enrico alles in 1 mandoline

Mandoline

Mijn man wilde al heel lang een mandoline. In Italië had in elk geval vroeger elk huishouden wel een mandoline in de keukenla. Of dat nog zo is weet ik niet, want ook de Italianen zijn massaal op kant-en-klaar eten overgestapt.

Maar goed, toen we dus afgelopen zomer in Italië waren, hebben we een mandoline gekocht, zoals deze. En ik moet zeggen, hij is fantastisch! De messen zijn vlijmscherp, maar omdat je de dingen die je wilt raspen (groenten of kaas) vasthoudt met een soort grijpertje is hij toch veilig. Al zou ik hem niet door jongere kinderen laten gebruiken, want hij is wel echt heel erg scherp.

Waarvoor gebruik je een mandoline

Ik heb hem vooral gebruikt om mooie plakken courgette en aubergine te snijden voor lasagna.

Mijn man gebruikt hem ook om te raspen, maar dat vind ik toch handiger met de keukenmachine. Vooral ook omdat ik vaak heel veel tegelijk rasp, bijvoorbeeld 1 kilo kaas of 2 bloemkolen. Als je maar een beetje raspt, dan is de mandoline natuurlijk wel heel handig.

Bovendien kan hij mooie sliertjes met verschillende vormen maken, dus ook heel leuk voor een salade met bijvoorbeeld komkommer of paprika.

Tips voor het kopen van een mandoline

Als je overweegt om zelf een mandoline aan te schaffen, dan heb ik de volgende tips gebaseerd op mijn eigen ervaring.

1. Grijpertje om de groenten etc. mee vast te houden

De messen van de mandoline zijn vlijmscherp. Dat moet natuurlijk ook, want daarom werkt hij zo goed. Maar je wilt natuurlijk wel zorgen dat je niet met je vingers in de buurt van de messen komt. Het is dus belangrijk dat de mandoline een goed grijpertje heeft om de groenten of kaas stevig vast te houden terwijl je aan het raspen of schaven bent.

2. Verstelbare snijdikte

Dit is echt een ‘must’. Het is namelijk zo ontzettend handig als je de snijdikte kan aanpassen.

keto tagliatelle met mandoline

Ik snij courgette bijvoorbeeld een stuk dunner dan aubergine.

keto courgette lasagna maken met een mandoline

Bovendien kan je op die manier ook of tagliatelle of spaghetti maken en zie je dan ook echt het verschil in dikte. Dat lukt namelijk niet met een spiraalsnijder.

3. Opvangbakje

Voor mij is dit niet echt supernoodzakelijk, want om te raspen gebruik ik meestal de keukenmachine. Als je echter geen keukenmachine hebt en de mandoline ook gaat gebruiken om bijvoorbeeld bloemkoolrijst of geraspte kaas te maken, dan is zo’n bakje wel heel handig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.