandarijnen

Poelier

Ik koop mijn kip en ander gevogelte meestal bij de poelier op de markt. Ik koop meestal voor twee weken en verdeel dat in porties en vries een deel dan in.

  • hele kip
  • kipkarbonade
  • kipfilet
  • kippenlevertjes
  • soms ander gevogelte, afhankelijk van wat er is (eend, kalkoen, kwartel, fazant)

Vis

Ik haal mijn vis eigenlijk altijd bij een bepaalde viskraam, waar ik de vis ook eventueel kan laten fileren. Zorg dat de vis die je koopt altijd mooie heldere ogen heeft.

Ik koop meestal twee soorten vis, namelijk:

  • een soort vette vis (makreel, sardientjes, zalm, forel etc.)
  • een soort andere vis (schol, dorade, mullet, kabeljauw, tong, etc.)

Ik probeer een beetje af te wisselen.

Als ik de keus heb kies ik het liefst wilde vis, maar dat kan natuurlijk niet altijd.

Het probleem met gekweekte vis is dat viskwekerijen een soort intensieve vissteelt zijn die vrij veel anti-biotica gebruiken om ziektes onder de vissen tegen te gaan en dat wil je natuurlijk liever niet.

Dit is ook waarom ik het liefst gerookte sockeye zalm koop voor roerei met zalm.

Het is verder aan te bevelen om vissoorten te kopen die niet heel oud worden (dus geen tonijn, grote zeebaarzen, haai, zwaardvis, etc.) en van andere soorten vis leven, het risico dat zulk soort vis grote hoeveelheden zware metalen en PCBs en andere gifstoffen bevatten is namelijk veel groter. Ze krijgen het uiteindelijk jaar in jaar uit binnen door de vis die ze zelf eten en slaan die toxines op in hun vet en omdat ze heel oud kunnen worden zijn ze dus blootgesteld aan grote hoeveelheden gifstoffen. Je hebt dan dus wel een mooie vette vis, maar het is maar de vraag hoe gezond zo’n vis is. Hier kan je daar meer over lezen.

Vlees

Vlees haal ik voornamelijk bij de slager.

Vooral vlees dat bewerkt is, dus gehakt en worstjes. Bij de slager weet ik tenminste zeker dat er niet van allerlei toevoegingen inzitten, want hij heeft zijn eigen vee en doet alles zelf.

Ook vlees dat ik niet helemaal wil doorbakken en waarbij het dus extra belangrijk is dat het geen bacteriën bevat, zoals hamburgers, tartaar, biefstuk en rosbief koop ik altijd bij de slager.

De slager is misschien wat duurder, maar je koopt wel kwaliteit. Bovendien is het niet de bedoeling dat je op het keto dieet veel vlees gaat eten. Het is de bedoeling dat je een normale hoeveelheid eiwitten eet!

Zuivelproducten

Ik haal meestal verse melk bij de boer. Die room ik af en van de afgeroomde melk maak ik ricotta, verder maak ik mijn eigen yoghurt en mijn dochter drinkt elke dag wat melk.

Ik koop boter in de supermarkt. Vooral in het begin van het dieet gebruikte ik veel boter. Nu niet meer zo vaak, ik gebruik nu vooral milde olijfolie en in plaats van kruidenboter gebruik ik kruidenolie.

Verder koop ik mascarpone, roomkaas en kaas meestal ook in de supermarkt. Evenals eieren, ik ga door heel veel eieren heen in een week!

Hennepzaad, hennepmeel, gebroken lijnzaad en lijnzaadmeel

Vooral sommige producten gemaakt zaden (dus niet de hele zaden), zoals gepeld hennepzaad en hennepmeel, maar ook gebroken lijnzaad en lijnzaadmeel, moeten koel en donker bewaard worden. Ze kunnen anders namelijk gaan oxideren en dat is niet goed. Deze producten bewaar ik dus ook in goed afgesloten doosjes in de koelkast.

Zelf gemaakte producten

Ik maak zelf pepertjes in. Verder maak ik zelf jam (chia of mandarijnenjam) en ketotella (keto nutella). Ik maak ook mijn eigen mayonaise, mierikswortelsaus, kruidenolie en kruidenboter etc. Ik gebruik geen toevoegingen om de houdbaarheid te verlengen en bovendien moeten zelfgemaakte producten meestal gekoeld bewaard worden.  Dus die staan ook in de koelkast.

Ik kan niet zonder ….

Natuurlijk heb ik niet de hele tijd al bovenstaande dingen in mijn koelkast. Maar de volgende dingen heb ik altijd wel in huis, omdat ik dan altijd iets voor ontbijt/lunch/avondeten kan maken:

  • eieren
  • boter
  • gerookte zalm (liefst sockeye wilde zalm) of Parma ham
  • jonge kaas (ik rasp het zelf)
  • room

Met de bovenstaande 5 ingrediënten  kan je altijd een snel ontbijtje maken (roerei of roerei met gerookte zalm of gebakken eieren) of een meeneem lunch (keto broodje met kaas of zalm) of een keto pasta met gerookte zalm en room of een keto pizza met wat groenten.  Voor de broodjes en de pizza heb je dan ook nog wel wat uit je keukenkastje nodig.

Maar ik bedoel hier maar mee, je hoeft niet heel veel in huis te hebben om toch snel iets op tafel te zetten.

Wil je weten wat ik in mijn vriezer heb? Klik dan hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.