Je kan makkelijk zelf keto-paneermeel maken. Bij paneermeel denk je misschien aan gekruimelde beschuit of oud droog brood, maar dat is al lang niet meer wat er in paneermeel zit. Je zal verbaasd zijn hoeveel ingrediënten in zo’n doosje paneermeel zitten:
- Tarwebloem
- volkoren tarwebloem
- glucose-fructosestroop
- plantaardige oliën (palm, zonnebloem)
- gist
- zout
- suiker
- scharrelei
- emulgatoren: zonnebloem lecithine en E472e
- gerstemoutextract
- roggebloem
- gerstevlokken
- havervlokken
- gemoute tarwevlokken
- rijstebloem
- rijsmiddelen: E500 en E501
- tarwevlokken
- tarwegluten
De reden dat kant-en-klaar paneermeel dus helemaal niet binnen het keto dieet past is dus niet alleen dat het te veel koolhydraten bevat maar ook veel te veel toevoegingen. Op het keto dieet probeer je namelijk zo gezond en puur mogelijk te eten. Keto paneermeel is daarom niet alleen een goede optie als je het keto dieet volgt, maar ook voor familieleden die niet keto eten. Keto paneermeel is gewoon veel natuurlijker en gezonder!
Drie soorten keto paneermeel
Mijn favoriete keto-paneermeel maak ik van het amandelmeel dat ik gebruikt heb om amandelmelk te maken. Dat amandelmeel heeft veel van de smaak al afgegeven aan de amandelmelk en je houdt dus een heel neutraal amandelmeel over. Dat doe ik in een goed afgesloten bakje en gebruik ik als paneermeel.
Als je geen amandelmelk maakt, kan je natuurlijk ook gewoon amandelmeel als paneermeel gebruiken. Ook dit heeft een neutrale smaak en het kan dus prima. Amandelmeel (en hetzelfde geldt voor hele noten, pitten en zaden) kan je het beste online kopen. Je hebt dan veel meer keus en bespaart jezelf veel geld. Momenteel bestel ik meestal bij de Notenshop, maar er zijn een aantal online bedrijven voor noten, pitten en zaden.
Italiaans paneermeel
In Italië wordt vaak heel fijn geraspte Parmezaanse kaas, fijngehakte of fijngemalen pijnboompitten en verse kruiden, zoals fijngeknipte platte peterselie aan paneermeel toegevoegd. Dat geeft je paneermeel heel veel extra smaak. Dit kan je natuurlijk ook met keto paneermeel doen. Je kan zelf de verhoudingen kiezen, dus je kan per eetlepel amandelmeel ook één eetlepel fijngeraspte Parmezaanse kaas toevoegen, maar je kan ook een andere verhouding nemen (bijvoorbeeld 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas met 2 eetlepels amandelmeel).
Kruidenpaneermeel
Je kan een typisch Italiaans kruidenpaneermeel maken door een teentje knoflook en wat platte peterselie heel fijn te snijden en dit met amandelmeel en wat extra vierge olijfolie te mengen. Je hebt dan geen of maar heel weinig losgeklopt ei nodig.
Je kan natuurlijk ook kruiden paneermeel met wat gedroogde kruiden, bijvoorbeeld tijm, oregano of majoraan, maken. Specerijen, zoals kerriepoeder kan ook, maar gebruik geen paprikapoeder. Paprikapoeder wordt namelijk bitter als het te heet wordt.
Hoe paneer je?
Om te kunnen paneren, moet je zorgen dat je paneermeel blijft vastplakken. Amandelmeel plakt niet zo makkelijk als bloem. Als ‘plakmiddel’ kan je losgeklopt ei of extra vierge olijfolie gebruiken.
Ei
Je kan één ei (of als je veel moet paneren meerdere eieren) goed loskloppen in een kom en dan als plakmiddel gebruiken. Eerst haal je je vlees of vis of groenten door wat losgeklopt ei en dan strooi je er je amandel paneermeel over. Je doet dit aan alle kanten.
Vervolgens kan je frituren, zoals dit lekkerbekje, of in een koekenpan bakken, zoals deze schnitzel of in de oven bakken, zoals deze groente patat. Als je gaat frituren of bakken, gebruik dan wel gezonde vetten. Hier kan je daar meer over lezen.
Olijfolie
In Italië wordt lang niet altijd ei gebruikt om te paneren, maar vaak wordt extra vierge olijfolie gebruikt. Je smeert wat je wilt paneren eerst in met wat olijfolie en daar plakt het paneermeel dan aan vast.
Frituren of oven
Wat je gepaneerd hebt moet dan nog gebakken. Dat kan in de frituurpan in een gezond soort vet of in de oven zonder toegevoegd vet. Bij frituren komt acrylamide vrij. Dit is niet gezond, voor een keertje is niet zo erg, maar je wilt het wel beperken.
De oven verdient daarom de voorkeur.