Italiaanse tomaat-komkommer salade is een typisch Italiaans gerecht. Het bevat maar een paar ingrediënten, maar die passen dan ook heel goed bij elkaar.
Probeer lekkere verse, maar vooral ook rijpe tomaten te gebruiken voor deze tomaat-komkommer salade. Als de zon schijnt, kan je de tomaten op een schaal een tijdje in de zon leggen, zodat de smaak wat meer kan ontwikkelen. Dit is vooral van toepassing als je tomaten in de supermarkt koopt, want dat zijn ze vaak (te) vroeg geplukt, zodat ze langer goed blijven. Wel logisch, maar het gaat ten koste van de smaak.
Ik koop het liefst Italiaanse tomaten op de markt. Deze zijn vaak al heel rijp, dus je kan ze niet heel lang bewaren. Nu geeft dit niet zo, want er zijn heel veel lekkere salades die je kunt maken met tomaten, zoals deze tomaten-bleekselderij salade, caprese tricolore of keto tabouleh, maar je kan ook heel lekkere tomaten gevuld met tonijn en mayonaise maken. Dan heb je een snelle, lichte lunch.
Tomaten zijn heel gezond en lekker, maar op een keto-dieet moet je wel de hoeveelheid een beetje in de gaten houden in verband met het aantal koolhydraten. Hier kan je daar meer over lezen.
Gazpacho
Voor deze salade, haal je de zaadjes uit de tomaten en komkommer en die gooi je weg. Een ander lekker en makkelijk recept met tomaten en komkommer is gazpacho (koude soep).
Italiaanse tomaten-komkommer salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 400 gram komkommer
- 300 gram middelgrote tomaten
- 50 gram rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel basilicumblaadjes
- 1 eetlepel platte peterselie
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Was de tomaten. Dep droog en snij doormidden. Haal de zaadjes eruit (bewaar die in een kom). Snij de tomaat in plakken of stukken.
- Komkommer wassen of eventueel schillen. Doormidden snijden en dan de zaadjes eruit halen (doe in een kom bij de tomatenzaadjes). Snij de komkommer in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Doe de stukken komkommer en tomaat in een kom.
- Maak de ui en de knoflook schoon en hak of snij in kleine stukjes. Doe in de kom.
- Was de peterselie en basilicum, dep droog en knip in kleine stukjes. Meng het citroensap, peper en zout met de olijfolie tot een vinaigrette en meng goed door de salade.