Deze heerlijke pannenkoekjes zijn zonder meel gemaakt, er zit zelfs geen kokosmeel of amandelmeel in. Super ketogeen dus, natuurlijk glutenvrij, heel lekker en snel klaar.
Dikke of dunne pannenkoeken: psylliumvezels
De truc is om deze keto pannenkoeken op een matig vuur te bakken. Verder helpt het om ze niet te groot (en niet te dik) te maken, dus misschien kan ik ze beter keto pannenkoekjes noemen in plaats van keto pannenkoeken. Door ze niet te groot te maken, kan je ze namelijk veel makkelijker keren. Probeer ze pas te keren als je ziet dat de bovenkant wat steviger begint te worden.
Dit is geen gerecht als je haast hebt, de pannenkoekjes moeten echt een aantal minuten per kant op matig vuur bakken. Als je ze te snel probeert te keren kunnen ze uit elkaar vallen en dat is natuurlijk jammer.
Als je liever toch wat grotere pannenkoeken wilt bakken, dan kan dat ook maar je hebt steviger beslag nodig. Door 2-3 x zoveel psylliumvezels (niet psylliumpoeder!) toe te voegen en je beslag dan en minuut of 10 te laten staan, krijg je heel dik beslag (dit loopt ook niet zo snel uit en je hoeft dan ook niet persé een kookring te gebruiken. Je krijgt op deze manier grotere maar ook dikkere (en dus stevigere) pannenkoeken.
Cottage cheese
Het belangrijkste ingrediënt in deze pannenkoekjes is cottage cheese. Veel cottage cheese past goed binnen het keto dieet, al moet je wel even op het etiket kijken hoeveel koolhydraten de cottage cheese bevat of lees eerst mijn cottage cheese review.
Met slagroom en fruit
Zelf vind ik deze keto pannenkoekjes heel lekker met slagroom en wat frambozen, maar je kan ze natuurlijk ook serveren met bosbessen of geraspte chocola.
Hagelslag
Je kan je eigen hagelslag maken door wat chocolade over de pannenkoekjes te raspen. Ik gebruik het liefst 85% Hands Off my chocolate. Het is heel lekkere chocolade, maar bevat veel minder koolhydraten dat de meeste andere 85% (of zelfs hoger!) chocolade. Je kan het bij de Jumbo kopen.
Kookring
Als je mooie ronde pannenkoekje dan kan je een kookring te gebruiken, bovendien blijven de pannenkoekjes dan kleiner en kan je ze dus makkelijker draaien.
Hier kan je meer lezen over kookringen. Voor deze pannenkoekjes wil je een wat grotere kookring hebben.
Je kan natuurlijk ook leuke kookringen in de vorm van een bloem of hart gebruiken! Vet de kookringen wel heel goed in, want anders blijven je pannenkoeken plakken.
Voldoende vetten
Deze pannenkoekjes zijn vooral hoog in eiwitten en niet zozeer in vetten. Je kan de hoeveelheid vet verhogen door ze te serveren met slagroom en met een keto cappuccino.
Keto pannenkoeken met bosbessen en slagroom
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Keto pannenkoeken
- 4 eieren
- 200 gram cottage cheese (bij voorkeur Domspitz van de Hoogvliet of Dirk)
- 3 eetlepels psylliumvezels (bijvoorbeeld van de Notenshop online)
- 30 gram Taggiasche olijfolie of roomboter
Slagroom
- 150 ml slagroom
- 0.25 theelepel vanille extract (optioneel)
Frambozen
- 100 gram bosbessen
Instructies
- Klop de eieren los in een kom.
- Voeg nu de cottage cheese en de psyllium toe en meng goed doorelkaar met een vork. .
- Laat het beslag een paar minuten staan, zodat het wat steviger wordt. Je kan nu de slagroom alvast kloppen.
- Verwarm een koekenpan met roomboter of Taggiasche olijfolie op een matig vuur. Als je een kookring gebruikt, vet deze dan goed in met roomboter.
- Doe een lepel beslag in de pan. Afhankelijk van de grootte van je pan, kan je meerdere pannenkoekjes tegelijk maken. Ik gebruik een (ingevette) kookring want dan krijg je mooie ronde pannenkoekjes. Maak de pannenkoeken niet te groot want dan vallen ze uit elkaar als je ze omdraait.
- Bak het pannenkoekje 3-4 minuten op de ene kant, Zodra de bovenkant van de pannenkoek droog is, kan je de pannenkoek voorzichtig keren. Als je een kookring gebruikt, de kookring eruit halen en het pannenkoekje voorzichtig keren en nogmaals 3-4 minuten bakken. In de tussentijd kan je de kookring weer met een lepel beslag vullen en het volgende pannenkoekje maken.
- Leg de pannenkoekjes die klaar zijn op een bord en zet ze in de oven op 50° Celsiu.
Slagroom en bosbessen
- Klop de slagroom met het vanille extract. Of nog sneller gebruik een slagroomapparaat.
- Was de bosbessen en dep ze voorzichtig droog of laat ze even goed uitlekken in een vergiet.
- Serveer de pannenkoekjes met slagroom en bosbessen.