Tomaten-aubergine saus 31

Italiaanse tomaten-auberginesaus

Een slowcooker is ideaal om deze Italiaanse tomaten-auberginesaus te maken. Het kan natuurlijk ook wel in een grote braadpan op het fornuis. Natuurlijk werd deze saus vroeger in Italië, altijd gewoon in een pan op het fornuis gemaakt.

Net zoals de traditionele Italiaanse tomatensaus, krijgt deze italiaanse tomaten-auberginesaus zoveel extra smaak door het lange koken op laag vuur. Dus dat is waarom een slowcooker zo ontzettend handig is.

Pasta met Italiaanse tomaten-aubergine saus

Deze Italiaanse tomaten-aubergine saus  is lekker met konjac spaghetti of courgette pasta. Je kan deze saus ook met bloemkoolrijst of konjac rijst serveren.

Alleen saus

Je hoeft deze saus natuurlijk niet met iets erbij te eten. Je kan ook een bord met deze saus eten. Als je alleen de saus eet, kan je eventueel je portie groter maken of het combineren met een keto dessert.

Vries wat saus in

Het is een goed idee als je eenmaal toch bezig bent om wat extra saus te maken en in te vriezen.

Het is handig om altijd wat ingevroren pastasaus te hebben! Met een spiraalsnijder maak je in een paar minuten lekkere courgette spaghetti terwijl je deze saus in de magnetron opwarmt. Konjac spaghetti is natuurlijk nog sneller. Je hebt dan in een mum van tijd een lekkere maaltijd klaar! Als je konjac spaghetti gebruikt is het wel belangrijk dat je extra drinkt en maximaal 100 gram per persoon gebruikt (het zet namelijk uit in je darmen). Konjac spaghetti is niet geschikt voor kinderen of mensen die niet zo goed kunnen slikken.

Tomaten-aubergine saus 30

Italiaanse tomaten-auberginesaus

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vlees, Lunch, Pasta saus, Warme saus
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 10g
Calorieën: 584kcal

Ingrediënten

  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 200 gram champignons
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 rode pepers
  • 3 takjes oregano (0.5 eetlepel gedroogd kan ook)
  • 3 takjes tijm (0.5 eetlepel gedroogd kan ook)
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout

Instructies

  • Pel de ui en snij in kleine stukjes.
    Groene snijplank met in stukjes gesneden rode ui
  • Verhit ⅓ deel van de olijfolie in een braadpan en zodra de olie heet is, de ui toevoegen. Ongeveer 5 minuten op matig vuur fruiten totdat de ui zacht wordt.
    Braadpan met gefruite ui
  • Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet deze dan nu aan op 'hoog', zodat hij kan voorverwarmen.
    Slowcooker op hoog
  • Met het brede vlak van een mes de teentjes knoflook plat duwen. Je kan dan het vliesje er heel makkelijk afhalen. Snij de knoflook in kleine stukjes.
  • Maak de champignons schoon met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier. Snij ze in stukjes.
    Groene snijplank met stukjes champignons
  • Was de tijm en majoraan. Ik laat de takjes heel. Je kan in plaats van verse kruiden ook gedroogde tijm en gedroogde majoraan gebruiken. Voeg de champignons, knoflook, tijm en majoraan aan de ui toe en maak op smaak met peper. Laat 10 minuten op matig vuur garen met de deksel half op de pan.
    Grote braadpan met champignons en kruiden
  • Zodra de champignons mooi bruin zijn, het champignon-ui mengsel in de slowcooker doen of in een kom apart zetten zodat je braadpan kan gebruiken voor het gehakt. Je kan natuurlijk ook een andere braadpan voor je gehakt gebruiken.
  • Doe de rest van de olijfolie in de braadpan en voeg het gehakt toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en bruin het gehakt aan alle kanten op matig – hoog vuur. Zodra het gehakt vocht begint te verliezen het vuur hoger draaien en af en toe roeren.
    Braadpan met rundergehakt
  • Was de aubergine, dep droog en snij in blokjes.
    Snijplank met in stukjes gesneden aubergine
  • Was de pepertjes en snij in de lengterichting doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij de pepertjes in kleine stukjes. Check hoe scherp ze zijn om te bepalen hoeveel je wilt toevoegen. Scherpe pepers ruik je al als je ze fijn snijdt en als je ze aan een hete pan toevoegt komt een soort damp vrij. Je kan ook voorzichtig je vinger likken waarmee je het gesneden pepertje hebt aangeraakt. Voeg zoveel de hoeveelheid toe naar smaak, de scherpte zal toenemen als het gerecht langer kookt.
    Witte snijplank met in stukjes gesneden chili peper
  • Voeg het aubergine-vruchtvlees, de fijngesneden pepertjes en het blaadje laurier aan het gehakt toe en laat een minuut of tien meekoken op matig-hoog vuur (vuur dus wat lager draaien).
    Braadpan met gehakt, aubergine en chili peper
  • Zodra het gehakt en het aubergine vlees gegaard zijn, de pan van het vuur halen en het gehaktmengsel in de slowcooker doen of als je geen slowcooker gebruikt, in de kom met ui-champignons en apart zetten.
  • Doe het gehaktmengsel nu bij de braadpan met champignons als je deze saus op het fornuis maakt of doe het in de slowcooker als je een slowcooker gebruikt.
    Tomaten-aubergine saus 3
  • Voeg de tomatenstukjes uit blik toe en roer door. Laat nog 10 minuten garen op het fornuis of 4 uur op de lage stand in de slowcooker.
    Tomaten-aubergine saus 1
  • Haal de takjes en het laurierblad uit de saus voordat je serveert.
    Tomaten-aubergine saus 30

Notities

 
 

Voedingswaarden

Calorieën: 584kcal | Bruto koolhydraten: 16g | Eiwit: 26g | Vetten: 47g | Sodium: 91mg | Kalium: 897mg | Vezel: 6g | Vitamine A: 135IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 8mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 3µg | Vitamine C: 8mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 4mg | Vitamine K: 27µg | Calcium: 78mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 56µg | IJzer: 4mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 51mg | Fosfor: 299mg | Selenium: 33µg | Zink: 6mg | Netto koolhydraten: 10g | Macro Vetten: 72% | Macro Koolhydraten: 11% | Macro Eiwitten: 18%
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.