Keto parmigiana is een heel simpel en lekker vegetarisch keto gerecht. Je maakt het met aubergine, tomatenblokjes uit blik en Parrano. Traditioneel maak je een parmigiana met mozzarella en Parmezaanse kaas. Mozzarella is relatief laag in eiwitten, het bevat zo’n 18 gram eiwitten per 100 gram, terwijl Parmezaanse kaas juist heel hoog in eiwitten is. In Italië wordt het vaak als een superfood beschouwd.

Parrano: vegetarisch alternatief voor Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas wordt (zoals de meeste Italiaanse kazen) met dierlijk stremsel gemaakt en is dus niet geschikt voor vegetariërs.

Parrano is een Nederlandse kaas die qua structuur een beetje op Parmigiano Reggiano lijkt. Het is ook een kaas die relatief veel eiwitten bevat.

Parrano wordt met vegetarisch stremsel gemaakt. Parrano Robusto bevat 29 gram eiwit per 100 gram kaas en kan dus een goede bron van eiwitten zijn op een vegetarisch keto dieet.

Meer koolhydraten

Per portie bevat dit gerecht meer koolhydraten dan de meeste keto gerechten. Dit komt door de combinatie van aubergine en tomaten. 1 aubergine weegt ongeveer 400 gram en bevat dan ongeveer 24 gram bruto koolhydraten. Als je hier de vezels vanaf trekt en dus kijkt naar de hoeveelheid netto koolhydraten kan je er nog net voor zorgen dat dit gerecht binnen het keto dieet past en je in ketose kan blijven. Je hebt echter niet heel veel speelruimte, dus dit gerecht werkt het beste als je aan het intermittent vasten bent en twee maaltijden per dag eet. Ik reken 1 aubergine voor 2 porties.

Ik reken ruime porties, namelijk 1 ovenschaaltje per persoon.

Keto parmigiana

 • grillpan
 • Handblender
 • Rasp
 • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 1 aubergine
 • 400 gram tomatenblokjes in blik
 • 1 theelepel oregano
 • 300 gram mozzarella
 • 100 gram Parrano
 • 5 gram basilicum
 • peper en zout
 1. Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

 2. Snij de aubergine in plakjes en strooi hier wat zout over. Laat [timer minutes=10]10 minuten[/timer] staan. 3. Doe de tomatenblokjes met het sap in een beker van een handblender en pureer totdat je een gladde tomatensaus hebt. 4. Snij de mozzarella in plakjes. 5. Rasp de Parrano. 6. Veeg de druppeltjes van de plakjes aubergine af met wat keukenpapier. 7. Verhit een grillpan met 1/4 van de olijfolie op hoog vuur. 8. Leg de plakjes aubergine in de hete grillpan en bestrijk ze met 1/4 van de olijfolie. 9. Draai de aubergine plakjes na 3 minuten zodat ze aan beide kanten mooie bruine streepjes krijgen. 10. Leg de plakjes aubergine op de bodem van de ovenschaal. 11. Verdeel een deel van de tomatensaus over de aubergine en strooi hier de helft van de oregano over heen. 12. Leg plakjes mozzarella op de aubergine. 13. Strooi Parrano over de mozzarella. 14. Gril de rest van de aubergine met de rest van de olie en herhaal de bovenstaande stappen. 15. Zet de parmigiana [timer minutes=10]10 minuten[/timer] in de voorverwarmde oven. Was de basilicum en snij in grove stukken. Strooi over de ovenschaal voordat je serveert.Vegetarisch, Hoofdgerecht
Italiaans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *