Kofte zijn langwerpige Turkse gehaktballetjes gemaakt met lamsgehakt. Lamsgehakt kan je makkelijk bij je slager of een Islamitische slagerij halen.
Lamsgehakt bevat iets meer vet dan rundergehakt en past daarom wat beter op het keto dieet, maar het is wel belangrijk om voldoende boter te gebruiken. Je kan natuurlijk ook extra vierge olijfolie in plaats van boter gebruiken.
Ik gebruik de pijnboompitten direct door het gehakt, maar je kan ze ook eerst even bruinen in wat boter. Daardoor krijgen ze nog meer smaak. Je moet wel uitkijken dat je niet te veel pijnboompitten gebruikt, want pijnboompitten zijn relatief hoog in koolhydraten.
Dips bij Kofte
Kofte wordt vaak geserveerd met een yoghurt dip. Yoghurt is laag in vet, tenzij je echte authentiek Griekse yoghurt hebt. , dus het kan een goed idee zijn om een yoghurt-mayonaise dip te gebruiken (half yoghurt- half mayonaise) of een creme fraiche dip. Je kan natuurlijk ook een aantal verschillende dips maken. Bijvoorbeeld een dip met wat knoflookpoeder, een dip met fijn geknipte muntblaadjes en een dip met geknipte korianderblaadjes en steeltjes.
Zelf vind ik baba ganoush het lekkerste bij kofte. Je kan het zo maken en het heeft goede macro’s voor het keto dieet.
Salade
Je kan kofte ook goed serveren met een lekkere salade met courgette en munt of een knapperige salade met avocado.
Kofte
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram lamsgehakt
- 20 gram pijnboompitten
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 0.5 theelepel gemalen peper
- 0.5 theelepel zout
- 75 gram roomboter
Instructies
- Meng het gehakt, de pijnboompitten en specerijen goed door elkaar heen.
- Maak langwerpige gehaktballetjes van het gehakt. Spoel je handen tussendoor onder de koude kraan af zodat je mooie stevige gehaktballetjes kan maken. Doe de gehaktballetjes op saté prikkers.
- Verwarm de roomboter in een ruime koekenpan op matig-hoog vuur. Bruin de kofte aan beide zijden in ongeveer 5 minuten. Doe dan een scheutje water in de pan en de deksel op de pan. Laat nog een minuut of 5-10 zachtjes doorkoken.
oh wat ziet dat er heerlijk uit ga het een keer maken