Ghee (geklaarde boter)

Ghee is makkelijk zelf te maken en heel lekker. In dit recept zie je stap voor stap hoe je het kan maken.

Als je zelf ghee maakt, kan je kiezen welke boter je gebruikt. Ik gebruik bij voorkeur biologische grasboter. Juist op het keto dieet zijn gezonde vetten heel belangrijk en biologische grasboter zit vol met gezonde vetten, waaronder Omega 3 vetzuren. Hier kan je daar meer over lezen.

Ghee als smaakmaker

Ghee heeft een beetje een noot-achtige, caramel-achtige smaak en geur. Het is een zoeter alternatief voor roomboter en daarom heel geschikt om mee te bakken. Ik gebruik het graag in zoetere keto-gerechten, zoals bijvoorbeeld in kersen clafouti, want het geeft je gerecht een beetje zoete smaak zonder dat je zoetstoffen gebruikt.

Gezond

Ghee is een belangrijk voedingsmiddel binnen de Ayurveda (Indische geneeskunde). Binnen de Ayurveda wordt het jarenlang gerijpt. Afhankelijk van hoe oud het is, krijgt het een andere naam. Zo kan de kostbaarste ghee, Mahaghrita, meer dan 111 jaar oud zijn.

Ghee van grasboter is niet alleen een bron van Omega 3 vetzuren maar ook een goede bron van de in vet-oplosbare vitamines, dus van vitamine A en E en in mindere mate vitamine D.

Hoge temperaturen

Je kan ghee gebruiken om gerechten op hoge temperaturen te bakken. Het grote verschil met roomboter is dat het niet snel verbrandt, want het bevat geen melkbestanddeeltjes meer. Die filter je er namelijk uit. Wat je overhoudt is puur botervet.

Wat ook heel fijn is, is dat het niet spat in de pan, want in tegenstelling tot boter bevat het vrijwel geen water. Het is beter hittebestendig, omdat het geen melkbestanddeeltjes meer bevat. Je kan het dus op hogere temperaturen gebruiken. Ideaal dus om pannenkoekjes of poffertjes in te bakken.

Glazen potje met zelfgemaakte ghee van biologische grasboter

Ghee (geklaarde boter)

No ratings yet
Print Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Keuken: Indiaas
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Servings: 20 personen
Netto koolhydraten: 0g
Calorieën: 179kcal

Ingrediënten

  • 500 gram roomboter bij voorkeur (biologische) grasboter

Instructies

  • Snij de boter in kleine blokjes van ongeveer 1 cm tot 1,5 cm.
    In blokjes gesneden grasboter
  • Breng de boter in een kookpan aan de kook op matig hoog vuur. Af en toe doorroeren met een lepel. De boter moet zachtjes koken, dus zo nodig het vuur lager draaien.
    Roomboter of grasboter op matig hoog vuur laten smelten
  • Zodra er wit schuim begint te vormen, stoppen met roeren, en de boter 5 minuten laten pruttelen op matig laag vuur. Het water uit de boter is nu aan het verdampen.
    De gesmolten roomboter is bedekt met een laag wit schuim
  • Na een aantal minuten wordt het schuim minder en krijg je eerst kleine belletjes en daarna grotere bellen. Schraap nu af en toe de kanten van de pan schoon, zodat de vaste melkdeeltjes (die donkerbruin zijn) naar de bodem van de pan zinken.
    De gesmolten roomboter is bedekt met heel veel kleine belletjes
  • Zodra de bellen groter worden is de ghee bijna klaar. Nu begint de boter voor de tweede keer te schuimen. Haal de pan van het vuur en schep het schuim er voorzichtig af en gooi dat weg. Je houdt dan een heldere goudkleurige vloeistof over.
    Ghee is bijna klaar - pan met gesmolten roomboter met grote bellen
  • Schenk de ghee door een fijne zeef met daarop een dubbelgevouwen linnen theedoek (of kaasdoek) in een glazen pot. De restjes melkbestanddelen filter je op deze manier uit de ghee.
    Ghee in een zeef met daarop een gevouwen theedoek
  • Laat de ghee een aantal uur afkoelen. Doe zodra de ghee is afgekoeld de deksel op de pot. Je kan de ghee in de koelkast bewaren (maar het kan eventueel ook ongekoeld bewaard worden). Zelfgemaakte ghee blijft jaren goed.
    Een glazen pot met zelfgemaakte ghee

Notities

Ghee kan gebruikt worden als je op hogere temperaturen wilt bakken. Het verbrandt minder snel, omdat de vaste melkbestanddeeltjes eruit gefilterd zijn. Het heeft hierdoor een hoger kookpunt en is langer houdbaar.
Versgemaakte ghee ruikt een beetje naar toffee/gebrande nootjes.

Voedingswaarden

Serving: 25g | Calorieën: 179kcal | Bruto koolhydraten: 0.01g | Eiwit: 0.2g | Vetten: 20g | Sodium: 161mg | Kalium: 6mg | Vitamine A: 625IU | Vitamine B1: 0.002mg | Vitamine B2: 0.01mg | Vitamine B3: 0.01mg | Vitamine B5: 0.03mg | Vitamine B6: 0.001mg | Vitamine B12: 0.04µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 2µg | Calcium: 6mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 0.01mg | Magnesium: 1mg | Fosfor: 6mg | Selenium: 0.3µg | Zink: 0.02mg | Netto koolhydraten: 0g | Macro Vetten: 100% | Macro Koolhydraten: 0% | Macro Eiwitten: 0%

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.