Ghee is makkelijk zelf te maken en heel lekker. In dit recept zie je stap voor stap hoe je het kan maken.
Als je zelf ghee maakt, kan je kiezen welke boter je gebruikt. Ik gebruik bij voorkeur biologische grasboter. Juist op het keto dieet zijn gezonde vetten heel belangrijk en biologische grasboter zit vol met gezonde vetten, waaronder Omega 3 vetzuren. Hier kan je daar meer over lezen.
Ghee als smaakmaker
Ghee heeft een beetje een noot-achtige, caramel-achtige smaak en geur. Het is een zoeter alternatief voor roomboter en daarom heel geschikt om mee te bakken. Ik gebruik het graag in zoetere keto-gerechten, zoals bijvoorbeeld in kersen clafouti, want het geeft je gerecht een beetje zoete smaak zonder dat je zoetstoffen gebruikt.
Gezond
Ghee is een belangrijk voedingsmiddel binnen de Ayurveda (Indische geneeskunde). Binnen de Ayurveda wordt het jarenlang gerijpt. Afhankelijk van hoe oud het is, krijgt het een andere naam. Zo kan de kostbaarste ghee, Mahaghrita, meer dan 111 jaar oud zijn.
Ghee van grasboter is niet alleen een bron van Omega 3 vetzuren maar ook een goede bron van de in vet-oplosbare vitamines, dus van vitamine A en E en in mindere mate vitamine D.
Hoge temperaturen
Je kan ghee gebruiken om gerechten op hoge temperaturen te bakken. Het grote verschil met roomboter is dat het niet snel verbrandt, want het bevat geen melkbestanddeeltjes meer. Die filter je er namelijk uit. Wat je overhoudt is puur botervet.
Wat ook heel fijn is, is dat het niet spat in de pan, want in tegenstelling tot boter bevat het vrijwel geen water. Het is beter hittebestendig, omdat het geen melkbestanddeeltjes meer bevat. Je kan het dus op hogere temperaturen gebruiken. Ideaal dus om pannenkoekjes of poffertjes in te bakken.

Ghee (geklaarde boter)
Print PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram roomboter bij voorkeur (biologische) grasboter
Instructies
- Snij de boter in kleine blokjes van ongeveer 1 cm tot 1,5 cm.
- Breng de boter in een kookpan aan de kook op matig hoog vuur. Af en toe doorroeren met een lepel. De boter moet zachtjes koken, dus zo nodig het vuur lager draaien.
- Zodra er wit schuim begint te vormen, stoppen met roeren, en de boter 5 minuten laten pruttelen op matig laag vuur. Het water uit de boter is nu aan het verdampen.
- Na een aantal minuten wordt het schuim minder en krijg je eerst kleine belletjes en daarna grotere bellen. Schraap nu af en toe de kanten van de pan schoon, zodat de vaste melkdeeltjes (die donkerbruin zijn) naar de bodem van de pan zinken.
- Zodra de bellen groter worden is de ghee bijna klaar. Nu begint de boter voor de tweede keer te schuimen. Haal de pan van het vuur en schep het schuim er voorzichtig af en gooi dat weg. Je houdt dan een heldere goudkleurige vloeistof over.
- Schenk de ghee door een fijne zeef met daarop een dubbelgevouwen linnen theedoek (of kaasdoek) in een glazen pot. De restjes melkbestanddelen filter je op deze manier uit de ghee.
- Laat de ghee een aantal uur afkoelen. Doe zodra de ghee is afgekoeld de deksel op de pot. Je kan de ghee in de koelkast bewaren (maar het kan eventueel ook ongekoeld bewaard worden). Zelfgemaakte ghee blijft jaren goed.