Dit is een echt keto gerecht: varkenshaas in roomsaus.
Varkenshaas is een lekker stukje vlees, helemaal als je het op deze manier met kruiden, champignons (goede bron van kalium!) en gezonde vetten (boter, olijfolie, mascarpone en room) klaar maakt. Je kan de hoeveelheid vet in je maaltijd nog verder verhogen door met gesmoorde andijvie of spinazie te combineren.
Gezonde vetten
Op het keto dieet komen de meest calorieën uit gezonde vetten en varkenshaas in roomsaus is dan ook een echt keto recept. Zelfgemaakte roomsaus bestaat namelijk uit gezonde vetten.
Dit is waarom je ook groentes vaak met een extra bron van vet eet, zoals spinazie á la crème op de keto manier, gesmoorde snijbiet of gesmoorde andijvie. Een andere optie zijn asperges of witlof met een keto bechamel saus.
Varkenshaas
Varkenshaas bestaat uit de malse spier uit de onderkant van de rug van het varken. Het is belangrijk dat je dit stukje vlees niet te lang bakt, want dan wordt het te droog. Het is eigenlijk de bedoeling dat het nog net een beetje rosé is.
Je kan dit doen door de baktijd goed in de gaten te houden met een kookwekker. Ik vind het zelf veel makkelijker om gewoon een vleesthermometer te gebruiken. Om het een beetje rosé te hebben, wil je een kerntemperatuur van 65° celsius hebben. Als je je varkenshaas liever helemaal doorgebakken wilt hebben dan wil je een kerntemperatuur van 70° celsius hebben.
Je prikt de vleesthermometer dus in het midden (dikste stuk) van het vlees en lees dan de kerntemperatuur af. Steek de thermometer en dus niet helemaal doorheen, want dan meet je de bodem van je pan.
Als je nog geen vleesthermometer hebt, is het waarschijnlijk de moeite waard om hem aan te schaffen (ook een leuk cadeautje!). Ik heb zelf deze.
Drie belangrijke regels voor perfecte varkenshaas in roomsaus
- Haal het vlees minimaal een half uur voor dat je het gaat bakken uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen.
- Bak het vlees niet te lang, want dan wordt het te droog. Varkenshaas is namelijk een heel mals stukje vlees.
- Laat het vlees minimaal 5 minuten rusten voordat je het gaat snijden, zodat de sappen mooi in het vlees kunnen trekken. Dek het wel af met aluminium folie zodat het warm blijft.
Varkenshaas in roomsaus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram varkenshaas
- 60 gram roomboter
- 150 gram champignons
- 150 gram mascarpone
- 30 ml slagroom
- 60 gram rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 gram platte perterselie
- paar takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- paar takjes rozemarijn (optioneel)
- paar takjes majoraan (optioneel)
- peper en zout
Instructies
- Neem de varkenshaas een half uur voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast. Deze stap niet overslaan want dan krijg je taaie varkenshaas.
- Bestrooi met peper en zout. Doe de boter in een ruime braadpan en verhit op matig-hoog vuur.
- Zodra de boter gesmolten is even goed doorroeren en dan het vlees snel rondom bruinen.
- Maak nu de ui en knoflook schoon en snij in stukjes.
- Zodra het vlees rondom gebruind is, zet je het vuur lager naar matig en voeg je de ui en knoflook toe. Zorg dat de ui en knoflook niet verbranden, dus als dat nodig is zet je het vuur nog wat lager en doe je de deksel op de pan.
- Nu de champignons met een champignonborsteltje schoonmaken (of met een keukenpapiertje) en in plakjes snijden.
- Was de kruiden, dep ze droog en snij de peterselie in stukken. Haal de tijm en majoraan van de takjes af en gooi de takjes weg.
- Doe je vleesthermometer nu in de varkenshaas. De varkenshaas moet in het totaal zo'n 12 minuten bakken om hem rosé van binnen te krijgen (kerntemperatuur van 56° celsius, en 15 minuten als je hem wilt doorbakken (kerntemperatuur van 58° celsius). Voeg zo nodig nog een scheutje water toe. Om de buitenkant lekker krokant te krijgen het vlees niet te vaak draaien.
- Zodra de varkenshaas de kerntemperatuur bijna heeft bereikt, haal je de pan van het vuur. Zodra de pan van het vuur is blijft het vlees toch nog even nabakken. Leg de varkenshaas nu op een schaal zodat het kan rusten en wikkel in aluminium folie.
- Voeg de mascarpone en room aan de braadpan toe.
- Doe de champignons en kruiden ook in de braadpan. Roer goed door zodat je een mooie saus krijgt. Doe de deksel op de pan om de saus warm te houden.
- Laat de varkenshaas minimaal 5 minuten rusten. Snij dan in plakken en schenk de saus erover.