Deze keto maaltijdsalade met kip is zowel koud als warm heel lekker. Bovendien kan je hem een aantal dagen in de koelkast bewaren, dus als je een drukke week tegemoet gaat, zou je meerdere porties kunnen maken.
Als je deze salade een nacht in de koelkast zet heeft de smaak meer tijd om te ontwikkelen. Zelf vind ik dat nog lekkerder. Het is dus zeker ook een goede optie voor lunch. Je kan hem prima meenemen naar werk in een goed afsluitbare lunchdoos (vanwege de roomsaus) eventueel in een koeltasje met een mini coolpack.
Gietijzeren braadpan
Het is echt de moeite om extra porties te maken van deze maaltijdsalade met kip en daarom maak ik hem in een grote gietijzeren braadpan.
Het voordeel van zo’n pan is dat alles er makkelijk in past en omdat de pan van gietijzer is houd hij de warmte heel goed vast. Zo kan de room mooi warm worden zonder te gaan koken.
Zelf dikke room maken
Vooral als je net met het keto dieet begint, probeer je zoveel mogelijk gezonde vetten te eten. Normaal gesproken kies je dan ook niet voor kipfilet, want dit is heel mager vlees. Het voordeel van kipfilet is echter dat het zo klaar is.
Om het vetpercentage in deze maaltijd te verhogen voeg je daarom dikke room toe. Die kan je heel eenvoudig zelf maken door gewone ongezoete room te mengen met mascarpone. Je kan dit natuurlijk met een handmixer doen, maar zelf gebruik ik een staafmixer, want dit is heel snel en makkelijk.
Bloemkool
Deze keto maaltijdsalade met kip bevat ook bloemkool en spinazie. Zowel bloemkool als spinazie zijn echte keto groenten.

Ingrediënten
- 450 gram bloemkool
- 400 gram kipfilet
- 150 gram ontbijtspek
- 300 gram spinazie
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 200 ml mascarpone
- 100 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout
Instructies
- Verhit een braadpan die groot genoeg is voor je kipfilet op hoog vuur (zonder vet toe te voegen). Zodra de pan heet is, de plakjes ontbijtspek toevoegen. Keer ze wel af en toe om. Zet het vuur zonodig wat lager, zodat het spek niet kan verbranden. Zodra het spek knapperig is haal je het uit de pan en zet je het apart.
- Snij de kipfilet in dunne reepjes, zodat ze snel gaar zijn.
- Maak de knoflook schoon en snij of hak in heel kleine stukjes.
- Verwarm de helft van de olijfolie in de braadpan waar nog spekvet inzit. Zodra de olie heet begint te worden de kipfilet en knoflook toevoegen. Zet het vuur op matig-hoog en roer af en toe even door. Laat de kipfilet in een minuut of 10 garen. De kip is gaar als hij overal mooi wit van binnen is.
- Snij de bloemkool in kleine stukjes (ook de stronk) en breng aan de kook in een pan met ruim water en wat zout. Kook de bloemkool in een minuut of 5 bijtgaar. Je moet er met een vork in kunnen prikken zonder dat de bloemkool uit elkaar valt.
- Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet.
- Was de spinazie en laat in een vergiet uitlekken.
- Doe de rest van de olijfolie in een kookpan. Zodra de olie heet is, de spinazie toevoegen. Zodra de spinazie geslonken is, haal je hem van het vuur en laat je de spinazie in een vergiet uitlekken.
- Meng de room met de mascarpone met een staafmixer.
- Voeg de room toe aan de braadpan met kipfilet, zet het vuur op matig. De room mag niet gaan koken.
- Zet het vuur nu uit en voeg de uitgelekte spinazie aan de kipfilet toe.
- Voeg nu ook het apart gezette spek toe aan de braadpan.
- Rasp de Parmezaanse kaas over de pan met kipfilet.
- Tot slot de bloemkool toevoegen en alles door elkaar mengen.