Snij de boter in kleine blokjes van ongeveer 1 cm tot 1,5 cm.
Breng de boter in een kookpan aan de kook op matig hoog vuur. Af en toe doorroeren met een lepel. De boter moet zachtjes koken, dus zo nodig het vuur lager draaien.
Zodra er wit schuim begint te vormen, stoppen met roeren, en de boter 5 minuten laten pruttelen op matig laag vuur. Het water uit de boter is nu aan het verdampen.
Na een aantal minuten wordt het schuim minder en krijg je eerst kleine belletjes en daarna grotere bellen. Schraap nu af en toe de kanten van de pan schoon, zodat de vaste melkdeeltjes (die donkerbruin zijn) naar de bodem van de pan zinken.
Zodra de bellen groter worden is de ghee bijna klaar. Nu begint de boter voor de tweede keer te schuimen. Haal de pan van het vuur en schep het schuim er voorzichtig af en gooi dat weg. Je houdt dan een heldere goudkleurige vloeistof over.
Schenk de ghee door een fijne zeef met daarop een dubbelgevouwen linnen theedoek (of kaasdoek) in een glazen pot. De restjes melkbestanddelen filter je op deze manier uit de ghee.
Laat de ghee een aantal uur afkoelen. Doe zodra de ghee is afgekoeld de deksel op de pot. Je kan de ghee in de koelkast bewaren (maar het kan eventueel ook ongekoeld bewaard worden). Zelfgemaakte ghee blijft jaren goed.