Roerei met gesmolten kaas is makkelijk en snel om te maken. Het is lekker en voedzaam en een goed ontbijt voor jong en oud.
Kaas om te smelten
Je maakt roerei met gesmolten kaas het liefst met een jonge Nederlandse kaas, bijvoorbeeld Goudse kaas, want die smelt heel goed. Je kan het natuurlijk ook met een andere kaas die goed smelt, zoals Gruyère of Fontina, maken.
Om te zorgen dat je kaas heel snel smelt en mooi door de roerei mengt, rasp je de kaas van te voren. Je gebruikt niet heel veel kaas en je hoeft het niet heel fijn te raspen, dus dit is zo gedaan.
Eieren los kloppen met wat water
Je klopt de eieren met een beetje water los, want dan worden ze veel luchtiger.
Mijn Italiaanse schoonmoeder doet dit altijd en het werkt echt veel beter. Eerst heb ik het ook met wat room geprobeerd, maar dat werkt minder goed dan met water. Gebruik dus gewoon kraanwater. Ik gebruik meestal één eetlepel water per twee eieren.
Hoeveel eieren?
Standaard maak je de roerei met gesmolten kaas met twee eieren per persoon. Als je echter heel veel trek hebt, kan je natuurlijk drie eieren gebruiken. Eieren bevatten heel veel voedingsstoffen en hoegenaamd geen koolhydraten.
Heel lang is geadviseerd om niet meer dan één ei per week te eten. Er werd namelijk gedacht dat het eten van eieren je cholesterolgehalte zou verhogen en dat dat tot hart-en vaatziekten kan leiden. Dat blijkt dus helemaal niet te kloppen! De gedachte hierachter was best logisch, maar ons lichaam is veel slimmer.
In dit filmpje legt de cardioloog Aseem Malhotra uit dat hart- en vaatziektes niet door verzadigde vetten en cholesterol veroorzaakt worden, maar door:
- bewerkt eten
- producten met te veel suiker
- stress
- onvoldoende slaap
- roken
Hij legt ook uit dat het grote probleem is dat de voedingsindustrie door overheden en wetenschappers te lobbyen en onderzoek te financieren, voor elkaar krijgt dat ons voedingsadvies domweg onjuist is. Als gevolg hiervan worden meer en meer mensen te dik, ziek, etc. De financiële belangen zijn echter zo groot dat overheden, maar helaas ook veel medici overstag gaan.
Je kan dus prima roerei met drie eieren maken als je veel trek hebt. Het is veel beter om een groter ontbijt te eten dan later op de ochtend hongerig te worden en te gaan snacken. Snacken is niet goed voor je en hier kan je lezen waarom. Is er een limiet aan hoeveel eieren je op een dag of in een week kan eten? Hier kan je daar meer over lezen.
Roerei met gesmolten kaas
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 1 eetlepel water
- 0.5 eetlepel roomboter
- 50 gram jonge kaas
- snufje zout
- ¼ theelepel bieslook (optioneel, om te garneren)
Instructies
- Rasp de kaas.
- Breek de eieren los in een kom en voeg water en een snufje zout toe.
- Klop de eieren goed los.
- Voeg de geraspte kaas aan de losgeklopte eieren toe.
- Smelt de boter in een koekenpan op matig-hoog vuur. De boter mag niet bruin worden, dus zet het vuur eventueel lager.
- Voeg het beslag aan de pan toe en ga meteen roeren. Je wilt je eierbeslag continu in beweging houden.
- Haal de pan terwijl het beslag nog vochtig is van het vuur af. Je roerei blijft nog even doorkoken terwijl de pan al van het vuur af is.
- Doe het roerei op een bord en knip er eventueel een beetje bieslook over heen. Direct serveren.