Gebakken schol met keto aardappeltjes

Gebakken schol

Gebakken schol is een typisch Nederlands gerecht. Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs een dikke schol kan je in 15 minuten klaar hebben. Gebakken schol is dus een hele snelle maaltijd om klaar te maken!

Laat de schol al schoonmaken

Ik koop schol bij de viskraam op de markt en laat hem daar al schoonmaken. Ze halen dan de kop eraf en eventuele hom of kuit (heel bitter) eruit. Ze knippen ook de vinnen al bij en de staart eraf.

Zelf moet je de buikholte van de vis nog wel goed uitspoelen onder de koude kraan zodat er geen bloed meer inzit.

Na de zomer de beste schol

De schol heeft de hele zomer lekker kunnen eten, dus de schol die je in september koopt is heel vet. Het is nu dus een hele goede tijd om schol te kopen!

Je kan schol ook goed invriezen, maar wel even al goed schoonmaken voordat je hem invriest.

Gebakken schol lekker met keto-aardappeltjes en salade

Ik vind gebakken schol heel lekker met keto-aardappeltjesmayonaise en een salade. Deze bijgerechten zijn ook zo klaar. Bovendien kunnen keto-aardappeltjes ook heel goed ingevroren worden en dan in de magnetron opgewarmd. Nog sneller!

Extra vetten

Gebakken schol is relatief laag in vet. Op de meeste diëten is dit een voordeel, maar niet op het keto dieet. Je wilt dat de meeste calorieën uit gezonde vetten kopen. Bovendien is het belangrijk dat je de juiste verhouding tussen calorieën uit vetten, eiwitten en koolhydraten eet, anders kan je niet in ketose komen en blijven.

Dit kan best lastig zijn als je net met het keto dieet begonnen bent. Daarom volg je tijdens de twee weken durende keto challenge twee kant-en-klare weekmenu’s. Hier kan je daar meer over lezen.

Gebakken schol met keto aardappeltjes

Gebakken schol

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: 15 minuten maaltijd, Vis
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 2g
Calorieën: 347kcal

Ingrediënten

  • 1 kg schol schoongemaakt
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 citroen

Instructies

  • Ga met je vinger in de buikholte van de schol en haal bloedresten (en eventueel hom of kuit) eruit. Spoel de vis dan heel goed onder de stromende koude kraan schoon. Er mag absoluut geen bloed meer in de buikholte van de schol zitten, want dat maakt de vis heel bitter!
    Prachtige schol
  • Dep de schol nu goed droog, zowel aan de binnenkant als de buitenkant, want anders spettert het erg tijdens het bakken.
  • Doe 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel roomboter in een grote koekenpan en laat dit op matig hoog vuur heet worden. Meng de boter en de olijfolie even door met een visspaan of lepel.
  • Leg de schol nu met zijn huid (groenbruin met oranje stippen) naarbeneden in de hete koekenpan. Zet het vuur een klein beetje lager en bak de vis voor een minuut of 4. De binnenkant van de schol (waar de kop zat) moet wit beginnen te worden.
  • Halveer ondertussen de citroen en snij in kwarten om straks de schol mee te garneren (en over de vis uit te knijpen als je gaat eten).
  • Draai de schol nu voorzichtig om en bak de andere kant (witte kant) 2-4 minuten. Je wilt dat de binnenkant wit is geworden, want dan is de vis gaar. Maar je wilt de vis niet langer bakken dan nodig is!
    Keto vis: lekkere gebakken schol

Voedingswaarden

Calorieën: 347kcal | Bruto koolhydraten: 3g | Eiwit: 47g | Vetten: 16g | Sodium: 221mg | Kalium: 1125mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 342IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 16mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 3µg | Vitamine C: 14mg | Vitamine D: 12µg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K: 5µg | Calcium: 25mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 33µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 60mg | Fosfor: 594mg | Selenium: 114µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 2g | Macro Vetten: 42% | Macro Koolhydraten: 3% | Macro Eiwitten: 55%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.