Zelfgetrokken kippenbouillon is misschien wat ouderwets, maar het is supergezond. Essentieel om te zorgen dat je voldoende elektrolyten via je voeding binnenkrijgt en de beste manier om een iets langere vast te breken. Bovendien is zelfgemaakte kippenbouillon een heel goede bron van collageen. Hier kan je meer over het belang van collageen lezen. Collageen is namelijk lang niet alleen belangrijk voor een mooie huid, haar en gezonde gewrichten, maar ook voor je darmflora en het tegengaan van ontstekingen. Zo hebben mensen met prikkelbare darmsyndroom vaak een tekort aan collageen.
Slowcooker
Als je zelf regelmatig bouillon wilt trekken dan is een slowcooker echt ideaal. Je wilt de bouillon namelijk zo lang trekken dat de botten (in elk geval de uiteinden van de botten) zo zacht zijn dat je ze gewoon door je vleespastei heen kan doen. Zo krijg je een maximale hoeveelheid voedingsstoffen in het vlees dat je gebruikt nadat je je bouillon hebt getrokken.
Zelf maak ik bouillon eigenlijk altijd in de slowcooker. Ik doe de ingrediënten dan ’s avonds in de slowcooker en laat de bouillon minimaal tot de volgende ochtend, maar vaak tot de middag trekken. Ik hou de slowcooker gedurende die tijd op de hoge stand. Het belangrijkste verschil tussen de hoge en de lage stand is hoe snel de inhoud van je slowcooker 100° Celsius bereikt. Vooral bij gevogelte, wil je dit liever sneller bereiken.
Hele kip of alleen botten
Je kan bouillon van een hele kip trekken en dan heb je behalve bouillon ook nog een hoop gekookt kippenvlees, maar je kan bouillon ook van alleen de geroosterde botten met toegevoegde groenten en specerijen maken. In dit recept gebruik ik een soepkip.
Azijn of wijn om meer gelatine te krijgen?
In veel bouillon recepten op het internet wordt geadviseerd om een bron van zuur, zoals azijn of wijn, toe te voegen, want dan zou de collageen beter uit de botten vrij komen. Ik doe dit niet, want in mijn ervaring is dit helemaal niet nodig. Zoals je op de foto’s kan zien, zodra je het gestolde vet van de afgekoelde bouillon hebt geschept, hou je een kom met gelatine over. Gelatine is collageen. Op het moment dat je de gelatine verwarmt, wordt het weer vloeibaar. Dat is je zelfgemaakte bottenbouillon. Heel ouderwets en heel gezond!
Kippenbouillon
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram kippenpoten (of andere stukken kip met vooral veel bot)
- 5 zwarte peperkorrels
- 150 gram wortel
- 0.5 ui
- 1 stengel bleekselderij (met bladeren)
- 2 takjes platte peterselie
- 1 takje lavas (maggiplant, optioneel)
- 3 stukjes foelie
- 3 takjes tijm
- 1 laurierblaadjes
- peper en zout
Instructies
- Doe de kippenpoten of andere stukken kip met bot in een pan met 1.5 liter water en een halve theelepel zout. Breng aan de kook of doe in een slowcooker op de hoge stand.
- Was de bleekselderij, de wortel (niet schillen!) en de kruiden. Snij de bleekselderij (ook de bladeren) en de wortel in plakken. Voeg aan de pan of de slowcooker toe.
- Plet de peperkorrels met de zijkant van een groot mes.
- Voeg de takjes tijm, lavas, platte peterselie, foelie en het laurierblad toe. Maak de ui schoon en snij in plakken en voeg ook toe.
- Zet de slowcooker in elk geval de eerste 12 uur op de hoge stand, vervolgens kan je je slowcooker nog eens 6-12 uur op de lage stand houden, want de inhoud is dan al op 100° Celsius. Of kook de bouillon en 2 uur op matig vuur (je brengt het dan eerst snel aan de kook op hoog vuur en zet het vuur dan naar matig, zodat het zachtjes borrelend kan trekken).
- Als de bouillon goed getrokken is, een zeef of vergiet op een grote kom of pan zetten. De bouillon hierdoor heen gieten. Je kan het kip-groente-kruiden mengsel heel goed gebruiken om kipkroketjes van te maken.
- De bouillon laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan eerst 10 minuten in een met koud water gevulde gootsteen te zetten en daarna minimaal 12-24 uur in de koelkast.
- Je ziet nu een laag gestold vet boven in de kom.
- Onder de laag gestold vet (je kan dit vet gebruiken om in te bakken), zie je een dikke laag gelatine (collageen!).
- Doe de hoeveelheid gelatine die je nodig hebt in een beker in de magnetron en verwarm zodat het vloeibaar wordt (in een steelpannetje kan ook). Giet de bouillon door een dubbel gevouwen kaasdoek of vochtige theedoek.
- Maak de bouillon op smaak met wat peper, zout en eventueel een paar druppels citroensap. Drink het dan meteen op.
- Als je teveel bouillon hebt kan je een deel invriezen. Ingevroren bouillon kan je heel goed aan gerechten zoals risotto of stoofpotten toevoegen. Het bevat veel meer voedingsstoffen dan als je water toe voegt.