Tartaar met gepocheerd ei is een lekkere en makkelijke keto lunch, maar als je het keto dieet al langere tijd volgt, is het ook prima geschikt als ontbijt. Op het keto dieet maak je namelijk helemaal niet veel verschil tussen ontbijt, lunch en avondeten. Niet alleen je stofwisseling wordt steeds flexibeler als je het keto dieet volgt, maar ook hoe je naar eten kijkt. Eten doe je natuurlijk omdat het lekker is, maar de belangrijkste reden is om je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Tartaar met gepocheerd ei zit boordevol voedingsstoffen.
Tartaar met gepocheerd ei kan je op zich natuurlijk prima als rauwe tartaar met daarop het gepocheerde ei eten. Het is dan wel heel belangrijk dat je verse goede kwaliteit tartaar gebruikt.
Ik zou dit zelf eigenlijk alleen doen als je zelf je biefstuk maalt tot vers gehakt. Je kan dit doen met een ouderwetse gehaktmolen (het werkt, maar ze zijn vrij lastig schoon te maken en eigenlijk vooral geschikt voor een kleine hoeveelheid), maar je kan tegenwoordig ook zelfs keukenmachines kopen waar een gehaktmolen opzetstuk bij zit. Je kan ook elektrische gehaktmolens kopen. Het nadeel is alleen dat ze wel vrij veel ruimte in nemen en waarschijnlijk is dit alleen de moeite waard als je vaak gehakt eet. Vers gemaakt gehakt is natuurlijk wel altijd het beste en het lekkerste.
In dit recept voor tartaar met gepocheerd ei gebruik ik tartaartjes van de slager. Ik bruin ze eerst even aan de buitenkant in een grillpan met wat extra vierge olijfolie zodat alleen de binnenkant nog roze is. Het voordeel hiervan is dat je de hoeveelheid vet iets verhoogd. Dit is belangrijk om de juiste keto macro’s te bereiken.
Tartaar met een gepocheerd ei
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 ei
- 0.5 eetlepel azijn
- 1 tartaartje
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- peper en zout (naar smaak)
Instructies
- Breng een ruime pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, de azijn toevoegen en doorroeren. Nu het vuur iets lager zetten, maar het water moet wel zachtjes blijven koken (borrelen).
- Verhit de grillpan op hoog vuur. Bestrijk de hete grillpan met een kwastje met extra vierge olijfolie.
- Zodra de olie heet is (dat gaat heel snel), leg je het tartaartje in de pan. Laat het tartaartje 2 minuten bakken op hoog vuur.
- Keer het tartaartje voorzichtig om, voeg zo nodig nog wat extra olijfolie toe. Laat de andere kant ook 2 minuten bakken. Zet het vuur dan uit.
- Breek het ei voorzichtig in een grote soeplepel in een kom.
- Laat het ei heel voorzichtig in de pan met water glijden en laat het dan zachtjes koken.
- Voor een ei dat nog zacht van binnen is kook je het 4 minuten en anders 6 minuten.
- Leg het tartaartje op een bord met het gepocheerde ei er bovenop. Maak op smaak met peper en zout.