Ga terug
+ servings
Glazen potje met zelfgemaakte ghee van biologische grasboter

Ghee (geklaarde boter)

20 personen
15 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram roomboter bij voorkeur (biologische) grasboter

Voedingswaardes

Calorieën: 179kcal
,
Eiwitten: 0.2g
,
Bruto koolhydraten: 0.01g
,
Netto koolhydraten: 0g
,
Vetten: 20g
,
Macro vetten: 100%
,
Macro koolhydraten: 0%
,
Macro eiwitten: 0%

Instructies

  • Snij de boter in kleine blokjes van ongeveer 1 cm tot 1,5 cm.
    In blokjes gesneden grasboter
  • Breng de boter in een kookpan aan de kook op matig hoog vuur. Af en toe doorroeren met een lepel. De boter moet zachtjes koken, dus zo nodig het vuur lager draaien.
    Roomboter of grasboter op matig hoog vuur laten smelten
  • Zodra er wit schuim begint te vormen, stoppen met roeren, en de boter 5 minuten laten pruttelen op matig laag vuur. Het water uit de boter is nu aan het verdampen.
    De gesmolten roomboter is bedekt met een laag wit schuim
  • Na een aantal minuten wordt het schuim minder en krijg je eerst kleine belletjes en daarna grotere bellen. Schraap nu af en toe de kanten van de pan schoon, zodat de vaste melkdeeltjes (die donkerbruin zijn) naar de bodem van de pan zinken.
    De gesmolten roomboter is bedekt met heel veel kleine belletjes
  • Zodra de bellen groter worden is de ghee bijna klaar. Nu begint de boter voor de tweede keer te schuimen. Haal de pan van het vuur en schep het schuim er voorzichtig af en gooi dat weg. Je houdt dan een heldere goudkleurige vloeistof over.
    Ghee is bijna klaar - pan met gesmolten roomboter met grote bellen
  • Schenk de ghee door een fijne zeef met daarop een dubbelgevouwen linnen theedoek (of kaasdoek) in een glazen pot. De restjes melkbestanddelen filter je op deze manier uit de ghee.
    Ghee in een zeef met daarop een gevouwen theedoek
  • Laat de ghee een aantal uur afkoelen. Doe zodra de ghee is afgekoeld de deksel op de pot. Je kan de ghee in de koelkast bewaren (maar het kan eventueel ook ongekoeld bewaard worden). Zelfgemaakte ghee blijft jaren goed.
    Een glazen pot met zelfgemaakte ghee