Deze kruidige gele bloemkoolrijst maak je met geraspte bloemkool. In veel supermarkten kan je kant-en-klare bloemkoolrijst kopen. Het ligt in de koeling en/of de vriezers.
Maar zelf bloemkool raspen gaat ook best snel. Het is bovendien een stuk voordeliger en meer vitamines blijven behouden. Ik gebruik zelf een keukenmachine om bloemkoolrijst te maken. Ik maak meestal een voorraadje en vries dan een deel in. Met een keukenmachine ben je echt zo klaar.
Als je geen keukenmachine hebt, kan je de bloemkool met een gewone rasp met de hand raspen of nog makkelijker, met een mandoline. Een mandoline is sowieso handig, want je kan er heel mooie courgette lasagna of lekkere courgette rolletjes meemaken (en ook nog een heleboel andere dingen). En een mandoline is een stuk goedkoper dan een keukenmachine.
Kruidige gele bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst is het keto-antwoord op rijst. En deze gele bloemkoolrijst is lekker gekruid en ziet er net wat aparter uit. Lekker bij Indiase gerechten, zoals Tandoori zalm of Tikka Masala kip of Thais eten.
Maak een voorraadje en vries in, dan heb je altijd in no-time een lekkere rijst op tafel! Ketogeen, koolhydraat-arm, glutenvrij en supergezond. Kook ’s avonds een extra portie en neem die de volgende dag voor lunch mee.
Bloemkoolrijst maak je met bloemkool en kokosolie, dus koolhydraten en vetten. Het bevat dus geen eiwitten en om een complete maaltijd te maken is het dus wel van belang om een bron van eiwitten toe te voegen. Hoeveel eiwitten je het beste toe kan voegen hangt van een aantal verschillende factoren af.
Lunchbox die niet lekt
Zelf gebruik ik Black+Blum lunchboxen. Die sluiten namelijk heel goed en kunnen gewoon in de vaatwasser en magnetron. De vierkante lunchboxen zijn ideaal: ze zijn ruim genoeg en hebben twee losse bakjes.
Je kan bijvoorbeeld de bloemkoolrijst in de grote driehoekige bak doen en die dan in de magnetron op werk zetten, terwijl je je salade direct in de bento-box doet. Plus bijvoorbeeld een saus of dip in het kleine driehoekige bakje. Dus je hoeft niet de hele bento box in de magnetron te doen.
Deze lunchdozen komen ook met een vork die ook als mes gebruikt kan worden. Echt handig! En hij sluit dus super, ook wel zo fijn! Black+Blum heeft ook kleinere, rechthoekige lunchboxen. Die nemen natuurlijk wel minder ruimte in, maar daar past volgens mij geen complete maaltijd in.
Gele bloemkoolrijst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Groente
- 400 gram bloemkool
Kruiden en specerijen
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel korianderzaadjes Verkrijgbaar bij Albert Heijn of op de markt
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 0.25 bosje verse koriander
Vetten
- 40 ml kokosolie
Instructies
Bloemkool raspen
- Snijdt de bloemkool in half en verwijder de stronk en buitenbladeren. De stronk kan gebruikt worden voor de rijst. De buitenbladeren kunnen gebruikt worden in een roerbakschotel of stoofpot als alternatief voor pak soi.
- Als je een keukenmachine tot je beschikking hebt, kies dan een fijne rasp om de bloemkool te raspen.
Snijdt de bloemkool en bloemkoolstronk in kleinere stukken zodat ze in de keukenmachine kunnen.
Je krijgt nu kleine stukjes bloemkool die op rijst lijken.
Als je geen keukenmachine hebt, rasp de bloemkool dan met de hand. Gebruik een iets grovere rasp, want anders wordt de bloemkool te plakkerig. - Smelt de kokosolie in een grote pan (wok) op hoog vuur.
- Als de kokosolie heet is, het korianderzaad en komijnzaad toevoegen. Laat dit een paar minuten fruiten en draai het gas wat lager.
- Voeg nu de geraspte bloemkool toe en zet het gas iets hoger. Voeg de kurkuma toe en roer door.
- Haal de pan na een minuut of 4-5 van het vuur. De bloemkool moet nog wel stevig maar niet meer hard zijn.
Garneren
- Doe de bloemkoolrijst in een kom. Was de verse koriander en dep droog met keukenpapier. Garneer de bloemkoolrijst met de koriander blaadjes. Serveer meteen.
- Lekker bij een Maleisische of Indiase vis/kip/rundvlees kerrie.