Heerlijke keto witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven: Een lekker en traditioneel gerecht. Je kan dit recept met een witte saus (Bechamelsaus) of met een Mornaysaus maken.

Witlof met ham en kaas uit de oven: Bechamelsaus of Mornaysaus

Traditioneel wordt een Mornaysaus met Gruyère gemaakt, maar het is ook heel lekker met Parmezaanse kaas. Het is een variant op Bechamelsaus, je voegt namelijk kaas toe.

Als je een keto-Bechamelsaus maakt zit er natuurlijk ook kaas in, want je gebruikt geen bloem om te binden. Keto-bechamelsaus kan je daarom met een combinatie van mascarpone en roomkaas maken, hierdoor krijg je toch een wat dikkere saus. Je kan eventueel een eidooier gebruiken om extra in te dikken. Dit moet echter wel au bain-marie anders krijg je stukjes omelet in je witte saus!

Deze Mornaysaus heeft dan ook nog toegevoegde Parmezaanse kaas (je kan ook Gruyère gebruiken). Daardoor krijgt deze saus nog meer smaak.

Welke ham?

Als je voor een gekookte ham kiest, ga dan voor een wat stevigere ham die niet te snel uit elkaar valt. Ik zou dan voor een schouderham gaan. Als je de ham bij de slager haalt, kan je vragen of hij iets dikkere plakken kan snijden. Ook weer niet te dik, want je moet de ham wel om de witlof kunnen wikkelen.

Parmaham of Prosciutto di San Daniele of Prosciutto Crudo

Zelf gebruik ik tegenwoordig helemaal geen gekookte/gerookte ham meer.

Ik ben volledig overgeschakeld op Italiaanse ham. Mijn reden hiervoor is dat ik best vaak ham of spek gebruik en bezorgd ben over de hoeveelheid nitriet en nitraat die ik daardoor binnenkrijg.

Parmaham (Prosciutto di Parma) en Prosciutto di San Daniele zijn luchtgedroogd (voor minimaal 12 maanden) en gezouten. Beiden bevatten behalve zout, geen toevoegingen. Dus geen nitriet, nitraat, dextrose, glucose, glucose-fructose siroop, rook etc.

Het zijn heel pure en natuurlijke producten, gemaakt volgens eeuwenoude procedurea. Dit neemt dus heel veel tijd in beslag. Dat verklaart dan ook waarom dit een best dure ham is.

Zowel Parmaham als Prosciutto di San Daniele zijn beschermde namen. Deze soorten ham moeten aan een heel aantal regels voldoen om deze namen te mogen dragen. Bovendien zijn er stricte controles.

De naam Parmaham mag alleen gebruikt worden voor ham die geproduceerd is in de Parma-regio in Italië. Bovendien moet het van varkens van de beste rassen, geboren en getogen in Italië, gemaakt worden. Deze ham moet verder minimaal 12 maanden gerijpt worden, maar vaak wordt deze ham veel langer gerijpt (wel tot 36 maanden) en er mag alleen maar zout worden toegevoegd en niks anders.

Hetzelfde geldt voor andere luchtgedroogde ham, zoals Prosciutto di San Daniele. Ook dit is een beschermd product, met stricte kwaliteitsbewaking waar uitsluitend zout aan toegevoegd is.

Lang niet alle Italiaanse ham wordt zonder nitriet en nitraat gemaakt. Kijk dus naar het label. In het geval van Prosciutto di Parma of Prosciutto di San Daniele is dit niet nodig, want daarvoor is gegarandeerd dat ze behalve zout geen toevoegingen bevatten.

Prosciutto Crudo kan je soms ook zonder nitriet en nitraat kopen. Het staat dan duidelijk op de voorkant van het pak vermeld. Prosciutto Crudo is niet beschermd en mag dus wel toevoegingen bevatten en dat verschilt dus per merk.

Bijgerecht: bloemkool- of koorabipuree of gekookte bloemkool

Dit gerecht is heel lekker met een puree, bijvoorbeeld koolrabipuree of gegratineerde bloemkoolpuree. Het voordeel van deze puree’s is, dat je ze van te voren kan maken en heel goed kan invriezen. Je hebt dan altijd een bijgerecht wat snel klaar is.

Je kan ook een heel simpele bloemkoolpuree maken door de gekookte bloemkool te pureren met een staafblender en daar dan mascarpone en nootmuskaat door te mengen.

Aangezien dit gerecht heel veel saus heeft, kan je  het natuurlijk ook serveren met gekookte bloemkoolroosjes. Daar kan je dan wat van de saus over heen schenken.

Heerlijke keto witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Vlees
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 539kcal

Ingrediënten

  • 500 gram witlof
  • 150 gram ham of Parma ham bij voorkeur Parmaham
  • 30 gram jonge kaas geraspt
  • 1 eetlepel roomboter

Mornay saus

  • 100 ml slagroom
  • 70 ml mascarpone
  • 100 gram roomkaas
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 0.25 theelepel nootmuskaat
  • snufje witte peper

Instructies

Witlof in ham

  • Verwarm de oven voor op 175° celsius.
  • Was de witlof (verwijder eventueel bruine bladeren) en doe in een pan met water. Kook de witlof in 5 minuten bijtgaar. De witlof moet dus nog goed stevig zijn, als je er met een vork in prikt, kan je er niet makkelijk doorheen prikken!
  • Laat de witlof goed uitlekken. Dit is belangrijk want anders krijg je een heel nat gerecht. Duw de witlofstruikjes één voor één tegen het vergiet aan om zo veel mogelijk water eruit te krijgen.
  • Beboter een ovenschaal.
  • Snij een dun randje van het stronkgedeelte van de witlof af. Als je grote witlof stronken hebt, halveer de witlof dan in de lengte-richting. Wikkel de witlof in de ham en rangschik in de ingevette ovenschaal.
  • Rasp nu de jonge kaas en houdt die apart om straks over de witlof met Mornaysaus te strooien.

Mornaysaus

  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje. Verwarm op matig vuur en roer de hele tijd. Zodra de kaas gesmolten is, is de saus klaar.
    Zelf keto Mornay saus maken
  • Giet de saus over de witlof in de ovenschaal.
    Schenk de keto Mornay saus over de witlof
  • Strooi nu de geraspte jonge kaas over de witlof met de Mornaysaus.
    Keto witlof ovenschotel
  • Bak in 10-15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de witlof gaar en de kaas gesmolten is.
    Keto witlof met Mornaysaus

Nutrition

Calorieën: 539kcal | Bruto koolhydraten: 7g | Eiwit: 17g | Vetten: 50g | Sodium: 713mg | Potassium: 548mg | Fiber: 4g | Vitamin A: 3937IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 2mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Vitamin C: 8mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 290µg | Calcium: 363mg | Copper: 1mg | Folate: 183µg | Iron: 1mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 36mg | Phosphorus: 275mg | Selenium: 13µg | Zinc: 2mg | Netto koolhydraten: 3g | Macro Vetten: 82% | Macro Koolhydraten: 5% | Macro Eiwitten: 12%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.