Deze Italiaanse eieren zijn kleurrijk, snel en heel lekker.
Ik gebruik een typische Italiaanse combinatie van groenten, namelijk Cavolo Nero (Zwarte palmkool), snijbiet, bimi broccoli, rode paprika, rode ui en tomaatjes. Deze combinatie van groen, rood en wit (Italiaanse vlag), maakt dat je gerecht er heel vrolijk uit ziet.
Cavolo Nero is een ouderwetse groente, die je in Nederland vooral nog wel in biologische winkels en op de markt tegenkomt. In Nederland wordt het soms ook palmkool genoemd.
Palmkool is een bijna zwarte kool met veel smaak. Het is een soort Italiaanse boerenkool. Palmkool is een eeuwenoud gewas. Als je geen palmkool kan vinden, dan zou je het kunnen vervangen door boerenkool of door savooiekool. Net als bij andere kool die je kort wilt roerbakken, snij je de nerven uit de palmkool (tenzij je heel verse jonge blaadjes hebt, dan hoeft dit niet).
Ik voeg ook wat bimi broccoli toe. Gewone broccoli kan ook, maar voeg dan kleine stukjes toe, zodat het snel gaart.
Hoeveel eieren
Ik gebruik 2 eieren per persoon, maar als je veel trek hebt of als je vegetariër bent en moeite hebt om aan voldoende eiwitten te komen, dan kan je ook prima 3 eieren nemen en de hoeveelheid groenten en extra vierge olijfolie onveranderd laten. Vroeger werd gedacht dat het ongezond was om meer dan 1-2 eieren per week te eten, maar inmiddels weten we dat dit helemaal niet zo is. Hier kan je daar meer over lezen.
Wat doe je met de groente die over is?
Je gebruikt in dit gerecht niet de hele rode paprika, want die is vrij hoog in koolhydraten. Je kan groenten die je over hebt heel makkelijk inmaken of fermenteren. Dat geldt zeker voor stevige groente zoals paprika, bimi broccoli, bleekselderij, bloemkool etc. En die kan je ook met elkaar combineren. Tomaten of bladgroenten kan je niet goed inmaken. Hier kan je meer lezen over groenten fermenteren, het is echt heel simpel!
Italiaanse eieren
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 100 gram palmkool (of boerenkool of savooiekool)
- 50 gram snijbiet (of bladspinazie)
- 100 gram bimi broccoli
- 50 gram rode paprika
- 50 gram cherry tomaatjes
- 6 eieren (2 eieren per persoon)
- peper en zout
Instructies
- Maak de knoflook schoon en snij in stukjes.
- Pel de ui en snij in kleine stukjes.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is voeg je de knoflook en ui toe en zet je het vuur naar matig, want knoflook verbrand heel snel. Laat 5 minuten zachtjes garen.
- Snij de grote nerven uit de palmkool en snij de palmkool in een aantal grote stukken. Gooi de nerven en de steel weg.
- Was de snijbiet en dep droog. Als je grote snijbiet bladeren heb, snij ze dan in stukjes en haal eventueel een harde nerf eruit (dit is meestal niet nodig).
- Halveer de tomaatjes.
- Was de paprika, halveer en haal de zaadlijsten eruit. Snij de paprika in stukjes.
- Voeg de broccoli, paprika, palmkool, tomaatjes en snijbiet aan de koekenpan toe en roer door elkaar heen. Je kan het vuur nu even wat hoger naar matig-hoog zetten.
- Breek de eieren in de pan, zodat de dooiers heel blijven en doe de deksel op de pan (of een groot bord in plaats van een deksel). Laat 10 minuten op matig vuur garen.
- Maak op smaak met peper en zout.