Deze lekkere en makkelijke lichte lunch ziet er mooi uit en past heel goed binnen het keto dieet. Het helpt als je een grillpan hebt, want dan krijg je mooie bruine streepjes op de asperges en het tartaartje. Die bruine streepjes worden door het karameliseren van de van nature voorkomende suikers (koolhydraten) in contact met de heel hete grillpan veroorzaakt. Deze bruiningsreactie wordt ook wel de Maillardreactie genoemd.
Asperges even in een kom met koud water zetten
Deze stap is niet nodig als je echt heel verse asperges hebt. In alle andere gevallen, maak je je asperges nog lekkerder door de onderste 1-2 cm eraf te snijden en ze dan met de onderkant een half uurtje in een kom met koud water te zetten.
Tartaar
Als je kant-en-klare tartaar van de slager gebruikt is het ook een goed idee om dit even van te voren uit de koelkast te halen. Nog lekkerder is het natuurlijk om zelf tartaar van een stukje biefstuk te maken. Je kan dit doen met een ouderwetse gehaktmolen (het werkt, maar ze zijn vrij lastig schoon te maken en eigenlijk vooral geschikt voor een kleine hoeveelheid), maar je kan tegenwoordig ook zelfs keukenmachines kopen waar een gehaktmolen opzetstuk bij zit. Je kan ook elektrische gehaktmolens kopen. Het nadeel is alleen dat ze wel vrij veel ruimte in nemen en waarschijnlijk is dit alleen de moeite waard als je vaak gehakt eet. Vers gemaakt gehakt is natuurlijk wel altijd het beste en het lekkerste.
In dit recept voor gegrilde asperges met tartaar en gepocheerd ei gebruik ik tartaartjes van de slager. Ik bruin ze eerst even aan de buitenkant in een grillpan met wat extra vierge olijfolie zodat alleen de binnenkant nog roze is. Het voordeel hiervan is dat je de hoeveelheid vet iets verhoogd. Dit is belangrijk om de juiste keto macro’s te bereiken.
Gegrilde asperges met tartaar en een gepocheerd ei
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 150 gram groene asperges
- 1 ei
- 0.5 eetlepel azijn
- 1 tartaartje
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout (naar smaak)
Instructies
- Haal de tartaar uit de koelkast.
- Haal de onderste 1-2 cm van de asperges af.
- Zet de asperges in een kom met koud water.
- Breng een ruime pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, de azijn toevoegen en doorroeren. Nu het vuur iets lager zetten, maar het water moet wel zachtjes blijven koken (borrelen).
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Haal de asperges uit het water en dep droog.
- Doe wat olijfolie in een kopje en smeer de asperges in met de olijfolie.
- Leg de asperges in de hete grillpan en laat een minuut of 5 grillen als je dunne asperges hebt (anders een paar minuten langer), keer ze halverwege een keer om.
- Zodra de asperges gegrild zijn haal je ze uit de pan en doe je de rest van de olijfolie in de pan.
- Zodra de olie heet is (dat gaat heel snel), leg je het tartaartje in de pan. Laat het tartaartje 2 minuten bakken op hoog vuur.
- Verhit de grillpan op hoog vuur. Bestrijk de hete grillpan met een kwastje met extra vierge olijfolie.
- Keer het tartaartje voorzichtig om, voeg zo nodig nog wat extra olijfolie toe. Laat de andere kant ook 2 minuten bakken. Zet het vuur dan uit.
- Breek het ei voorzichtig in een grote soeplepel in een kom.
- Laat het ei heel voorzichtig in de pan met water glijden en laat het dan zachtjes koken.
- Voor een ei dat nog zacht van binnen is kook je het 4 minuten en anders 6 minuten.
- Maak een bedje van asperges om het tartaartje op te leggen. Dus snij de asperges allemaal op lengte zodat her tartaartje er precies op past. De rest van de asperges gebruik je om te garneren. Leg het tartaartje op de asperges met het gepocheerde ei er bovenop. Maak op smaak met peper en zout.