Deze omelet moet op een niet te hoog vuur garen. Als je het vuur namelijk te hoog houdt, wordt de onderkant veel te bruin en dat is niet lekker. Je kan de omelet wel wat sneller laten koken (op matig laag vuur) door een deksel op de pan te leggen.
Een feest voor het oog
Deze caprese omelet kan je er net zo leuk uit laten zien als je wilt. Gebruik bijvoorbeeld tomaten met verschillende kleuren of verschillende maten en leg ze in een mooi patroon. Deze omelet wordt namelijk niet omgekeerd.
Omelet op zijn Italiaans: Frittata
Voor twee personen gebruik je vier eieren en je zorgt dat ze wat meer volume krijgen door een beetje water toe te voegen. Mijn Italiaanse schoonmoeder doet het haar hele leven al zo. Door wat water toe te voegen wordt je omelet namelijk luchtiger.
Een omelet is in het Italiaans een frittata. In Italië wordt dit dan ook wel een Frittata caprese genoemd.
Fat-adapted
Deze Italiaanse caprese omelet is lekker als ontbijt of lunch. Als je fat-adapted bent is dit ook een goed gerecht, want het bevat iets andere macro’s dan bijvoorbeeld eieren met spek of roerei.
Hier kan je meer lezen over fat-adapted zijn en waarom dit belangrijk is als je een keto leefstijl volgt.
Italiaanse caprese omelet
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 15 ml water
- 1 eetlepel basilicumblaadjes
- 60 gram cherry tomaatjes (rood en geel) (1 cherry tomaatje weegt gemiddeld 12 gram)
- 125 gram (uitgelekte) mozzarella
- 30 ml extra vierge olijfolie
- 0.25 theelepel zout
- 0.25 theelepel peper
Instructies
- Was de basilicum en dep voorzichtig droog met keukenpapier. Hou een paar blaadjes apart om mee te garneren en knip de rest in kleine stukjes met een schaar.
- Doe de eieren in een kom en klop los met wat water, zout en peper. Voeg dan de basilicum toe en meng door elkaar.
- Was de tomaten en dep droog met keukenpapier. Halveer de tomaatjes of snij in plakjes.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is, leg je de tomaatjes in een leuk patroon in de pan en zet je het vuur lager naar matig.
- Schenk het eiermengsel over de tomaten heen.
- Laat 7 minuten op een laag-matig vuur zachtjes doorbakken met de deksel op de pan. Het is beter om het vuur iets te laag te hebben en langer te laten bakken, dan iets te hoog, want dan verbrandt de onderkant!
- Laat de mozzarella uitlekken en snij in dunne plakken.
- Laat de omelet zachtjes doorbakken met de deksel op de pan totdat bijna al het eier beslag stevig is geworden.
- Leg nu de plakjes mozzarella bovenop de omelet en strooi nog wat peper er over heen. Doe de deksel weer op de pan. Laat nog een paar minuten bakkentotdat de mozzarella begint te smelten.
- Garneer met een paar basilicumblaadjes en eventueel wat halve tomaatjes.