Italiaanse tomaat-komkommer salade

Italiaanse tomaat-komkommer salade is een typisch Italiaans gerecht. Het bevat maar een paar ingrediënten, maar die passen dan ook heel goed bij elkaar.

Probeer lekkere verse, maar vooral ook rijpe tomaten te gebruiken voor deze tomaat-komkommer salade. Als de zon schijnt, kan je de tomaten op een schaal een tijdje in de zon leggen, zodat de smaak wat meer kan ontwikkelen. Dit is vooral van toepassing als je tomaten in de supermarkt koopt, want dat zijn ze vaak (te) vroeg geplukt, zodat ze langer goed blijven. Wel logisch, maar het gaat ten koste van de smaak.

Ik koop het liefst Italiaanse tomaten op de markt. Deze zijn vaak al heel rijp, dus je kan ze niet heel lang bewaren. Nu geeft dit niet zo, want er zijn heel veel lekkere salades die je kunt maken met tomaten, zoals deze tomaten-bleekselderij salade, caprese tricolore of keto tabouleh, maar je kan ook heel lekkere tomaten gevuld met tonijn en mayonaise maken. Dan heb je een snelle, lichte lunch.

Tomaten zijn heel gezond en lekker, maar op een keto-dieet moet je wel de hoeveelheid een beetje in de gaten houden in verband met het aantal koolhydraten. Hier kan je daar meer over lezen.

Gazpacho

Voor deze salade, haal je de zaadjes uit de tomaten en komkommer. Hier kan je heel makkelijk een gazpacho (koude soep) mee maken.

Italiaanse tomaat-komkommer salade 3

Italiaanse tomaten-komkommer salade

Een eenvoudige, kleurrijke en lekkere salade.
5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Salade
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 126kcal

Ingrediënten

  • 400 gram komkommer
  • 300 gram middelgrote tomaten
  • 50 gram rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • theelepel zout
  • theelepel peper

Instructies

  • Was de tomaten. Dep droog en snij doormidden. Haal de zaadjes eruit (bewaar die in een kom). Snij de tomaat in plakken of stukken.
    Snijplank met uitgeholde en in reepjes gesneden tomaten
  • Komkommer wassen of eventueel schillen. Doormidden snijden en dan de zaadjes eruit halen (doe in een kom bij de tomatenzaadjes). Snij de komkommer in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
    Snijplank met komkommer zonder zaadjes in plakjes gesneden
  • Doe de stukken komkommer en tomaat in een kom.
  • Maak de ui en de knoflook schoon en hak of snij in kleine stukjes. Doe in de kom.
    Snijplank met in kleine stukjes gesneden ui
  • Was de peterselie en basilicum, dep droog en knip in kleine stukjes. Meng het citroensap, peper en zout met de olijfolie tot een vinaigrette en meng goed door de salade.
    Italiaanse tomaat-komkommer salade 3

Notities

 
 

Nutrition

Calorieën: 126kcal | Bruto koolhydraten: 7g | Eiwit: 2g | Vetten: 11g | Sodium: 80mg | Potassium: 332mg | Fiber: 2g | Vitamin A: 807IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin C: 17mg | Vitamin E: 2mg | Vitamin K: 38µg | Calcium: 24mg | Copper: 1mg | Folate: 29µg | Iron: 1mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 22mg | Phosphorus: 43mg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 5g | Macro Vetten: 73% | Macro Koolhydraten: 21% | Macro Eiwitten: 6%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.