Een nieuwe start

Nieuwe start met keto

Een nieuwe start met keto maken? Als je het keto dieet al langer volgt, heb je hoogstwaarschijnlijk weleens één of meer cheat meals of cheat days gehad. Het kan zijn dat je daarna weer snel in ketose kwam en je weer helemaal aan het keto dieet hield. Het kan ook zijn dat één cheat meal leidde tot een heleboel cheat meals en je uiteindelijk weer het standaard dieet ging volgen. De kans is groot dat je je er helemaal niet eens prettig bij voelde. Toch kan het moeilijk zijn om dan in je eentje het keto dieet weer op te pakken, daarom is er nu speciaal voor jou de Keto-Kickstart challenge.

Voel je niet schuldig

Overal om ons heen zijn koolhydraten!

Makkelijk, lekker en meestal ook nog eens goedkoop eten. Kant-en-klaar, dus ideaal als je weinig tijd of energie hebt. Het is dus helemaal niet gek als je de verleiding op een gegeven moment niet kan weerstaan. Voel je niet schuldig, want daar heb je niks aan. Wat gebeurd is, is gebeurd. Dit geeft ook niet, want je kan het keto dieet weer oppakken als je er klaar voor bent.

Neem verantwoording

Het is vaak wel zo, dat hoe langer je weer koolhydraten hebt gegeten, hoe moeilijker het kan lijken om weer terug te schakelen naar het keto dieet.

Neem je verantwoording voor jezelf. Je hebt misschien juist nu geen zin om je te wegen, maar het kan juist nu wel een goed idee zijn om de weegschaal te pakken. Weeg jezelf en schrijf je gewicht op en hoe je je voelt.

Maak dan een lijstje met de voor- en nadelen van het keto dieet, voor jou, in jouw situatie.

Vervolgens kan je kijken hoe je bepaalde problemen aan kan pakken. Probeer niet alleen naar de mogelijke problemen te kijken, maar ook naar de voordelen (afvallen, gezonder zijn, meer energie krijgen, beter in je vel zitten). Als uit je lijstje blijkt dat voor jou de nadelen veel en veel groter zijn dan de voordelen, ook objectief gezien (dus nadat je hebt gekeken hoe je die nadelen kan aanpakken), dan kan het zijn dat het keto dieet niet het ideale dieet voor jou is. Er is niet één dieet wat het beste dieet voor absoluut iedereen is.

Maak een plan

Heb je besloten dat de voordelen groot genoeg zijn om weer opnieuw met het keto dieet te beginnen? Maak dan een plan. Organiseer jezelf. Ruim je keukenkastjes op, alles wat niet keto is zorgt alleen voor verleiding.

Bovendien gaat het er niet alleen om wat je niet in huis hebt, maar ook wat je wel in huis hebt. Zorg dat je keto griep kan voorkomen, door drinkbouillon (of zout) en magnesiumsulfaat voor in bad of Lucovitaal magnesiumcitraat om te drinken, in huis hebt. Het is ook een goed idee om keto teststrips in huis te hebben zodat je kan meten of je in ketose komt. Een goede weegschaal, bij voorkeur eentje waarbij je ook lichaamscompositie kan meten, is ook belangrijk.

Het is belangrijk om een datum te prikken waarop je begint, een weekmenu gemaakt te hebben (of bijvoorbeeld mee te doen aan de Keto Kickstart Challenge) en al je boodschappen in huis te halen.

Wees realistisch

Wees realistisch in je doelen en je verwachtingen. Het keto dieet helpt met afvallen en heeft voor de meeste mensen veel gezondheidsvoordelen. Maar ook met het keto dieet is het niet zo dat je heel erg snel van je overgewicht afkomt. Dit zou ook helemaal niet gezond zijn! Juist door te snel proberen af te vallen, maak je de kans dat je in een soort jo-jo gewichtssituatie komt veel groter en dit is heel slecht voor je lichaam.

Spier- en vochtverlies

Diëten die je beloven dat je heel snel afvalt zijn gebaseerd op vocht en spierverlies. Vochtverlies bereik je door heel weinig koolhydraten te eten en dan gaat je lichaam veel minder vocht vasthouden. Dit is natuurlijk éénmalig, op het moment dat je dat vocht kwijt bent, dan stopt dat gewichtsverlies. Dit is waarom je vaak in de eerst 1-2 weken van het keto dieet meerdere kilo’s kan afvallen, daarna val je alleen nog af door het verbranden van lichaamsvet en dat is een veel langzamer proces. Spierverlies is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Je hart is een spier! Bovendien verbranden spieren meer energie dan lichaamsvet. Dus als je veel spieren verliest, vertraag je je basisstofwisseling en dit is dus net wat je niet wilt!

Koken kost tijd

Waarschijnlijk is gebrek aan tijd de meest gehoorde reden waarom mensen met het keto dieet stoppen. Kant-en-klare maaltijden zijn nu eenmaal geen optie op het keto dieet, overal zitten koolhydraten in. Het probleem hiermee is dat we zo gewend geraakt zijn aan gemaksvoeding, dat het heel moeilijk is om dit op te geven. Dus zodra we onder druk komen, vanwege gebrek aan tijd, stress, vermoeidheid, zijn we heel snel geneigd om ‘ iets makkelijks’ te willen. Natuurlijk zijn er heel veel makkelijke en snelle keto gerechten (denk bijvoorbeeld aan gebakken eieren met spek of roerei met gerookte zalm) maar het gaat natuurlijk lang niet alleen om tijd, het gaat erom dat we iets ‘lekkers’ willen, jezelf belonen met iets zoetigs, iets met koolhydraten. Dit is waar je suikerverslaving dan toch weer de kop opsteekt. En je bent echt niet alleen! Heel veel mensen hebben hier moeite mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.