Keto tomatensaus of tomatensoep

Keto tomatensaus of tomatensoep?

Keto tomatensaus kan je heel goed in een slowcooker maken. Hoe langer de tomatensaus kookt, des te sterker de smaak is. Kook 4 uur of langer op de lage setting als je een slowcooker gebruikt.

Goede kwaliteit tomaten

Je voegt geen verdikkingsmiddelen of suiker toe. Het is daarom belangrijk om goede kwaliteit tomaten te gebruiken.

Het liefst natuurlijk verse (Italiaanse) pruimtomaten. Je kan ook tomaten uit blik gebruiken. Gebruik dan bij voorkeur een goed merk, zoals bijvoorbeeld Cirio pruimtomaten (peeled plum tomatoes). Deze tomaten bevatten meer vruchtvlees en minder vocht en hebben een rijke smaak.

Italiaanse pruimtomaten

Sommige goedkopere tomaten uit blik hebben of toegevoegde suiker of smaken zurig, omdat de tomaten niet goed rijp waren toen ze geoogst werden.

Tomatensaus of tomatensoep

Deze saus is heel lekker met courgette spaghetti, konjac spaghetti of bij visgerechten.

Als je de tomatensaus verdund met kokend water, krijg je een lekkere tomatensoep.

Tomatensoep is een heerlijke lichte maaltijd, doe er een scheutje room in en serveer met een lekker broodje van hennepmeel. Ja, zo simpel is het!

Keto tomatensaus of tomatensoep

Tomatensaus

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Vegetarisch, Soep, Slowcooker, Warme saus
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 97kcal

Ingrediënten

  • 1 kg (pruim) tomaten
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine wortel
  • 1 bleekselderij stengel
  • 60 ml gemengde olijfolie
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • 1 handvol basilicum blaadjes
  • 0.5 theelepel grofgemalen peper
  • 0.5 theelepel zout

Instructies

Soffrito

  • Was de bleekselderij en tomaten. Haal de buitenkant van de wortel met een dunschiller indien nodig. Maak de ui en de knoflook schoon.
  • Hak of snij de wortel, knoflook en ui in heel kleine stukjes. Snij de bleekselderij ook in kleine stukjes.
  • Begin nu met het maken van de soffrito. De soffrito is de basis voor veel Italiaanse sauzen en bestaat uit gefruite ui, bleekselderij en wortel, allemaal in heel kleine stukjes gesneden.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Fruit hier de ui, bleekselderij en wortel in op medium tot laag vuur. De ui mag niet bruin worden, maar moet mooi doorzichtig worden en de wortel moet kleur gaan afgeven. Fruit voor zo'n 10 minuten.

Tomatensaus

  • Snijdt ondertussen de tomaten in stukken en voeg samen met de knoflook aan de soffrito toe. Goed doormengen. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager zodat het staat te pruttelen. Als je een slowcooker gebruikt dan doe je de soffrito in de slowcooker en voeg de tomaten daaraan toe. Laat je tomatensaus vervolgens 4 uur of langer koken.
  • Als je de saus in een pan maakt, laat je hem zo'n 30-40 minuten pruttelen, zodat de tomaten heel zacht worden. Langer mag ook. Af en toe even roeren. Hoe langer de saus kookt, hoe mooier de smaak. Eventueel een scheutje water toevoegen, maar de saus moet wel mooi dik blijven.
  • Als de saus klaar is, haal je de tomatenvellen eruit en pureer je indien nodig met een staafmixer zodat je een mooie saus hebt.
  • Was en hak de platte peterselie fijn en was de basilicum. Voeg toe aan de tomatensaus. Voeg nu ook zout en peper naar smaak toe. Goed doormengen.

Notities

Nutrition

Calories: 97kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 2g | Fat: 8g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Sodium: 310mg | Potassium: 273mg | Fiber: 1g | Sugar: 4g | Vitamin A: 24% | Vitamin C: 22% | Calcium: 4% | Iron: 7%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *