westmark vleesthermometer

Vleesthermometer

Als je een mooi stuk vlees, zoals rosbief, T-bone steak of varkensfilet, in de oven wilt braden is het natuurlijk belangrijk dat je weet wanneer het mooi gaar is.

Kerntemperatuur

Je kan natuurlijk niet met het blote oog zien of je vlees van binnen al gaar is. Je wilt ook niet riskeren dat je het te lang bakt, want dan wordt het droog van binnen. Daarom is het belangrijk om de kerntemperatuur van het vlees te meten.

Je doet dit door de temperatuur in het dikste stuk van het vlees te meten. Haal het vlees even uit de oven (kan ook gewoon terwijl het vlees in de braadpan is) en steek de thermometer in het midden van het vlees. Je moet de thermometer dus niet te diep erin steken! Steek hem dus niet helemaal door het vlees heen, want de onderkant van het vlees is altijd wel heel heet. De onderkant van het vlees maakt namelijk direct contact met de pan of ovenschaal, dus steek hem halverwege door het vlees.

Om te weten welke kerntemperatuur je vlees moet hebben, gebruik ik deze tabel, maar je kan het ook aan de slager vragen als je je vlees koopt. Het is misschien handig om deze tabel uit te printen, want dan heb je hem altijd bij de hand.

Ik gebruik een vleesthermometer voor alle soorten vlees, dus ook gevogelte. De kerntemperatuur hangt af van het soort vlees en hoe jij het lekker vindt (rare, medium-rare, doorgebakken).

Kip moet natuurlijk altijd heel goed gaar zijn! Dat betekent niet persé dat het helemaal wit hoeft te zijn, want kippedijtjes zijn van nature wat roziger. Vooral kip moet altijd goed gaar zijn in verband met salmonella, listeria, campylobacter en ESBL. Van kip die niet goed gaar is kan je goed ziek worden!

Vleesthermometer

vleesthermometer
Westmark Vleesthermometer

Je meet de kerntemperatuur van het vlees met een vleesthermometer die je dus in het vlees steekt. Ik gebruik zelf deze vleesthermometer van Westmark:

Je kan natuurlijk ook een digitale vleesthermometer gebruiken.

Een vleesthermometer is echt zo’n handig keukenhulpje en toch hebben veel mensen hem niet. Hij is helemaal niet duur en helpt dat je vlees altijd goed is! Bovendien gaat hij de rest van je leven mee. Ik was hem wel altijd met de hand af, dus niet in de vaatwasser.

Handig cadeautje voor koks

Ben je op zoek naar een leuk cadeautje voor iemand die van koken houdt? Misschien is een vleesthermometer dan wel wat je zoekt. Als je meer suggesties wilt, kijk dan in de categorie ‘koken‘ in de menu bar op mijn home page.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.