Italiaanse tomaten-auberginesaus

Een slowcooker is ideaal om deze Italiaanse tomaten-auberginesaus te maken. Het kan natuurlijk ook wel in een grote braadpan op het fornuis, maar omdat je deze saus in een aantal stappen maakt en hij dan nog meerdere uren op laag vuur moet koken is dat wel meer werk. Natuurlijk werd deze saus vroeger in Italië, altijd gewoon in een pan op het fornuis gemaakt.

Net zoals de traditionele Italiaanse tomatensaus, krijgt deze italiaanse tomaten-auberginesaus zoveel extra smaak door het lange koken op laag vuur. Dus dat is wel belangrijk en daarom is een slowcooker zo ontzettend handig.

Pasta met Italiaanse tomaten-aubergine saus

Deze Italiaanse tomaten-aubergine saus  is lekker met konjac spaghetti of courgette pasta.

Vries wat saus in

Het is een goed idee als je eenmaal toch bezig bent om wat extra saus te maken en in te vriezen.

Het is handig om altijd wat ingevroren pastasaus te hebben! Met een spiraalsnijder maak je in een paar minuten lekkere courgette spaghetti terwijl je deze saus in de magnetron opwarmt. Konjac spaghetti is natuurlijk nog sneller. Je hebt dan in een mum van tijd een lekkere maaltijd klaar! Als je konjac spaghetti gebruikt is het wel belangrijk dat je extra drinkt en maximaal 100 gram per persoon gebruikt (het zet namelijk uit in je darmen). Konjac spaghetti is niet geschikt voor kinderen of mensen die niet zo goed kunnen slikken.

Italiaanse tomaten-auberginesaus

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vlees, Lunch, Pasta saus, Warme saus
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
4 uur
Totale tijd: 4 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 401kcal

Ingrediënten

  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 200 gram champignons
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 rode pepers
  • paar takjes majoraan/oregano/marjolein gedroogd kan ook
  • paar takjes tijm gedroogd kan ook
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout

Instructies

  • Pel de ui en snij in kleine stukjes.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan en zodra de olie heet is, de ui toevoegen. Enkele minuten op matig vuur fruiten totdat de ui zacht wordt.
  • Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet deze dan nu aan op 'hoog'. Was de champignons, laat even uitlekken en snij ze in stukjes.
  • Was de tijm en majoraan. Ik laat de takjes heel. Je kan in plaats van verse kruiden ook 0.5 theelepel gedroogde tijm en 0.5 theelepel gedroogde majoraan gebruiken. Maak ook de teentjes knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
  • Voeg de champignons, knoflook, tijm en majoraan aan de ui toe. Roer door en laat op een hoger vuur een minuut of vijf bakken. De champignons gaan dan een deel van hun vocht verliezen.
  • Zodra de champignons mooi bruin zijn, het champignon-ui mengsel in de slowcooker doen of in een kom apart zetten.
  • Doe de rest van de olijfolie in de braadpan en voeg het gehakt toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en bruin het gehakt aan alle kanten op matig – hoog vuur. Zodra het gehakt vocht begint te verliezen het vuur hoger draaien en af en toe roeren.
  • Was de aubergine en snij in blokjes.
  • Was de pepertjes en snij in de lengterichting doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij de pepertjes in kleine stukjes. Check hoe scherp ze zijn om te bepalen hoeveel je wilt toevoegen. Scherpe pepers ruik je al als je ze fijn snijdt en als je ze aan een hete pan toevoegt komt een soort damp vrij. Je kan ook voorzichtig je vinger likken waarmee je het gesneden pepertje hebt aangeraakt. Voeg zoveel de hoeveelheid toe naar smaak, de scherpte zal toenemen als het gerecht langer kookt.
  • Voeg het aubergine-vruchtvlees, de fijngesneden pepertjes en het blaadje laurier aan het gehakt toe en laat een minuut of vijf meekoken op matig-hoog vuur (vuur dus wat lager draaien).
  • Zodra het gehakt en het aubergine vlees gegaard zijn, de pan van het vuur halen en het gehaktmengsel in de slowcooker doen of als je geen slowcooker gebruikt, in de kom met ui-champignons en apart zetten.
  • Nu de braadpan opnieuw verwarmen en dan de tomatenblokjes toevoegen. Laat de tomatenblokjes heet worden en voeg ze dan ook aan de slowcooker toe.
  • Schep alles in de slowcooker goed doorelkaar heen. Als je de saus binnen 4 uur klaar wilt hebben, zet de slowcooker dan op hoog. Als je de saus tussen de 4-10 uur klaar wilt hebben, zet de slowcooker dan op laag. Als je geen slowcooker gebruikt, alles nu bijelkaar in de braadpan doen en door elkaar mengen. Kook nog 30 minuten op laag vuur, zodat het blijft pruttelen en de saus indikt.

Notities

 
 

Nutrition

Calorieën: 401kcal | Bruto koolhydraten: 15g | Eiwit: 25g | Vetten: 27g | Sodium: 90mg | Potassium: 864mg | Fiber: 5g | Vitamin A: 26IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 8mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 3µg | Vitamin C: 5mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 7µg | Calcium: 48mg | Copper: 1mg | Folate: 52µg | Iron: 3mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 45mg | Phosphorus: 293mg | Selenium: 32µg | Zinc: 6mg | Netto koolhydraten: 10g | Macro Vetten: 60% | Macro Koolhydraten: 15% | Macro Eiwitten: 25%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.