cereal killers

Cereal Killers

Deze interessante film vertelt het verhaal van Donal O’Neill. Hij komt uit een heel actieve familie van sportmensen, slank en fit.

Hij dacht altijd dat je gezondheid voor 80% door exercise en 20% door voeding bepaald wordt. Toch kreeg zijn vader geheel onverwacht een hartaanval. Hij gaat daarom op zoek naar een manier om dit te voorkomen.

Hij besluit om het huidige voedingsadvies om vooral veel graanproducten en weinig vetten te eten op z’n kop te zetten. Hij begint met een voedingsexperiment, waarbij hij helemaal geen suiker en zetmeelrijke producten meer eet, maar wel veel meer vet en ook eiwitten. Hij doet dit onder supervisie van de bekende sportarts Dr Tim Noakes, auteur van onder meer ‘Challenging Beliefs‘.

Mensen om hem heen vinden het maar moeilijk om te geloven dat het juist gezond is om eieren met spek in plaats van een kom muesli voor ontbijt te eten. Een aantal artsen hebben er ook niet veel vertrouwen in (anderen weer wel). Een aantal artsen zijn bezorgd dat veel vet eten tot een hoog cholesterolgehalte leidt en dat dat hart-en vaatziekten kan veroorzaken.

Donal O’Neill voelt zich fitter en fitter, maar aan het einde van het experiment heeft hij wel een hoger LDL cholesterolgehalte. Zijn arts is ongerust. Wat blijkt? LDL cholesterol is niet 1 ding. Het kan uit grote lichte deeltjes bestaan (heel goed) of zware dense deeltjes (slecht), maar als je alleen LDL in het bloedonderzoek meet, weet je dus niet welke van de twee het zijn. Het blijkt dus dat zijn LDL grote deeltjes enorm verhoogd zijn en dat is juist heel positief.

Deze film was gemaakt in 2013. Inmiddels weten we dat triglyceriden eigenlijk een betere voorspeller voor hart-en vaatziekten zijn dan LDL. Bovendien gaat het niet om één getal, maar de verhouding tussen triglyceriden en je HDL niveau.

Voor slechts $3.99 kan je deze film streamen van de website van de maker van deze film.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.