Varkensvlees bevat vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine)

Op het keto dieet zal je niet snel een vitamine tekort hebben, tenzij je strict vegetarisch eet. Toch is het wel belangrijk om te zorgen dat je voldoende gevarieerd eet zodat je voldoende vitamine B1 via je voeding binnenkrijgt. Dit kan prima, zolang je regelmatig varkensvlees eet.

Beriberi

Vooral vroeger hadden mensen regelmatig een tekort aan vitamine B1 en dit leidde tot de ernstige ziekte Beriberi. De Nederlandse arts en Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman ontdekte dat de symptomen weggingen als mensen via hun voeding thiamine (vitamine B1) binnenkregen. Beriberi kwam vroeger dan ook het meeste voor bij mensen die voornamelijk witte rijst eten. Beriberi komt in twee vormen. De ene vorm leidt tot ernstige hart-en vaatziekten en de andere vorm tot neurologische verschijnselen.

Syndroom van Wernicke-Korsakov

Alcoholisten hebben ook een grote kans op een vitamine B1-tekort en zij kunnen het Syndroom van Wernicke- Korsakov krijgen.

Dit uit zich in desoriëntatie, dementie en geheugenverlies. De hersenen zijn dan beschadigd door een vitamine B1-tekort en zelfs als het tekort wordt aangevuld is de hersenbeschadiging in het algemeen onomkeerbaar.

Symptomen van een vitamine B1 tekort

Een licht vitamine B1 tekort veroorzaakt een minder goede energiestofwisseling. Dit uit zich in:

  • vermoeidheid
  • depressie
  • concentratieproblemen
  • geïrriteerdheid

Een chronisch vitamine B1 tekort veroorzaakt ernstige problemen, zoals:

  • psychische problemen, zoals geheugenverlies en verwardheid
  • gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, maagstoornissen
  • gevoelloosheid in de benen, tintelingen, branderig gevoel
  • beenkrampen
  • hartfalen
  • spierverlamming (beriberi)

Granen als bron van vitamine B1

Er wordt vaak beweerd dat we granen moeten eten om voldoende vitamine B1 te krijgen. Dit is echter niet waar. Het is inderdaad zo dat er vitamine B1 in tarwekiemen zit, maar graanproducten bevatten vaak geen of slechts heel weinig tarwekiemen. Zo zit in 1 plak volkorenbrood maar 0,05 mg vitamine B1. Dus een kind van 4 jaar zou elke dag 10 plakken volkorenbrood moeten eten om voldoende vitamine B1 uit granen te halen.

Nu is dat natuurlijk niet helemaal waar, want hij zal ook vitamine B1 uit andere bronnen krijgen, maar dit laat zien dat je geen brood nodig hebt om aan je vitamine B1 behoefte te voldoen.

Er wordt ook gedacht dat ontbijtgranen, zoals Kellogs en andere merken, goede bronnen van vitamine B1 zouden zijn. Ook dit klopt niet. Het is waar dat deze zeer bewerkte producten met vitamines ‘verrijkt’ zijn (er worden dus kunstmatig vitamines aan toegevoegd), maar dit heeft niks met natuurlijke voeding te maken. je kan dan veel beter een supplement nemen, dan kan je het precies op je eigen behoefte aanpassen.

Witte rijst bevat al helemaal geen vitamine B1 en pasta is ook geen goede bron. Zilvervliesrijst en volkorenpasta bevatten wel wat vitamine B1, maar vlees bevat veel meer.

Redelijke portiegrootte

Het gaat er natuurlijk niet alleen om hoeveel vitamine B1 in een bepaald product zit, maar ook wat een reële portiegrootte is. Er kan wel veel vitamine B1 in sesamzaad zitten, maar eet je ook echt 100 gram sesamzaad? Waarschijnlijk niet. Het is veel waarschijnlijker dat je 150 gram varkenshaas eet.

Varkensvlees is een goede bron van vitamine B1

In de praktijk is vooral varkensvlees een goede bron van vitamine B1. Ook rundvlees en vette vis, zoals zalm, forel en tonijn, bevat wat vitamine B1.

Ook rucola is een goede bron, al is een portie rucola van 100 gram wel heel erg groot. Bovendien bevat rucola veel nitraat.

ProductHoeveelheid
zonnebloempitten1,8 mg per 100 gram
hennepzaad1,0 mg per 100 gram
sesamzaad1,0 mg per 100 gram
pecannoot0,9 mg per 100 gram
pinda0,9 mg per 100 gram
pijnboompitten0,7 mg per 100 gram
paranoot0,7 mg per 100 gram
haas/schouderkarbonade0,7 mg per 100 gram
cashewnoten0,63 mg per 100 gram
achterham0,6 mg per 100 gram
rucola0,6 mg per 100 gram
pistache0,6 mg per 100 gram
varkenshaas0,6 mg per 100 gram
fricandeau0,5 mg per 100 gram
speklap0,5 mg per 100 gram
varkensgehakt0,4 gram per 100 gram
ontbijtspek0,4 mg per 100 gram

Voldoende vitamine B1 op het keto dieet

Het is zeker mogelijk om voldoende vitamine B1 via je voeding binnen te krijgen, zolang je voldoende gevarieerd eet.

Op het keto dieet eet je regelmatig varkensvlees (want dit is ook een goede bron van natuurlijke vetten), vette vis, maar ook rundvlees, groentes, noten en zaden. Normaal gesproken zal je dus geen vitamine B1 tekort krijgen.

Mocht je echter het vegetarische keto dieet volgen of een keto dieet zonder varkensvlees dan is de kans op een tekort groter. In zo’n situatie zou je een supplement kunnen overwegen.

Sowieso, raad ik het keto dieet niet aan als je strict vegetarisch bent. Even kan het best, maar op de langere termijn is het vrijwel zeker dat je tekorten zal krijgen. In zo’n situatie kan het een betere optie voor je zijn om wat meer gezonde koolhydraten te eten en dit te combineren met vasten. Je kan dan namelijk peulvruchten en eventueel wat volkoren granen eten om op die manier in je eiwit en vitamine behoefte te voorzien.

Recente studie over vitamine B1

Hier kan je meer lezen over ernstig vitamine B1 tekort, waardoor het veroorzaakt wordt en wat de risico factoren zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.