Schijf van Vijf of Voedingsdriehoek

Ons voedingsadvies en het keto dieet

Jarenlang is ons voedingsadvies dat we minder vet, weinig roodvlees en veel gezonde koolhydraten moeten eten. En sinds dit voedingsadvies is er een obesitas crisis en meer en meer mensen leiden aan chronische ziektes. Niet alleen volwassenen, ook steeds meer (jonge) kinderen.

Voedingsadvies

Klopt ons voedingsadvies wel als dit het gevolg is? Het blijkt dat ons voedingsadvies gebaseerd is op:

  • onjuiste interpretatie van wetenschappelijk onderzoek
  • lobby van grote voedingsproducenten

Ondanks dat er duidelijk een probleem is, zijn overheden, artsen en diëtistes niet bereid opnieuw naar het huidige advies te kijken. Een paar artsen zoals bijvoorbeeld de bekende cardioloog Dr Aseem Malhotra uitgezonderd.

Onjuiste interpretatie van wetenschappelijk onderzoek

De gedachte dat hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door het eten van verzadigde vetten is gebaseerd op onderzoek in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, uitgevoerd door Ancel Keys.

In een artikel gepubliceerd in Time magazine op 13 januari 1961, zei Ancel Keys dat Amerikanen te veel vet aten. Door de consumptie van vlees, melk, boter en roomijs, kwamen ongeveer 40% van de calorieën die Amerikanen aten uit vet en het grootste deel van dat vet was verzadigd vet. Volgens Ancel Keys leidde de consumptie van verzadigd vet tot hoger cholesterol in het bloed en daardoor tot meer hart- en vaatziekten.

Schijf van Vijf of Voedingsdriehoek

Het onderzoek wat Ancel Keys deed om zijn stelling te bewijzen, liet dit echter niet zien! Hier kan je meer over dit onderzoek lezen.

Ancel Keys publiceerde alleen de gegevens die lieten zien dat de consumptie van verzadigde vetten (in werkelijkheid dus transvetten, maar dat vertelde hij er niet bij) leidt tot hoger cholesterol.

Hij claimde op grond daarvan dat hoger cholesterol leidt tot een toename in hart- en vaatziekten. Alleen was deze claim helemaal niet op de feiten gebaseerd. Sterker nog, inmiddels weten we dat mensen met een hoog HDL/triglyceriden verhouding juist langer leven. Bovendien is er niet 1 soort LDL cholesterol, maar zijn er verschillende soorten cholesterol, hier kan je meer over cholesterol lezen.

Ancel Keys vertelde de artsen en beleidsmakers echter niet dat hij geen natuurlijke verzadigde vetten in zijn experiment had gebruikt, maar toch is op deze manier de veronderstelling dat de consumptie van natuurlijke verzadigde vetten tot hart-en vaatziekten leidt de wereld ingekomen.

Ondanks dat het experiment van Ancel Keys liet zien dat de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren leidde tot hogere sterfte en meer hart-en vaatziekten (wat hij dus besloot niet te publiceren), wist Ancel Keys artsen en beleidsmakers dus te overtuigen dat de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren gezond is.

De enige reden dat wij dit inmiddels weten, is omdat deze gegevens inmiddels wel openbaar gemaakt zijn door het werk van Christopher E Ramsden van de National Institute of Health in de Verenigde Staten.

Ondanks dat dit nu bekend is geworden, is het huidige voedingsadvies echter nog niet bijgesteld.

Lobby van voedselproducenten

In de jaren zestig financierde de suikerindustrie onderzoek dat de risico’s van suiker bagatelliseerde en de gevaren van vet benadrukte. Hier kan je een link naar dat artikel in JAMA Internal Medicine vinden. Het artikel is gebaseerd op interne documenten dat aantoont dat de Sugar Research Foundation wetenschappelijk onderzoek sponsorde om de juiste uitkomst voor hen te krijgen. Dit onderzoek werd in 1967 gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, zonder bekend te maken dat er een belangen conflict was en dat het gefinancierd was door de suikerindustrie. Hier is ons voedingsadvies nog steeds op gebaseerd!

