Omega 3 voor volwassenen en kinderen

Omega 3 supplement (algenolie)

Is het nodig om supplementen te slikken? Als je gezond eet zou dat toch niet nodig moeten zijn?

Omega 3

Omega 3 is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Door regelmatig vette vis (makreel, zalm, tonijn, etc.) te eten krijgen we Omega 3 vetzuren binnen. Hier kan je meer over Omega 3 lezen.

Het is niet alleen belangrijk dat je voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt, maar het is nog belangrijker dat je de juiste hoeveelheid Omega 3 vetzuren in verhouding tot Omega 6 vetzuren binnenkrijgt.

Omega 6 vetzuren zitten in heel veel dingen die je op een keto dieet eet, zoals rundvlees, varkensvlees, eieren, kip, noten en zaden etc. Je hoeft je dus in het algemeen geen zorgen te maken dat je een tekort aan Omega 6 vetzuren hebt!

Hier kan je meer over de juiste verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren lezen.

Omega 3 is helaas een stuk lastiger. De hoeveelheid Omega 3 in wilde zalm is in de afgelopen zes jaar gehalveerd. Dus zelfs als je regelmatig vette vis probeert te eten is er nog steeds een kans dat je onvoldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt.

Je hoeft niet snel bang te zijn dat je een te hoge dosis Omega 3 binnenkrijgt, dus wat dat betreft is het het overwegen waard om zelfs als je twee keer per week vette vis eet, toch zo nu en dan ook een Omega 3 supplement te nemen.

Niet combineren met Omega 6 en Omega 9

Neem dan dus wel een supplement met uitsluitend Omega 3! En neem dus geen gecombineerde Omega 3 met Omega 6 en/of Omega 9. Omega 9 kan je lichaam zelf aanmaken, dus het is volstrekt niet nodig om daar een supplement voor te nemen. Meer is lang niet altijd beter!

Zelf neem ik inmiddels dagelijks een Omega 3 supplement in een lage dosering. Bovendien zorg ik dat ik minimaal tweemaal per week een redelijke portie (150 gram) vette vis eet of een aantal keer per week een kleinere portie zalm bij ontbijt/lunch eet, bijvoorbeeld roerei met zalm of bagels met zalm of een paar sardientjes.

Hoeveelheid Omega 3?

De Nederlandse Gezondheidsraad bepaalt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamines en mineralen in Nederland. Op dit moment heeft de Gezondheidsraad alleen ADHs voor volwassenen vastgesteld en bovendien zijn die hoeveelheden voor gezonde volwassenen met een gezond gewicht. Met gezond gewicht bedoelt de Gezondheidsraad een normale BMI.

Geen ADH voor Omega 3

Voor Omega 3 heeft de Gezondheidsraad geen ADH vastgesteld. Niet omdat het niet belangrijk zou zijn, want daar is iedereen het inmiddels wel over eens.

De meeste gezondheidsorganisaties raden voor volwassenen 250-500 mg (EPA en DHA samen) per dag aan.

Er is wel door de EFSA (European Food Safety Agency) een maximale hoeveelheid vastgesteld van 5000 mg per dag. In Amerika heeft de FDA de maximale veilige dosering op 2000 mg per dag vastgesteld.

Te veel Omega 3

Normaal gesproken hoef je niet bang te zijn dat je door je voeding (voornamelijk door het eten van vette vis en/of algen), te veel Omega 3 binnenkrijgt.

Dit is natuurlijk anders als je supplementen gaat nemen, want dan is het wel mogelijk om te veel binnen te krijgen. Te veel Omega 3 is niet goed voor je. Het gaat ontstekingen tegen, maar soms heb je juist ontstekingen nodig om te kunnen genezen. Er moet dus wel degelijk een juiste balans tussen Omega 3 en Omega 6 zijn en blijven.

Bloedverdunnend

Bovendien kan een te veel aan Omega 3 bloedverdunnend werken en dus leiden tot overmatige bloedingen. Er wordt dan ook vaak aangeraden om te stoppen met Omega 3 supplementen als je een operatie moet ondergaan.

Vitamine A

Sommige Omega 3 supplementen bevatten ook veel vitamine A. Vitamine A is in grote hoeveelheden giftig voor ons lichaam.

Bepaalde aandoeningen

Er zijn wel bepaalde categorieën mensen, waarbij voor bepaalde aandoeningen is gebleken dat een hogere dosis  Omega 3 gunstig is.

Hart-en vaatziekten

Het meest recente onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met hart-en vaatziekten die elke dag Omega 3 (in de vorm van EPA en DHA gecombineerd) namen, geen vermindering in het aantal hartaanvallen/overlijden hadden.