Toch is het natuurlijk lang niet alleen de suikerindustrie die ons voedingsadvies probeert te beïnvloeden. De rest van de voedingsindustrie betaalt ook voor veel onderzoek om de voor hen juiste uitkomsten te bewerkstelligen. Wat bovendien problematisch is, is dat de voedingsindustrie veel meer geld heeft dan individuele wetenschappers. De voedingsindustrie kan dus zorgen dat er niet slechts één onderzoek is dat hun belang steunt, maar kan gigantisch veel van dit soort onderzoeken financieren en dan zeggen dat wel 50 onderzoeken laten zien dat suiker consumptie helemaal niet slecht is, terwijl onafhankelijke wetenschappers die veel minder geld hebben voor onderzoek, misschien maar een paar onderzoeken kunnen uitvoeren en publiceren om aan te tonen dat er een verband is tussen suiker consumptie en de toename in hart- en vaatziektes. Het argument wordt dan snel dat verreweg de meerderheid van de onderzoeken laat zien dat er geen verband is en maar een paar uitzonderingen wel een verband laten zien, dus er is niks aan de hand! Zo makkelijk kan er met ons voedingsadvies gesjoemeld worden als er veel geld op het spel staat!

Denk maar aan al die jaren dat de tabaksindustrie bleef volhouden dat roken helemaal niet ongezond was. We zien nu precies hetzelfde gebeuren met hoogbewerkte voeding en voeding met veel suiker.

Jamie Owen documentaire over het eten van veel vet

Dit 20 minuten durende filmpje (in het Engels) gaat over Jamie Owen. Hij is veel te zwaar en wil hier iets aan gaan doen. Hij gaat daarom ons voedingsadvies in de wind slaan en het tegenovergestelde doen: heel koolhydraatarm en heel vetrijk (keto) eten.

Z’n huisarts, andere artsen (behalve Dr Aseem Malhotra) en diëtiste zijn erg tegen. Deze mensen hebben stuk voor stuk allemaal overgewicht, dus als hun eigen voedingsadvies om vetarm en zetmeelrijk te eten, zo goed zou werken, hoe komt het dat ze zelf te zwaar zijn?

Kijk naar het filmpje en zie wat er met Jamie’s gewicht en totale cholesterol gebeurd en zie de verbazing bij zijn huisarts. Je kan het op YouTube vinden door op de link hieronder te klikken:

BBC Documentary – Fat v Carbs with Jamie Owen

Een paar punten uit deze BBC documentaire die ik wil uitlichten:

  • het filmpje geeft voorbeelden van hoeveel koolhydraten in welke producten zitten (dus als je pasta zou willen eten kan je echt maar een piepkleine portie eten!)
  • de artsen die Jamie heel erg waarschuwen tegen het eten van dierlijke vetten en juist vooral koolhydraten aanbevelen, zelf allemaal enorm aan overgewicht leiden
  • de arts loopt achter op het gebied van onderzoek naar cholesterol (ze gebruikt totaal cholesterol), totaal cholesterol is niet relevant
  • Aseem Malhotra (bekende Engelse cardioloog) legt uit waarom dierlijke vetten niet tot hart- en vaatziektes leiden, maar het eten van koolhydraten zijn het probleem
  • Vet in ons bloed (triglyceriden) is veroorzaakt door het eten van koolhydraten en niet door het eten van vet!
  • hoe snel bloedsuikergehalte gestabiliseerd kan worden door het sterk verminderen van koolhydraten
  • hoe er gelobbyd wordt en hoeveel corruptie er is in het voedingsadvies wat instanties ons geven
  • als artsen niet meer om de feiten heen kunnen dat hun patiënt zich veel beter voelt, veel afgevallen is, diabetes omgekeerd heeft, etc. dan is het argument meestal dat het keto dieet nooit op lange termijn vol te houden is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.