Wel is gebleken dat voor mensen met hoge triglyceriden waardes, een hoge dosis Omega 3 deze waardes omlaag kan brengen en HDL wat verhogen.

Depressie en angst

Een aantal studies hebben laten zien dat Omega 3, symptomen van depressie en angst kan verminderen. Echter zijn er ook tal van studies die dit effect niet vonden. Het wetenschappelijk onderzoek is dus niet éénduidig, maar het is mogelijk het proberen waard als je last van depressie/angst hebt.

Kanker

Er is ook onderzoek dat uitwijst dat een hoge inname van Omega 3 vetzuren leidt tot een lager risico op borst-, prostaat- en dikkedarm kanker. Echter er is ook onderzoek dat dit niet ondersteunt. Bovendien wordt vaak niet hetzelfde met elkaar vergeleken. Het kan natuurlijk heel goed dat in Japan, waar mensen veel meer (vette) vis eten en prostaatkanker veel minder voorkomt, dit komt door het eten van de vette vis en dat hoeft niet persé hetzelfde effect te hebben als het nemen van Omega 3 supplementen/visolie supplementen.

Wel of geen Omega 3 supplement nemen?

De allerbeste manier om Omega 3 binnen te krijgen blijft waarschijnlijk door het regelmatig (minimaal 1x per week, maar het liefst vaker) eten van vette vis.

Je kan overwegen om dit zo nu en dan aan te vullen met een Omega 3 supplement of dagelijks een lage dosering van een Omega 3 supplement te nemen.

Kijk vooral naar hoe je je voelt.

Heb je veel last van ontstekingen (inwendig of uitwendig), dan kan het de moeite waard zijn om een Omega 3 supplement te proberen. Heb je totaal geen last van ontstekingen, dan heb je het misschien helemaal niet nodig en hoef je er alleen op te letten dat je minimaal 1x per week vette vis eet.

Prijzen van supplementen verschillen enorm

Ik heb inmiddels een aantal verschillende supplementen geprobeerd. De prijzen kunnen enorm verschillen (mede ook door verzendkosten). Daarom heb ikzelf nu voor Omega 3 van Body & Fit gekozen.

Body & Fit verkopen een aantal producten die goed binnen een keto dieet passen, zoals konjac pasta/rijst/noedels, Vitamine D3, psyllium vezels, chiazaad poeder (goed bindmiddel voor sausjes etc.) en dus Omega 3, dus door je bestelling te combineren hoef je geen verzendkosten te betalen.

Het is af te raden om grote hoeveelheden Omega 3 supplement te kopen.

Supplementen die in olie opgelost zijn, zoals Omega 3 (zelfde geldt voor vitamine D) gaan na een tijdje oxideren. Ze worden dan ranzig en dat is dus helemaal niet goed voor je lichaam. Dit is ook waarom je ze koel en donker moet bewaren. Het is dus veel beter om regelmatig nieuwe ‘verse’ supplementen te kopen van een bedrijf dat een flinke turnover heeft. Als je naar je plaatselijke drogist of reformwinkel gaat en het daar al een half jaar heeft gestaan, zou ik het dus niet nemen.

Omega 3 uit krill of algen

Als je Omega 3 gaat kopen kan je kiezen uit Omega 3 uit krill (kleine schelpdiertjes) of uit algen. Beiden zijn in principe prima, maar lees de verpakking. Vooral als er ‘visolie’ op de verpakking staat, is het mogelijk dat de hoeveelheden EPA en DHA heel laag zijn. Dan heeft het dus weinig zin en kan zelfs negatief zijn, als er dan wel veel vitamine A inzit.

Zelf kies ik voor Omega 3 uit algen, omdat ik allergisch voor schelpdieren ben. Als je dit niet bent, kun je natuurlijk ook de Omega 3 uit krill kiezen (is iets goedkoper).

Hier kun je zien wat voor Omega 3 supplementen Body & Fit verkoopt.

Omega 3 voor kinderen

Juist voor kinderen in de groei is het ook heel belangrijk dat ze voldoende Omega 3 binnenkrijgen. Over Omega 6 hoef je je geen zorgen te maken, want dat zullen ze al ruim voldoende binnenkrijgen.

Verschillende organisaties raden aan dat kinderen tussen de 50-100 mg Omega 3 (in de vorm van EPA en DHA gecombineerd) nemen.

De Body & Fit capsules zijn waarschijnlijk te groot (qua maat om makkelijk door te kunnen slikken) voor de meeste kinderen. Het is daarom misschien beter om een specifiek supplement voor kinderen te nemen. Toch geldt ook voor kinderen, het allerbeste is het regelmatig (in elk geval wekelijks) eten van vette vis!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*